Elinsiirtopotilailla on suurentunut ihosyövän vaara

Ihosyövät ovat yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella huomattavasti tavallista yleisempiä elinsiirron saaneilla potilailla. Varsinkin ihon levyepiteelikarsinooma eli okasolusyöpä on heillä yleinen.

Tutkimuksessa seurattiin lähes 11 000 elinsiirtopotilasta 5–10 vuoden ajan. JAMA Dermatology -lehdessä julkaistujen tulosten perusteella Yhdysvalloissa joka vuosi 10 000 elinsiirtopotilaasta sairastuu 140 ihosyöpään. Samaan aikaan perusväestöstä sairastuu 10 000 ihmisestä vain neljä. Valtaosa tapauksista on levyepiteelikarsinoomia, mutta myös melanooma ja merkelinsolukarsinooma ovat tavallista yleisempiä.

Elinsiirtopotilaiden keskuudessa suurimmassa sairastumisvaarassa olivat valkoihoiset, jo ennen elinsiirtoa ihosyövän sairastaneet, miehet sekä siirron aikaan yli 50-vuotiaat potilaat.

Tutkimus ei osoita, mistä elinsiirtopotilaiden suurentunut ihosyöpäriski tarkalleen johtuu, mutta aiempien havaintojen perusteella syynä on todennäköisesti potilaille annettava immuunivastetta heikentävä lääkitys.

Ihon levyepiteelisyöpä eli okasolusyöpä on yleisin etäpesäkkeitä lähettävä ihosyöpä, ja se aiheuttaa noin viidenneksen ihosyöpäkuolemista. Suomessa siihen sairastuu noin 1 500 ihmistä joka vuosi. Yleisin ihosyöpä on kuitenkin tyvisolusyöpä eli basaliooma, johon sairastuu vuosittain todennäköisesti jopa 10 000 suomalaista.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja