Mainos

Bostonissa asuva suomalainen: Aion vielä juosta Bostonin maratonin

Bostonissa asuva juoksuharrastaja Timo Helenius aikoo vielä juosta Bostonin maratonin. Eilen hän ei sitä kuitenkaan tehnyt.

Tutkija ja Boston Collegen filosofianopettaja Timo Helenius oli eilen normaalisti töissä, kun Suomen suunnalta alkoi tulla huolestuneita yhteydenottoja.

– Ystäväni tiesivät, että olen juossut maratoneja, ja he arvelivat, että olisin voinut olla itsekin ainakin katsomassa ellen peräti juoksemassa eilen Bostonin maratonilla.

Heleniuksen onneksi hän ei siellä ollut. Sen sijaan monet hänen tuttavansa olivat.

– Varsinkin yksi ystävä, joka oli hyvinkin lähellä näitä tapahtumia, otti täysin tyrmistyneenä tällaisen tapahtuman vastaan.

Miksi juuri maraton?

Helenius ihmettelee, miksi pommi-iskun kohteeksi valittiin juuri maraton, jonka ei pitäisi aatemaailmallaan provosoida ketään.

– Aivan ensimmäiset reaktiot olivat ihan totaalinen tyrmistys. Kukaan ei varmasti olisi voinut kuvitella, että tämmöiseen tapahtumaan, joka ei millään muotoa liity mihinkään poliittiseen toimintaan tai ei kannata minkäänlaisia ideologisia värejä, vaan pikemminkin aktiivista ja mielihyvää tuottavaa yhdessäoloa, tehtäisiin tällainen isku.

Bostonin maraton on maailman vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty maratontapahtuma. Sinne tulee sekä maratonkilpailijoita että -harrastajia ympäri maailmaa.

– Paikalliset pitävät huolen siitä, että katsomot ja kadunvarret ovat aina täynnä, neljä vuotta Bostonissa asunut Helenius kertoo.

Heleniuksen käsityksen mukaan turvatoimet ovat Bostonin maratonilla olleet tiukat.

– Tällaisissa tapahtumissahan on tunnetusti , erityisesti 9/11-tapahtumien jälkeen, ollut hyvin tarkat turvatoimenpiteet. Eli tietynlainen vaaran tunne on tiedostettu jo pidempään. Silti se tuntuu niin uskomattomalta, että tällaiseen kohteeseen voidaan iskeä.

Helenius on juossut maratonin New Yorkissa, mutta Bostonin maraton on vielä kokematta. Hän ei aio tapahtuneen antaa pelottaa itseään, vaan aikoo vielä jonain päivänä osallistua maratonille Bostonissa.

– Ainut tapa vastata tällaiseen on näyttää, että pystytään pääsemään yli tällaisista asioista. Pelkoon ei voida jäädä turtumaan.

Tänään ei ole normipäivä

– Eilen osavaltion kuvernööri ja muut paikalliset viranomaiset voimakkaasti korostivat, että siitä huolimatta että tänään on työpäivä, niin tuskin tänään on niin sanotusti business as usual, vaan kyllä tämä nyt varmasti vaikuttaa koko tähän päivään ja tuleviin viikkoihin, Helenius kertoo.

Julkinen liikenne Bostonissa toimii, mutta onnettomuusalue ja räjähdyskohteen välittömässä läheisyydessä oleva metroasema ovat edelleen suljettuina.

Heleniuksen mukaan pommi-iskusta on tiedotettu viralliselta taholta melko varovaisesti.

– Ei varmaan haluta herättää mitään ylimääräisiä spekulaatioita motiivista tai tekijästä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.