Alkoholin vaikutus ajokykyyn ei ole selvää kaikille – osalla kammottava virhekäsitys

Rattijuopumuksista narahtaneilla on yksi vakioselitys –"Otin eilen vain yhden tai kaksi olutta" 7:13
Rattijuopumuksesta kärähtäneillä on poliisin mukaan yksi vakioselitys.

Erilaiset kokeilut alkoholin kanssa ovat osa monen suomalaisnuoren elämää. Liikenneturva muistuttaa, että alkoholi ja liikenne eivät kuitenkaan kuulu yhteen.

Liikenneturvan kyselyn mukaan kolme neljästä suomalaisesta puuttuisi tilanteeseen, jos tuttu kuljettaja olisi lähdössä päihtyneenä liikenteeseen. Joka viides ei osannut sanoa, kuinka toimisi tilanteessa, ja peräti seitsemän prosenttia ilmoitti, ettei tekisi mitään.

Kyselyyn vastanneista 14 prosenttia kertoo hypänneensä itsekin päihtyneen kuljettajan kyytiin. Heistä useampi kuin joka neljäs koki, etteivät he kehdanneet tai muuten voineet kieltäytyä päihtyneen kuljettajan tarjoamasta kyydistä. Peräti joka viides koki, ettei päihtymys aiheuttanut vaaraa.

– Jo pienikin määrä alkoholia veressä heikentää ajokykyä ja lisää onnettomuusriskiä, suunnittelija Hanna Rutila Liikenneturvasta kertoo tiedotteessa ja huomauttaa nuorten itsesäätelyn olevan vasta kehittymässä.

– Alkoholin euforinen ja emotionaalinen vaikutus on usein suurempi kuin aikuisilla. Nuoret myös usein aliarvioivat oman humalatilansa, Rutila sanoo.

Rutilan mukaan kaveriporukassa on syytä sopia kuljettajasta etukäteen, jotta kenenkään ajokuntoa ei tarvitse arpoa lähtöhetkellä.

– Ennakoimalla selviää tässäkin tilanteessa pitkälle, Rutila vinkkaa.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat