Mainos

"Et kai aio syödä tuota kaikkea?" – toimi näin muiden kommentoidessa sitä, paljonko syöt

Jos tekemisesi saa ihmisen kommentoimaan ilkeästi, olet todennäköisesti sohaissut toiminnallasi häntä kipeään paikkaan. 

Ottaessaan äidistään valokuvaa hyvinvointivalmentaja ja ravitsemusterapeutti Corinne Dobbas sai jälleen kerran kuulla jotakin epämiellyttävää. Äiti vilkaisi kuvaa ja totesi näyttävänsä ”liian isolta”.

Ihmiset eivät tyydy kommentoimaan vain itseään. Dobbas oli muutamaa viikkoa aiemmin saanut kuulla ihmettelyä sushiannoksensa koosta.

– ”Aiotko todella syödä tuon? Siinä on niin paljon hiilareita.” Taas tunsin oloni nujerretuksi, Dobbas kuvaa.

Tiny Buddha -sivustolle kirjoittava Dobbas ei enää välitä tämänkaltaisista kommenteista., mutta aiemmin ne raivostuttivat häntä. Dobbas kirjoitti ohjeet ihmiselle, joka haluaa oppia jättämään kommentit ruokamääristä ja kehon koosta oman arvoonsa.

Älä ota kaikkea henkilökohtaisesti

Jos ihminen on oikeasti sinut itsensä kanssa, hän ei käytä aikaansa haukkuen muita. Sen sijaan hän yrittää auttaa ja nostaa muita teoillaan ja toiminnallaan. Kun ihminen on tyytyväinen, hän ei pelkää, että muut saavat enemmän kuin hän, tai että muiden saamat asiat ovat häneltä pois. 

Kun ihmiset kommentoivat sinua, he kertovat tarinaa itsestään, eivät sinusta. Jos tekemäsi asia saa ihmisen kommentoimaan ilkeästi, olet todennäköisesti sohaissut toiminnallasi häntä kipeään paikkaan – siis asiaan, jota hän ei ole vielä osannut käsitellä.

Käytä ihmisiä peilinä

Kun ihminen saa sinut ärtymään, tarkkaile itseäsi! Miksi tämän ihmisen sanat satuttavat?

Ihminen voi vaikuttaa ainoastaan yhden ihmisen toimintaan, nimittäin itsensä. Kun muiden suusta pääsee sammakoita, kannattaa käyttää tätä tilaisuutena tutustua itseensä ja reaktioihinsa.

Kerro, mitä tunnet

Kommentin möläyttäjälle on tärkeää ilmaista sanoin, mikä hänen toiminnassaan satutti. Ihmiset uskovat usein aidosti kommenttiensa olevan inspiroivia tai avuliaita; he eivät tajua satuttavansa.

Aseta rajat

Sinä opetat muille, miten sinua tulee kohdella.

Jos perhe ei tiedä, että vartalomallisi tai ruokatottumustesi kommentoiminen ei ole sopivaa, he luultavasti vain jatkavat kommentointia. Ihmiset eivät ymmärrä tai osaa lukea muita niin hyvin kuin muut olettavat, ja "pienet vihjeesi" aiheesta menevät luultavasti heiltä ohi.

Ilmaise ensin selkeästi sanoin, mistä toiminnasta on kyse, ja kerro sitten, miltä se saa olosi tuntumaan. Kerro lopuksi, millaisen muutoksen tarvitset tilanteeseen. Voit sanoa esimerkiksi ”kun kommentoit painoani, minusta alkaa tuntua, etten ole tarpeeksi hyvä, ja ettet oikeasti edes halua minua elämääsi. Voitko jatkossa olla ottamatta asiaa puheeksi, ellen itse ota sitä esiin?”

Jos asioiden avaaminen puhumalla ei auta, ala valita seurasi toisin. Älä vietä aikaa ihmisen kanssa, jos hän saa olosi kurjaksi kerta toisensa jälkeen.

Hanki rutiini, joka rauhoittaa

Tunteista puhuminen ja rajojen asettaminen voi olla ahdistavaa ja tuntua ylivoimaiselta. Hanki rauhoittava rutiini, joka tasapainottaa olosi. Kokeile esimerkiksi kävelyä, päiväkirjan kirjoittamista, meditointia, lukemista, kirjoittamista tai hengitysharjoituksia.

0:49

Mieti, miten pitkälle olet tullut

Negatiiviset kommentit kehosta tai annoskoon suuruudesta saavat ihmisen helposti unohtamaan kaiken sen hyvän, jota hän on jo elämässään saavuttanut. Negatiivinen puhe vie helposti mennessään.

Pohdi, miten pitkälle olet jo päässyt, mitä olet saavuttanut ja millaisia ihania asioita matkallasi vielä on. Kirjoita ylös kolme päätöstä, joista olet ylpeä.

Harjoittele radikaalia hyväksymistä, älä odottele anteeksipyyntöä

Tämä vinkki on vaativin, mutta myös palkitsevin! Kun muiden kommentteja ei enää ota itseensä, vaan hyväksyy muut sellaisia, kuin he ovat, maailma muuttuu.

Ota muut vastaan sellaisina, kuin he ovat. Älä yritä muuttaa ketään. Älä yritä muuttaa kaverisi, äitisi, sukulaisesi tai tuttusi näkökulmaa asioihin tai saada häntä pyytämään anteeksi.

Älä odottele ihannepainoasi, vaikka kuka sanoisi mitä

Dobbas odotti vuosia, että näyttäisi tietynlaiselta ja olisi siten tarpeeksi hyvä ja rakastettava, Älä anna painon estää sinua tekemästä asioita, joita todella haluat tehdä. Mielesi puhe on vain pelkoa, joka yrittää pidätellä sinua.

***

1:20

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.