Epiduraalin laitto epäonnistui – ikävät seuraukset tuoreelle äidille: "Kipu oli pahempaa kuin supistusten aikana"

4:43

Epiduraalin laitto epäonnistui Lilly Hollandin synnytyksen aikana. Holland sai epiduraalin vuoksi ikävän päänsärkyvaivan.

Suostuisivatko miehet synnyttämään, jos saisivat siihen mahdollisuuden? Katso vastaus videolta!

Kun Lilly Holland synnytti tyttärensä, kaikki oli täydellistä. Holland koki onnea, jännitystä ja uupumusta, joita uuden ihmisen saattaminen maailmaan tuottaa. Kun Holland 24 tuntia myöhemmin yritti hellitellä lastaan, hän koki jotakin muutakin.

– Nostin päätäni tyynyltä suukottaakseni tyttöä ja koin sellaista kipua, että melkein pyörryin, Holland kertoo Popsugar-sivustolla.

Kertomuksensa hän otsikoi sanoilla "se yksi asia, jonka ei olisi pitänyt antaa tapahtua epiduraalini aikana".

Syynä epiduraalipiikin aiheuttama päänsärky

Holland kamppaili kivun läpi päästäkseen opettelemaan imetystä. Tunti ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan.

– Kesken kaiken jouduin nolona antamaan tyttäreni hoitajalle, jotten pudottaisi tyttöä. Kipu oli pahempaa kuin supistusten aikana, Holland kuvaa.

Hänelle diagnosoitiin epiduraalipiikin aiheuttama päänsärky, jonka todennäköisyys on hyvin pieni. Jos selkäydinkalvo puhkeaa epiduraalin laittamisen aikana, se voi aiheuttaa päänsärkyjä. Tila kulkee nimellä postspinaalipäänsärky.

– Kun synnytin, muutamaa tuntia epiduraalin laiton jälkeen koin yhtäkkiä kamalaa kipua. Jotenkin epiduraali oli irronnut, Holland kuvailee.

Hollandin mukaan hoitajat yrittivät panna epiduraalin takaisin, mutta toimenpide kesti kauan.

– Minuun sattui liikaa, jotta olisin voinut prosessoida tai kyseenalaistaa, mitä tapahtui, ja viimein, kaksi kiduttavaa tuntia myöhemmin, epiduraali oli paikoillaan ja aloin kokea helpotuksen tunnetta.

"En voinut huolehtia tyttärestäni kunnolla"

Holland sai kipuihinsa lääkkeitä, jotka tekivät hänestä tokkuraisen. Lääkkeen vuoksi hän ei voinut imettää.

– Lääkkeitä tai ei, en voinut huolehtia tyttärestäni kunnolla; saatoin tuskin nostaa hänet ylös, Holland  sanoo.

Holland koki vuoroin onnea lapsestaan, vuoroin tuskaa ja apeutta, koska ei voinut hoitaa vauvaa.

– Erityisesti yksi kammottava hetki on jäänyt mieleeni. Heräsin siihen, että äitini silittää hiuksiani, tyttäremme hänen rintaansa vasten. Katsoin kelloa ja tajusin olleeni unessa 14 tuntia. 14 tuntia aikaa, jonka menetin vastasyntyneen vauvani kanssa. Olin niin häpeissäni ja surullinen, etten edes halunnut nähdä tytärtäni ja pyysin äitiäni antamaan vauvan aviomiehelleni. Käperryin palloksi, ja itkin itseni uneen.

"Selkärankani näytti tikkataululta"

Lopulta Holland alkoi voida hieman paremmin ja kykeni keskustelemaan tapahtuneesta lääkärinsä kanssa. Hänelle kerrottiin, että aloittelevan lääkärin annettiin yrittää epiduraalin asettamista useita kertoja.

Hollandin mukaan toisen, kokeneen lääkärin olisi pitänyt ottaa ohjat, kun laittaminen ei onnistunut.

– Selkärankani näytti tikkataululta viikkoja. Tuolloin olin vain niin kiitollinen siitä, että tyttäreni oli syntynyt onnellisena ja terveenä. Aika tuo mukanaan selkeyttä, ja nyt minua ärsyttää, että tämän annettiin tapahtua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja