Kyberhyökkäyksiä, sabotaasia ja nukkuvia agentteja – tällainen on Venäjän pahamaineinen sotilastiedustelupalvelu GRU

Tämä on Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU 1:53

Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU:n toiminta on hyvin salamyhkäistä. Esimerkiksi tiedustelupalvelun rakenne ja henkilökunnan lukumäärä ovat valtion salaisuuksia. GRU:n tehtäviin kuuluvat muun muassa hakkerointi- ja julkaisuoperaatiot, sosiaalisen median manipulointi ja propaganda.

Katso videolta kuvaa eri GRU rakennuksista ja Moskovasta.

Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU:ta on syytetty useista globaaleista kyberhyökkäyksistä.

Listalta löytyy muun muassa hyökkäys Yhdysvaltojen demokraattipuoletta vastaan vuonna 2016.

Tänä vuonna GRU:n nimi on noussut esille tapahtunut SalisburyssaSergei ja Julia Skripalia vastaan tehdyn hermokaasuhyökkäyksen yhteydessä.

Aiemmin tällä viikolla Alankomaat karkotti neljä venäläistä GRU:n agenttia epäiltyinä kyberhyökkäyksen suunnittelusta. 

Mikä sotilastiedustelupalvelu GRU sitten on?

GRU:lla on paljon vapauksia

GRU-lyhenne tulee venäjän kielestä ja tarkoittaa päätiedusteluosastoa.

GRU perustettiin vuonna 1918 bolshevikkien vallankumouksen jälkeen itsenäiseksi muista salaisista tiedustelupalveluista. 

GRU:n tavoite on auttaa Venäjän presidenttiä, hallitusta, puolustusministeriä, asevoimien päällikköä ja liittokokouksia tekemään päätöksiä tiedustelujensa pohjalta.

Näitä päätöksiä tehdään poliittisella, taloudellisella, tieteellisellä, teknillisellä, ympäristöllisillä ja puolustukseen liittyvillä alueilla.


GRU:n päämaja sijaitsee Moskovassa Venäjällä, mutta tiedustelupalvelu toimii ympäri maailmaa. Järjestöllä on paljon vapauksia, sillä presidentti Putin on sen puolestapuhuja.

GRU:lla ei ole nettisivuja eivätkä he julkisesti kommentoi tekemisiään. Tiedustelupalvelun rakenne, henkilökunnan lukumäärä ja talous tiedot ovat valtion salaisuuksia.

GRU:n agentit ovat yleensä upseereita

GRU:n päällikkönä toimii Igor Korobov. Ennen päällikön rooliaan hän toimi Neuvostoliiton ilmavoimien upseerina. Hänet kuitenkin ylennettiin GRU:n johtoon, kun hänen edeltäjänsä Igor Sergun kuoli mystisesti ja täysin odottamatta vuonna 2016.

Korobov ei vastaa suoraan Venäjän presidentille vaan Venäjän puolustusministerille.  Putin tukee kuitenkin vahvasti GRU:n toimintaa.

Suurin osa GRU:n agenteista ovat armeijan upseereita. Osa heistä toimii peiteroolissa siviili-, diplomaatti- tai yritystoiminnassa sekä Venäjällä että ulkomailla.

Agenteilla erilaisia tehtäviä

GRU:n agentit työskentelevät puolustukseen liittyvien tiedustelujen parissa. Järjestöllä on myös erittäin kehittynyt ohjelma huipputeknisten laitteiden ja asiakirjojen hankkimiseksi Venäjän armeijalle.

Tiedustelupalvelun tehtäviin kuuluvat muun muassa hakkerointi- ja julkaisuoperaatiot, sosiaalisen median manipulointi ja propaganda.

GRU suorittaa lisäksi paljon salaisia operaatioita sekä sabotaasia. Se käyttää toiminnassaan tiedustelijoiden lisäksi myös erikoisjoukkoja ja palkkasotilaita.

GRU:lla on edelleen myös niin sanottuja nukkuvia agentteja, joilla on peiteroolit ilman virallisia siteitä Venäjän hallitukseen. Nämä agentit elvät aivan normaalia elämää, kunnes jokin tietty tapahtuma tai kriisi aktivoi heidän roolinsa.

Lähteet Sky News ja Reuters.

Lue myös:

    Uusimmat