Valtterin koira ei ollut uskaltaa hypätä vuolaan virran yli metsälenkillä – ystävä tuli liikuttavalla tavalla avuksi

Valtterin suomenlapinkoira ei meinannut hypätä vuolaan virran yli metsälenkillä – apuun riensi pienempi karvainen ystävä 0:35
Kahden koirakaveruksen äänetön kommunikointi tiukassa paikassa on hienoa katseltavaa. Video: Valtteri Salo

Valtteri kuvasi videolle hänen kahden koiransa sanattoman kommunikoinnin vuolaan virran äärellä keskellä metsää. 

Alajärveläinen Valtteri oli äskettäin kahden koiransa kanssa metsälenkillä. Maasto oli tuttua ja kolmikko oli usein ennenkin lenkkeillyt samoissa maisemissa. 

Toinen koirista on viisivuotias suomenlapinkoira nimeltä Nieida ja toinen on pienikokoisempi kolmevuotias ruotsinlapinkoira Na´sti. Valtteri paljastaa, että nimet ovat saamea. Na´sti tarkoittaa suomeksi tähteä. Nieida on suomeksi tytär. 

Paikallisen luoman, Lohijoen, kohdalla Nieida ja Na´sti aloittivat tutun leikin, jossa ne hyppivät vuolaana virtana kulkevan veden äyräältä toiselle.

Valtteri päätti pistää lenkin lomassa kameran päälle ja kuvata hiukan koirien hyppimistä.

– Ei ollut eka kertamme virralla. Se on meille erittäin tuttu paikka. Tiesin, että ne alkavat hyppelemään virran yli, niin laitoin kameran päälle, Valtteri kertoo MTV Uutisille.

Yllättäen koirista kookkaampi ja vanhempi Nieida ei uskaltanutkaan hypätä virran toiselle puolelle, vaan jäi vastarannalle empien tepastelemaan ja selkeästi pohtimaan seuraavaa peliliikettään.

– Onneksi pidin suuni kiinni, kun tajusin, että se Nieida ei uskalla tulla, Valtteri kertoo.

Sen sijaan, että hän olisi omistajana puuttunut tilanteeseen, antoi hän koirien keskenään ratkaista tilanteen.

Kahden koirakaveruksen äänetön kommunikointi tiukassa paikassa on hienoa katseltavaa. Voit katsoa Valtterin kuvaaman tilanteen yllä olevalta videolta!

Valtteri on tyytyväinen, että antoi koirien rauhassa itse löytää ratkaisun pattitilanteeseen.

– Ihan itse sen ratkaisivat, en puuttunut siihen mitenkään. Olin hiljaa ja kameran kanssa odotin kuin jokin oikea luontokuvaaja. Siinä tosi helposti alkaa kannustamaan, "kyllä sä uskallat!". Olisi hyvä raina mennyt pilalle, Valtteri vitsailee. 

"Valtava pää ja ego"

Ensinäkemältä, varsinkin, jos koirista ei paljoa tiedä, voivat molemmat videolla esiintyvät koirat näyttää samanlaisilta tuuheaturkkisilta karvaturreilta. Eroja kuitenkin löytyy. 

– Ruotsinlapinkoira on pikkaisen pienempi, mutta sielultaan ja päältään suuri koira, Valtteri kuvailee.

Suomenlapinkoira on isompi koirarotu. Se on fyysisesti voimakkaampi ja nopeampi koira kuin ruotsalainen serkkunsa.

– Sitten on tämä ruotsalainen, jolla on niin valtava pää ja ego, että se tekee just tuollaista, Valtteri naurahtaa.

Hänestä videolla näkyykin konkreettisesti, kuinka ikään kuin nurin kurin koirien asetelma on, jos niitä arvioi pelkän ulkomuodon perusteella. Pienempi koira rientää auttamaan itseään selvästi kookkaampaa ja vahvempaa koiraa.

– Na´stilla on valtava tahto auttaa, Valtteri paljastaa. 

Vaikka Na´sti on perheen nuorin koira, on se myös eräänlainen johtajakoira, vaikka ei kuitenkaan ihan joka tilanteessa mikään todellinen laumanjohtaja. 

Pylly kastui

Valtteri uskoo tietävänsä, miksi vanhempi ja kookkaampi Nieida jäi vastarannalle arastelemaan, ennen kuin rohkaistui hyppäämään yli.

– Ehkä se on vähän fiksumpi. Olihan se oikeasti sellainen paikka, että jos siitä olisi tipahtanut virtaan, niin siinä olisi voinut käydä tosi huonosti, Valtteri kertoo.

Hänen mukaansa kuvauskohdassa koskessa oli ihan kunnon pudotus. Hän olisi joutunut juoksemaan pitkälle alavirtaan, mikäli koira olisi pudonnut veden vietäväksi. 

– Siitä ei olisi päässyt millään rantaan. Se oli tavallaan siis fiksumpi ja mietti ehkä sitten kaksi sekuntia liian kauan, Valtteri pohtii.

Todellisuudessa vankalla, mutta ketterällä suomenlapinkoiralla ei olisi ollut oikeasti ongelmia hypätä virran yli, niin kuin Valtterin kuvaamalta videolta voi nähdä. Pikemminkin apuun ennättäneellä Na´stilla meinasi ponnistusvoima loppua kesken ja pehmoinen pylly kastui kesken kaverin auttamisen. 

– Sillä käy niin aika usein joella, että takatassut vähän kastuvat, mutta ei se menoa mitenkään haittaa, Valtteri toteaa.

Itseoppineita terapiakoiria

Valtteri kertoo pyrkivänsä kulkemaan metsässä koirien kanssa lähes päivittäin. 

– Pidemmillä vapaa-ajoilla koirat ovat retkeilyssä mukana. Kuljemme niiden kanssa esimerkiksi Lapissa paljon, hän kertoo. 

Valtteri on hybridiyrittäjä, jolla on valokuvausalan yritys, mutta hän tekee myös tuntitöitä lastensuojelun saralla.

– Koirat ovat itseoppineita terapiakoiria, ne käyvät lastensuojelussa mukana kanssani, hän paljastaa.

Valtteri pyrkii ottamaan koirat mukaansa aina, kun se on vain mahdollista.

– Olen havainnut, että meillä on tosi tiivis ja huippu suhde. Sen takia ne pääsevät aika monessa hyvässä asiassa myös yllättämään, Valtteri kehuu koiriaan.

Lämminhenkinen juttu

Valtteri jakoi videon metsälenkin sykähdyttävästä hetkestä Facebookissa. Video on saanut runsaasti positiivisia reaktioita ja yli 18 000 katselukertaa.

– On tullut paljon kommentteja ihmisiltä. Eräs kertoi, että oli itku tullut silmään, kun oli katsonut videota, Valtteri paljastaa.

Hänestä on mukavaa, että hänen koiriensa yhteinen hetki voi tuoda iloa ihmisten elämään, varsinkin, kun ottaa huomion tämän hetken maailman synkän uutistilanteen. 

– Kyllä ymmärrän, että tuollainen inhimillinen ja lämminhenkinen juttu saa herkistymään, hän toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat