Clinton ja Trump esivaalivoittoihin – jälleen uusi kohu

Yhdysvaltain presidenttiehdokkuutta tavoittelevat Hillary Clinton ja Donald Trump kipusivat voittoon, kun demokraattien ja republikaanien ehdokasvalinta eteni yöllä Suomen aikaa.  

Clinton sai Nevadan osavaltion vaalikokouksissa noin 52,6 prosenttia demokraattien äänistä. Hänen kilpailijansa Bernie Sandersin ääniosuus näytti olevan 47,4 prosenttia, kun annetuista äänistä oli laskettu yli neljä viidesosaa.  

Trump puolestaan piti ennakkosuosikin asemansa loppuun asti republikaanien Etelä-Carolinan esivaalissa. Trumpin ääniosuus oli noin 33 prosenttia. Hänen keskeiset haastajansa republikaaneista, Marco Rubio ja Ted Cruz, olivat saamassa 22 ja 21 prosenttia äänistä.  

Hillary Clinton ehti kiittää voitostaan tviitillä heti Nevadan ensimmäisten tulosennusteiden tultua julki.  

– Jotkut ovat voineet epäillä meitä, mutta me emme ole epäilleet. Kiitos Nevada, maansa entinen ulkoministeri Clinton kirjoitti.  

Trump puolestaan kommentoi ennen republikaanien esivaalin tuloksen ratkeamista, että hän on tyytyväinen, jos Etelä-Carolinasta tulee ykkössija selvällä marginaalilla. Lopputuloksen selvittyä Trump oli juhlatuulella, mutta muistutti samalla vaalien raadollisuudesta.  

– Kisa on kovaa, ilkeää, halpamaista ja ovelaa. Palaan sotaan taas aamulla.  

Etelä-Carolinan esivaalin tulos on pettymys etenkin entisen presidentin George W. Bushin veljelle Jeb Bushille. Etelävaltioista kotoisin oleva Bush ei löytänyt kunnon kannatusta kotiseudullaan, ja teki johtopäätökset nopeasti: Jeb Bush ilmoitti tuloksen ratkettua yöllä, että hän vetäytyy presidenttikisasta.  

– Iowan, New Hampshiren ja Etelä-Carolinan asukkaat ovat puhuneet, ja minä kunnioitan heidän valintaansa, silminnähden liikuttunut Jeb Bush sanoi.  

Liikuttunut Jeb Bush luopui kampanjastaan 0:36

Trump ei kompastu kohuihin?

Politiikan analyytikot arvioivat, että Hillary Clinton tarvitsi nyt kipeästi voiton kampanjassaan. Sanders voitti aiemmin tässä kuussa Clintonin New Hampshiressa.  
Nevadassa sekä Clinton että Sanders käyttivät runsaasti aikaa saadakseen vähemmistöt puolelleen. Noin puolet Nevadan kolmesta miljoonasta asukkaasta on mustaihoisia, latinoja tai aasialais-amerikkalaisia.  

Republikaanien ehdokas Marco Rubio arvioi yön tuloksen jälkeen, että hänen puolueensa mittelö on tästä eteenpäin kolmen miehen kisa.  

New Yorkissa asuvan Donald Trumpin saama menestys Yhdysvaltain syvässä etelässä on ensi arvioiden mukaan vahva tuki hänen kampanjalleen. Trump on lisäksi voittanut esivaalin peräkkäin kahdessa osavaltiossa.  

Medioissa arvioitiin, että Trump näyttää voivan sanoa kampanjassaan asioita, jotka suistaisivat kenet tahansa muun ehdokkaan epäsuosioon.  

Trump aiheutti Etelä-Carolinan äänestyksen alla tutuksi tulleeseen tyylinsä kohua, kun hän nosti esiin yhdysvaltalaisen kenraali Pershingin teon noin sadan vuoden takaa. Pershingin kerrotaan teloittaneen tuolloin muslimikapinallisia Filippiineillä luodeilla, jotka oli kastettu sian vereen. Tällä oli tarkoitus ehkäistä terrorismia. Sika on muslimeille saastainen eläin.  

Miljardööri Donald Trump on tällä viikolla noussut otsikoihin myös paavilta saamansa kritiikin vuoksi sekä yllyttäessään kannattajiaan boikotoimaan Applen tuotteita:   

Paavi sivalsi Trumpia suorin sanoin - Trump iski takaisin: Häpeällistä 1:18

Trump yllyttää boikotoimaan Applea 0:58

Lue myös:

    Uusimmat