Downin syndroomaa sairastava mies menehtyi sairaalassa – ei saanut perheen mukaan ravintoa 10 päivään

3:20
Pitääkö töihin mennä, jos on kipeä, mutta ei ole kuumetta?

Perhe väittää, että 61-vuotias Downin syndroomaa sairastava mies kuoli keuhkokuumeeseen oltuaan kymmenen päivää ilman ravintoa. Kuolemantapauksesta uutisoi muun muassa BBC.

Perheenjäsenten mukaan 61-vuotias Downin syndroomaa sairastava Giuseppe Ulleri kuoli maaliskuussa 2016 keuhkokuumeeseen siksi, että hän ei ollut saanut riittävästi ruokaa. Mies oli ollut hoidettavana Manchester Roayl Infirmary -sairaalassa.

Giuseppen kuolemansyytä käsittelevässä oikeudenkäynnissä esitettyjen väitteiden mukaan miehen oli ollut vaikea sulattaa ruokaa, jota hän oli saanut letkun kautta. 

Giuseppen veli Peter Ulleri kertoi oikeudessa, että hän oli varoittanut työntekijöitä, että syömisessä oli ongelmia. Hän kertoi sanoneensa, että veli ”voisi kuolla tuohon”. Perheenjäsenten mukaan mies kuoli, koska hänen ruokinnassaan oli epäselvyyksiä.

Kuolemansyytutkija Angharad Daviesin mukaan Giuseppen tila oli sellainen, että hän ei kyennyt puhumaan kunnolla ja huolehtimaan itsestään.

Murtumien takia sairaalaan

Giuseppe päätyi sairaalaan sen jälkeen, kun hän oli kaatunut kotonaan 26. helmikuuta 2016. Giuseppe asui tuetussa asumismuodossa, ja tukihenkilöt löysivät hänet lattialta pää veressä ja soittivat ambulanssin.

Giuseppe tutkittiin sairaalassa, mutta lääkärit eivät magneettikuvauksessa löytäneet häneltä merkittäviä vammoja. Seuraavana päivänä tukihenkilöt toivat hänet takaisin sairaalaan, sillä he epäilivät, että hänen lonkkansa olisi sittenkin murtunut.

Röntgenkuvauksissa kävi ilmi, että Giuseppella oli murtumia niskassa, lonkassa ja ranteissa.

Maaliskuussa Giuseppe sairastui keuhkokuumeeseen.

Ongelmia letkuruokinnassa

Kuolemansyytutkija Angharad Daviesin mukaan mukaan mies ei lääkityksensä takia voinut syödä suun kautta, joten hänet laitettiin letkuruokintaan 9. maaliskuuta. Se otettiin kuitenkin pois jo seuraavana päivänä, sillä Giuseppe ei osannut olla sen kanssa ja koki sen epämukavaksi. 

Angharadin mukaan Giuseppe oli pitkiä aikoja ilman ravintoa.

Peter Ulleri kertoi oikeudessa, että myöhemmin päätettiin, että letku laitettaisiin Giuseppen vatsaan 18. maaliskuuta. Hän kertoi sanoneensa työntekijöille, että Giuseppen tila huonontui koko ajan ravinnon puutteen vuoksi. Veli uskoo, että ravinnon puute esti Giuseppea toipumasta.

Giuseppe kuoli 20. maaliskuuta. Perheen mukaan hän kuoli sillä välin, kun mietittiin, mikä olisi hänelle paras tapa saada ravintoa.

Oikeudenkäynti jatkuu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja