D-vitamiini voi vaikuttaa rintasyöpäpotilaan ennusteeseen

Korkea veren D-vitamiinipitoisuus saattaa yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan tarkoittaa parempaa ennustetta rintasyöpäpotilaille. Vielä ei tosin ole varmaa, johtuuko tämä juuri D-vitamiinista.

JAMA Oncology -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 1 700 rintasyöpään sairastuneen naisen seurantaan. Naisten D-vitamiinitasot mitattiin verinäytteistä, jotka kerättiin kahden kuukauden sisällä diagnoosista.

Tulosten perusteella riski menehtyä rintasyöpään kahdeksan vuoden seurannan aikana oli noin kolmanneksen pienempi naisilla, joiden D-vitamiinitasot olivat korkeimmassa kolmanneksessa. Tämä havaittiin verrattuna naisiin, joiden D-vitamiinitasot olivat alhaisimmat.

Yhteys säilyi senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia seikkoja, mutta on silti epäselvää, miten paljon yhteys johtuu D-vitamiinista ja miten paljon potilaiden yleisestä terveydentilasta ja muista seikoista, jotka voivat näkyä D-vitamiinitasoissa. D-vitamiinin puutos voi kuitenkin altistaa monille sairauksille, joten sen saannista on joka tapauksessa hyvä huolehtia.

Suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan. Kesällä auringonvalo riittää turvaamaan D-vitamiinin saannin, mutta muulloin se pitää hankkia vitamiinilisistä ja ruoasta, kuten kalasta ja vitaminoiduista margariineista ja maitotuotteista.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tässäpä oikea D-vitamiinipommi: lohitäytteiset silakkapihvit! Katso ohjeet valmistukseen.

Lohitäytteiset silakkapihvit. 5:11

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja