EU epäilee Mersua, Bemaria ja Volkkaria kierosta sopimuksesta: Kuluttajille myyty tarkoituksellisesti huonompia autoja?

2:11

Saksalaisten autovalmistajien epäillään tehneen salaisia sopimuksia, joilla on tarkoituksellisesti hidastettu vähäpäästöisempien autojen tuomista markkinoille.

Euroopan unioni selvittää, ovatko saksalaiset autovalmistajat tehneet laitonta yhteistyötä autojen päästöasioissa. Tutkinnan kohteina ovat BMW, Volkswagen ja Mercedes-Benzin emoyhtiö Daimler, kirjoittaa muun muassa CNet.

Jos tällaista yhteistyötä on harjoitettu, kyseessä on viranomaisten harhauttaminen.

Salaisella yhteistyöllä autoyhtiöt olisivat yrittäneet hidastaa ympäristöteknologian kehittämistä. Sen seurauksena markkinoille olisi tuotettu autoja, jotka saastuttavat enemmän kuin mitä teknologia olisi sallinut.

Kyseessä ovat sekä diesel- että bensiiniautot. Dieseleiden puolella kyse olisi katalysaattoritekniikasta ja bensiinimoottoreissa hiukkassuodattimista.

Kilpailukomissaari Margrethe Vestagerin mukaan komissio tutkii, ovatko yhtiöt sopineet keskenään, etteivät ne kilpaile toisiaan vastaan haitallisia päästöjä vähentävän teknologian kehittämisessä ja niiden tuomisessa markkinoille.

– Näiden tekniikoiden tarkoituksena on tehdä henkilöautoista vähemmän haitallisia ympäristölle. Jos epäilys on totta, salaaminen on saattanut tarkoittaa sitä, että kuluttajilta on estetty mahdollisuus ostaa vähemmän saastuttavia autoja. Näin on huolimatta siitä, että tekniikka on valmistajien saatavilla, Vestager sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja