Britannia: Venäjän sotilastiedustelu suunnitteli kyberhyökkäyksiä Tokion olympialaisiin – jo viime talvikisoissa suunnitelmana oli ujuttaa haittaohjelmia kisojen tietojärjestelmiin ja estää pääsylippujen tulostus

4:05
Tokion olympiaksiojen siirtämisestä vuodella koronaviruspandemian takia ilmoitettiin keväällä.

Britannian tiedusteluviranomaisten mukaan Venäjä suunnitteli kyberhyökkäyksiä Tokion olympiakisoihin. Asiasta kertoo brittilehti The Guardian

Brittiviranomaisten mukaan hyökkäykset olisivat kohdistuneet kisojen järjestelytoimikuntaan, logistiikkaan ja sponsoreiden toimintoihin.

Venäjän on aiemmin todettu tehneen kyberhyökkäyksiä vastustajina pitämiään, lähinnä valtiollisia tahoja, vastaan. Venäjän tietoverkkotoiminnan on kuitenkin havaittu suuntautuneen myös maan harjoittamaa dopingia tutkineita tahoja vastaan.

Britannian tiedusteluviranomaisten uusi todistusaineisto viittaa siihen, että Venäjä pyrki häiritsemään viime kesäksi aiottuja kesäolympiakisoja, joista sen omat urheilijat oli suurelta osin suljettu pois. Tokion olympiakisat lykkääntyvät tämänhetkisen tiedon mukaan vuodella koronaviruspandemian takia. 

Britannia: sotilastiedustelu pyrki iskemään jo Pyeongchangin talvikisoihin 

Britannian viranomaisten tutkimukset viittaavat myös siihen, että Venäjän sotilastiedusteluorganisaation GRU:n yksikkö numero 74455 pyrki häiritsemään myös Pyenochangin talviolympiakisoja Etelä-Koreassa alkuvuodesta 2018.

Brittitietojen mukaan GRU:n agentit pyrkivät tuolloin naamioitumaan pohjoiskorealaisiksi hakkereiksi. Tarkoituksena oli muun muassa kaataa olympiastadionin wifi-verkko kisojen avajaisten aikaan ja kaataa kisojen nettisivut siten, etteivät lipun ostaneet asiakkaat olisi pystyneet tulostamaan paperille jo ostamiaan lippuja. Lisäksi tarkoituksena oli ujuttaa tietoja tuhoavia haittaohjelmia olympiakisojen tietojärjestelmiin. 

 Myös näistä kisoista suuri osa venäläisurheilijoista oli poissa. Olympialipun alla kipailleet venäläisurheilijat saavuttivat Pyengchangissa kuitenkin 17 mitalia, muun muassa kultaa miesten jääkiekossa. 

“Kyynistä ja edesvastuutonta” 

Maailman antidopingtoimisto Wada sulki viime vuonna Venäjän neljäksi vuodeksi kaikista merkittävistä urheilukilpailuista sen  jälkeen, kun oli näytetty toteen, että Venäjä oli manipuloinut Wadalle lähettämiään laboratorionäytteitä.  

Britannian ulkoministeri Dominic Raab tuomitsi jyrkästi julkisuuteen tulleet Venäjän suunnitelmat kutsuen niitä “kyynisiksi ja edesvastuuttomiksi”. 

– Britannia jatkaa työtään yhdessä liittolaistensa kanssa kyberhyökkäysten paljastamiseksi ja estämiseksi, Raab sanoi. 

Britannian viranomaiset muistuttavat, että Venäjä on sitoutunut YK:n yleiskokouksessa muiden maiden tapaan pidättäytymään olympiakisojen häirinnästä ja kisojen turvallisuuden heikentämisestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja