Eri maakunnissa suositaan eri koirarotuja, mutta jotain yhteistäkin koirarekisterissä on havaittu: "Isoimpana ryhmänä jokaisessa maakunnassa ovat..."

Miksi koiran ilmoittaminen koirarekisteriin on tärkeää? 9:29
Ruokaviraston erikoisasiantuntija Terhi Jääskeläinen ja Kennelliiton puheenjohtaja Esa Kukkonen kertovat, miksi jokainen koira tulisi ilmoittaa viranomaisen koirarekisteriin ja miten tavallinen koiranomistaja hyötyy rekisteristä.

Ruokaviraston koirarekisteriin tehdyistä ilmoituksista voidaan jo pienelläkin määrällä tehdä johtopäätöksiä suomalaisten suosimista koiraroduista.

Toukokuussa avautuneeseen Ruokaviraston koirarekisteriin tulisi ilmoittaa aivan kaikki koirat vuoden loppuun mennessä.

Toistaiseksi ilmoitusinto on ollut melko vähäistä – vain noin kymmenen prosentin luokkaa.

Huolimatta siitä, että vain murto-osa suomalaisista koirista on ilmoitettu rekisteriin, jo saatavilla olevasta datasta voidaan tehdä jonkinlaisia johtopäätöksiä suomalaisten suosikkikoirista.

Katso yllä olevalta videolta koko Huomenta Suomen keskustelu liittyen koirarekisteriin. 

Erilaiset elämäntyylit näkyvät koiraroduissa

Koirarekisteristä jo saatavilla olevasta datasta nousee Huomenta Suomessa vierailleen Ruokaviraston erikoisasiantuntija Terhi Jääskeläisen mukaan esille mielenkiintoisia eroja eri maakuntien välillä.

– Näkee ihan selkeästi, että esimerkiksi Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Lapissa on metsästyskoiraa – sellaisia koiria, joiden kanssa harrastetaan paljon ulkona liikkumista ja metsästystä, Jääskeläinen kertoo.

Pirkanmaalla ja Uudellamaalla koirat ovat taas enemmänkin seurakoiria.

Kennelliiton datan perusteella Suomen suosituin koirarotu on labradorinnoutaja, joka nousee myös koirarekisterin tiedoissa joka maakunnassa kymmenen suosituimman koirarodun joukkoon.

– Mutta isoimpana ryhmänä [koirarekisterissä] jokaisessa maakunnassa ovat monirotuiset sekä "muut rodut", joita meillä ei koirarekisterissä rotulistauksessa ole, Jääskeläinen kertoo.

Katso myös: Koirien rekisteröintipakko tulee voimaan – herättää omistajissa ristiriitaisia tunteita

Koirien rekisteröintipakko tulee voimaan – herättää omistajissa ristiriitaisia tunteita 4:01
Kaikki koirat tulisi rekisteröidä Ruokaviraston koirarekisteriin vuoden 2023 loppuun mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat