"Ei tarvitse keksiä tekosyitä" – miten toimia, jos kumppanin alkoholinkäyttö ei tunnu olevan enää hallinnassa?

Alkoholi ja parisuhde - laatuaikaa vai riitatilanteita? 9:03
Alkoholi ja parisuhde – laatuaikaa vai riitatilanteita?

Millainen yhtälö on viina ja lempi? Asiantuntijat kertovat, miten toimia, jos läheisen alkoholinkäyttö huolestuttaa.

Alkoholin nauttiminen parisuhteessa ei ole aina automaattisesti huono asia.

– Turvallisessa alkoholikulttuurissa [alkoholin nauttiminen] voi liittyä juhlahetkiin. Yhdessäolo olisi kuitenkin toivottavasti isommassa roolissa kuin itse alkoholi, Parisuhdekeskus Katajan asiantuntija Laura Huuskonen kertoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Alkoholin liiallinen käyttö voi kuitenkin aiheuttaa erilaisia ongelmia niin käyttäjälle itselleen kuin parisuhteelle ja muille läheisille.

Voit katsoa koko Huomenta Suomen keskustelun yllä olevalta videolta.

Alkoholin ongelmakäyttäjän pitää itse tunnistaa ongelma

EHYT ry:n Päihdeneuvonnan päällikkö Kaisa Åbergin mukaan läheiset huomaavat alkoholin käytön ongelmat usein ennen kuin juoja itse.

Haittoja voi Åbergin mukaan tulla useille eri elämänalueille: terveyteen, mielenterveyteen ja talousasioihin.

– Parisuhteessa se näkyy ennen kaikkea luottamuspulana, Åberg toteaa.

Liiallinen alkoholinkäyttö voi olla myös hyvin kuormittavaa läheisille, varsinkin, jos henkilö ei itse myönnä ongelmaa tai ole valmis hakemaan siihen apua.

Laura Huuskosen mukaan tilanne, jossa esimerkiksi parisuhteen toinen osapuoli joutuu kyttäämään toisen juomista, on epämiellyttävä ja kuormittava tilanne kummallekin.

Huoli kannattaa Åbergin mukaan kuitenkin ottaa puheeksi.

– Rauhallisessa tilanteessa, kun ollaan selvinpäin ilman, että syyllistetään tai syytetään. Kertoo niitä huomioita, mitä on tehnyt. 

Åberg muistuttaa, että päihteiden ongelmakäytöstä toipuminen ja eteenpäin pääseminen vaatii sitä, että ongelmakäyttäjä havahtuu tilanteeseen itse, haluaa muutosta ja on valmis tekemään töitä asian eteen.

Läheinen voi kuitenkin huolehtia siitä, ettei itse omalla toiminnallaan mahdollista haitallista päihteiden käyttöä.

– Ei esimerkiksi tarvitse keksiä tekosyitä, ei tarvitse valehdella toisen puolesta, ei tarvitse lähteä juoppokuskiksi, Åberg listaa.

Kannattaa myös keskustella siitä, onko kotiin sopivaa tuoda ongelmatilanteissa lainkaan alkoholia, jottei toiselle varta vasten luotaisi tilaisuuksia ja kiusausta käyttää alkoholia.

Katso myös: Mistä tietää, että olisi parempi vain erota? Asiantuntija kertoo ohjenuoran

Mistä tietää, että olisi parempi vain erota? Asiantuntija kertoo ohjenuoran 2:09
Varsinkin pitkiin parisuhteisiin mahtuu runsaasti ylä- ja alamäkiä. Mutta mistä tietää, ettei kannata enää yrittää? Pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä kertoo vastauksen.

Lue myös:

    Uusimmat