Mainos

Eturauhassyöpäpotilaat hyötyvät robottileikkauksista – kotiin jopa päivässä, erektio paremmassa turvassa

Robottikirurgia helpottaa leikkauksia ja nopeuttaa potilaan toipumista, mutta on vielä suhteettoman kallista.

Urologian erikoislääkäri Mika Matikainen kertoo, että robotilla leikataan eturauhassyöpiä paljonkin. Kaikkiaan Suomessa leikkauksia tehdään noin 1100 vuodessa. Robottikirurgiset välineet löytyvät kaikista yliopistollisista sairaaloista Kuopion saatua omansa reilu vuosi sitten.

Suomessa robottikirurgiaa käytettiin ensimmäisen kerran vuonna 2008, kun Tampereella tehtiin robottiavusteinen eturauhasen poistoleikkaus. 

Urologian lisäksi robottikirurgiaa käytetään esimerkiksi sydänkirurgian, gynekologisten ja vatsanalueen leikkausten apuna. Leikkaaminen vaatii totuttautumista välineisiin, mutta verrattuna perinteiseen tähystyskirurgiaan oppiminen on helpompaa. Käden liikkeiden mukaisesti kääntyvät instrumentit ja kolmiulotteinen tähystysnäkymä helpottavat työskentelyä.

Laitteisto maksaa itsensä takaisin toipumisen nopeutuessa

– Robottikirurgian huono puoli on sen hintavuus, Matikainen sanoo.

Yhden laitteen hinta on lähes kaksi miljoonaa euroa. Yksittäiset robottiohjattavat instrumentit maksavat muutamia tuhansia euroja, ja leikkauskertoja yhdelle instrumentille kertyy enintään kymmenen. Kustannuksia nostavat myös säännöllisesti tehtävät huoltotoimet.

– Robottikirurgia maksaa itsensä takaisin sillä, että potilaan toipuminen nopeutuu ja vuodeosastohoitopäivien ja komplikaatioleikkausten tarve vähenee. Pitää myös huomioida, että sairaslomat lyhenevät eikä verensiirtoja ja kipulääkkeitä tarvita niin paljon, Matikainen listaa hyötyjä.

Robotit ovat edistäneet eturauhasen syöpäleikkausten keskittämistä ja sitä myötä leikkausten laadun paranemista. Suomessa 80 prosenttia eturauhasen radikaalipoistoista tehdään nykyään yliopistosairaaloissa robottiavusteisesti.

Robottikirurgisen leikkauksen jälkeen jopa 80 prosenttia leikatuista kotiutuu jo ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä päivänä, ja fyysiseen työhönkin voi palata jo kuukauden kuluttua leikkauksesta. Avoleikkauksen jälkeen sairasloma saattaa jatkua kolmekin kuukautta.

Varsinkin eturauhassyöpäleikkauksissa robottikirurgiasta on ollut huomattava etu. Elämänlaadullisten tekijöiden, kuten virtsanpidätyskyvyn ja erektion säästäminen on leikkauksen yhteydessä tärkeää, ja niiden suhteen robottikirurgialla on saatu parempia tuloksia aikaan.

– Osalle potilaista pitää kertoa, ettei se robotti itsenäisesti leikkausta tee. Se on vain tekninen apuväline kirurgin ja potilaan välissä, Matikainen naurahtaa.

***

HYKS Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson kertoo videolla tulossa olevan Terveyskylän vaikutuksista syöpäpotilaille. Katso, mitä hyötyä uudesta palvelusta tulee olemaan. 

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.