Tutkimus: Pienikin määrä alkoholia voi nostaa yli 60 sairauden riskiä

Yömyssyt historiaan - alkoholi on surkea unilääke 9:48
KATSO MYÖS VIDEO: Alkoholi häiritsee unta. Mitkä lääkkeettömät kotikonsit ovat parempi ratkaisu? Lääkäri Eemil Partinen sekä Alkon vastuullisuuspäällikkö Marja Aho Huomenta Suomen haastateltavana.

Muutama kalja saunassa tai lasi viiniä auringonlaskussa terassilla? Kuulostaa houkuttelevalta, mutta valitettavasti jo pienikin määrä alkoholia voi nostaa ainakin yhden sairauden riskiä yli kuudestakymmenestä eri sairaudesta, kertoo tutkimus.

Oxfordin yliopiston tutkijat selvittävät alkoholin vaikutuksia miehiin Kiinassa. Tutkijat saivat selville, että myös vain satunnaisesti alkoholia kuluttavat olivat korkeammassa riskissä sairastua tiettyihin sairauksiin. Sairauksista yli kolmeakymmentä ei ollut aiemmin yhdistetty alkoholin kulutukseen, kertoo New York Post.

Alkoholin kulutus liittyy haitallisesti paljon laajempiin sairauksiin kuin aiemmin on todettu, ja havaintomme osoittavat, että nämä yhteydet ovat todennäköisesti syy-seuraussuhteita, johtava tutkimuksen kirjoittaja Pek Kei Im, tutkimuskumppani Oxfordin Population Healthista, kertoo lausunnossaan.

512 000 tutkimukseen osallistujaa rekrytoitiin kymmeneltä eri alueelta eri puolilta Kiinaa. Osallistujista 41 prosenttia oli miehiä.

33 prosenttia miehistä kertoi käyttävänsä alkoholia vähintään kerran viikossa, kun vain 2 prosenttia naisista kertoi käyttävänsä alkoholia säännöllisesti.

Alkoholia käyttävistä miehistä 62 prosenttia kertoi juovansa päivittäin ja 37 prosenttia tunnusti juoneensa joskus runsaasti.

Alkoholi yhdistettiin myös 33 sairauteen, joihon sitä ei aiemmin ollut yhdistetty

12 vuoden seurannan jälkeen tutkijaryhmä havaitsi, että alkoholin juominen liittyi 61 sairauden lisääntyneeseen riskiin miehillä.

Näistä 28 sairautta, kuten ruokatorven syöpä, maksasyöpä ja diabetes, oli jo aiemmin yhdistetty juomiseen. Tutkimuksessa nousi kuitenkin esiin myös 33 sairautta, joita ei ollut aiemmin yhdistetty alkoholin kulutukseen. Näitä olivat esimerkiksi vatsa- ja keuhkosyöpä, vatsahaava ja kihti.

Tietynlaiset juomiseen liittyvät kaavat, kuten juominen päivittäin tai humalanhakuisesti, nostivat riskiä myös.

On käymässä selväksi, että alkoholin haitallinen käyttö on yksi tärkeimmistä huonon terveyden riskitekijöistä sekä Kiinassa että maailmanlaajuisesti, sanoi vanhempi tutkija Iona Millwood, apulaisprofessori Oxford Population Healthista.

Lue myös:

    Uusimmat