Erositko puolisostasi? Näin olette väleissä vielä jatkossakin

Eroon voi liittyä paljon kipeitä tuntemuksia, syyttelyä, katkeruutta, jopa vihaa. Jos näille tuntemuksille ei anna valtaa, ystävinä eroaminen voi hyvinkin onnistua.

Grandparents.com listasi kahdeksan vinkkiä, joiden avulla ystävinä eroaminen voi onnistua.

1. Pyrkikää sopuun ilman käräjöintiä

Yrittäkää selvitä avioerosta ilman käräjöintiä. Jos joudutte selvittelemään asioitanne oikeudessa, välinne todennäköisesti tulehtuvat entisestään.

2. Antakaa itsellenne aikaa

Eron jälkeen kannattaa antaa itselleen aikaa sopeutua eroon ja tehdä surutyötä rauhassa. Parhaimmat edellytykset terveeseen ystävyyssuhteeseen ovat olemassa sitten, kun olette molemmat sopeutuneet uuteen elämäntilanteeseenne.

3. Älkää jumiutuko vatvomaan vanhoja asioita

Syyttely ja uhriutuminen vain pitkittää eron aiheuttamaa tuskaa. Sen sijaan, että keskittyisit syyttelemään toista osapuolta, ota vastuuta myös omasta toiminnastasi. Vanhoja asioita ei kannata vatvoa loputtomiin. Keskittykää mieluummin tulevaan ja tehkää asioita, joista nautitte.

4. Iloitkaa myös onnistumisista

Liitossanne oli varmasti myös paljon hyviä asioita, eikä niitä kannata unohtaa. Ei kannata jäädä vellomaan vihan tunteisiin, vaan arvostaa myös yhdessä koettuja hyviä muistoja.

5. Kunnioittakaa toisianne

Osoittakaa toisianne kohtaan kunnioitusta ja arvostusta. Ei ole pahitteeksi kannustaa entistä kumppaniaan uuden elämän aloittamisessa.

6. Harkitkaa sanojanne

Pyrkikää tuntemaan vihan sijaan empatiaa. Vihan puuskassa voi tulla sanottua sellaisia asioita, joita ei anteeksipyynnölläkään saa pyyhittyä enää pois. Loukkaukset voivat kaihertaa mieltä vielä silloinkin, kun pyritte olemaan taas ystäviä.

Entistä puolisoa ei kannata haukkua etenkään lasten kuullen, sillä se loukkaa myös heitä. Jos näin kuitenkin pääsee käymään, muista pyytää anteeksi.

7. Hyväksykää tilanne

Muista, että eron jälkeen sinun ei tarvitse kantaa enää niin paljon huolta puolisosta ja hänen ikävistä puolistaan. Kun saatte välillenne riittävästi etäisyyttä, sinun ei tarvitse sietää kaikkia hänen oikkujaan, jolloin ystävinä oleminen voi olla jopa helpompaa.

8. Asettakaa rajat

Vaikka välinne pysyisivät lämpiminä, muistakaa pitää eron jälkeisessä suhteessanne selvät rajat. Ette voi olla enää samalla tavalla toisistanne riippuvaisia, vaan tukea kannattaa hakea muista läheisistä ihmisistä.

Ex-puolison kanssa ei missään nimessä kannata hairahtua enää intiimiin kanssakäymiseen, sillä se hankaloittaa eroprosessia entisestään.

Millaista on erota vanhemmalla iällä?

Siitä keskustelivat 19.11.2015 Studio55.fi-lähetyksessä vierailleet psykoterapeutti Liisa Salmenperä sekä eronnut Kaijaleena Alimattila.

25:59

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja