Palestiinalainen rajavirkailija: Gazaan saapunut 17 000 litraa polttoainetta – MTV seurasi sotaa

Israelin joukot tekivät rynnäkön Gazan suurimpaan sairaalaan 2:04
Näin rynnäköstä Gazan suurimpaan sairaalaan kerrottiin iltauutisissa.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa perjantaina 17. marraskuuta 2023. Tuoreimpia tietoja pääset lukemaan täältä

  • YK:n turvallisuusneuvosto vaatii humanitaarisia taukoja Gazaan
  • Israel väittää löytäneensä Hamasin komentokeskuksen al-Shifan sairaalan alta, Hamas kiistää
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.), Gazassa yli 11 240 (Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö 13.11.)
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

22.50: Palestiinalainen rajavirkailija: Gazaan saapunut 17 000 litraa polttoainetta

Noin 17 000 litraa polttoainetta on saapunut tänään Gazaan Rafahin rajanylityspaikan kautta, kertoo palestiinalainen rajavirkailija.

Kyse on ensimmäisestä polttoainelastista sen jälkeen, kun Israel ilmoitti aiemmin tänään sallivansa polttoaineen viennin Gazaan. Israelin viranomaisten mukaan alueelle päästetään joka päivä kaksi tankkiautolastillista polttoainetta.

Rajavirkailijan mukaan polttoaine on tarkoitettu palestiinalaiselle tietoliikenneyhtiölle Paltelille, joka ilmoitti eilen viestiyhteyksien olevan poikki. Tämä johtui yhtiön mukaan siitä, että verkkoa ei ole saatu pidettyä toiminnassa, koska sähköä tai polttoainetta sen tuottamiseen ei ole ollut.

22.47:Hamasin mukaan Gazassa kuollut yli 12 000 palestiinalaista

Gazan kaistaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin mukaan Israelin ilma- ja maahyökkäyksessä on kuollut tähän mennessä yli 12 000 palestiinalaista, joista 5 000 on lapsia.

Lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Hamasin mukaan kateissa on yli 3 500 ihmistä, joista 1 800 on lapsia, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

19.36:Turkin Erdogan vaatii Israelia lopettamaan sotatoimet ja suostumaan tulitaukoon Gazassa

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vaatii Israelia lopettamaan sotatoimet äärijärjestö Hamasin taistelijoita vastaan ja suostumaan tulitaukoon. Erdogan kommentoi asiaa vierailullaan Saksassa tänään.

Saksan presidentti Frank-Walter Steinmeier puolestaan korosti Israelin oikeutta olemassaoloon ja oikeutta puolustaa itseään.

16.54:Helsingin yliopistolla osoitettu mieltä palestiinalaisten puolesta "korkeakoulun käytössääntöjen vastaisesti"

Noin 200 ihmistä osoitti tänään iltapäivällä mieltään palestiinalaisten puolesta Helsingin yliopiston päärakennuksessa. Yliopiston mukaan mielenilmaus oli yliopiston käyttösääntöjen vastainen eivätkä sen järjestäjät olleet etukäteen yhteydessä yliopistoon.

Yliopiston hallintojohtajan Esa Hämäläisen mukaan mielenosoitusta ei olisi saanut järjestää, sillä yliopiston tiloissa ei voida järjestää poliittisia tapahtumia. Hämäläinen kommentoi asiaa STT:lle sähköpostitse.

Mielenosoituksen järjesti Students for Palestine Finland -niminen ryhmä. Helsingin poliisista kerrotaan, että mielenosoitus sujui rauhallisesti. Kiinniottoja ei poliisin mukaan tehty.

15.22: Israel sallii polttoaineen viennin Gazaan

Israel antaa luvan toimittaa polttoainetta Gazaan. Israelin viranomaisten mukaan alueelle päästetään joka päivä kaksi tankkiautolastillista diesel-polttoainetta.

Israelin viranomaisten mukaan polttoaine toimitetaan YK:n pyynnöstä alueen vesi- ja viemärijärjestelmän ylläpitoa varten. Polttoaineen toimittamisen edellytyksenä on, ettei sitä päädy äärijärjestö Hamasin käsiin.

13.39: Israel julkaisi vahvistamatonta videokuvaa sairaalan alla olevasta Hamasin komentokeskuksesta

Israelin mukaan al-Shifan sairaalan alla ja sen ympäristössä kulkee äärijärjestö Hamasin tunneliverkosto. Hamas ja sairaalan johto ovat kiistäneet Israelin esittämät väitteet.

Kuvamateriaali julkaistiin kaksi päivää sen jälkeen, kun Israel väitti löytäneensä sairaalan alueelta Hamasin komentokeskuksen lisäksi aseita ja muita sotatarvikkeita.

Israel on toistuvasti väittänyt, että Hamasin päämaja sijaitsee al-Shifan sairaalan alapuolella. Sen kerrotaan olleen yksi suurimmista syistä, miksi Israelin asevoimat aloitti sotilaallisen operaation Gazan suurimmassa sairaalassa. 

Tietoja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä. 

10.37: Israelin joukot jatkoivat etsintöjä Gazan suurimman sairaalan lähellä

Israelin joukot jatkavat etsintöjä Gazan suurimman sairaalan al-Shifan liepeillä alueen pohjoisosassa. Israelin mukaan sairaalan alla ja sen ympäristössä kulkee äärijärjestö Hamasin tunneliverkosto. Hamas ja sairaalan johto ovat kiistäneet tämän.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi yhdysvaltalaisen CBS-kanavan haastattelussa pitävänsä mahdollisena, että Hamasin sieppaamia panttivankeja oli sairaalassa.

– Meillä oli vahvoja viitteitä siitä, että heitä pidettiin Shifan sairaalassa, mikä oli yksi niistä syistä, joiden vuoksi menimme sairaalaan. Jos he olivat siellä, heidät on viety pois, Netanjahu sanoi.

Israelin armeija kertoi löytäneensä sairaalan läheltä yhden siviilipanttivangin ja yhden sotilaspanttivangin ruumiit.

Hamasin hallussa on Israelin viranomaisten mukaan yli 240 panttivankia.

Viestiyhteydet Gazaan olivat tänään perjantaina jälleen poikki. Palveluntarjoaja Paltelin mukaan tämä johtuu siitä, että verkkoa ei saada pidettyä toiminnassa, koska sähköä tai polttoainetta sen tuottamiseen ei ole.

YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön (UNRWA) mukaan viestintäyhteyksien puuttuminen lisää ihmisten hätää entisestään.

– Paniikki ja pelko lisääntyvät, kiteytti järjestön johtaja Philippe Lazzarini.

5.46: Israel teki yöllä ilmaiskuja Syyriaan

Israel on tehnyt ilmaiskuja Syyriaan lähelle maan pääkaupunkia Damaskosta varhain perjantaina, kertoo Syyrian valtiollinen uutistoimisto Sana. Iskuista aiheutui aineellista vahinkoa.

Sanan siteeraaman sotilaslähteen mukaan iskut tehtiin Golanin kukkuloiden suunnasta useaan kohteeseen, ja Syyrian ilmatorjunta tuhosi osan ohjuksista.

Syyrian sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoo, että iskut oli suunnattu libanonilaisen äärijärjestö Hizbollahin asemiin.

Viime kuussa Israel iski Syyriassa useita kertoja Damaskoksen ja Aleppon lentokentille.

5.19: Maailman ruokaohjelma: Gazan siviilit nälkäkuoleman partaalla

Siviilejä Gazassa uhkaa nälkiintyminen, varoittaa YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP). Järjestön mukaan alueen vesi- ja ruokavarannot ovat käytännössä huvenneet kokonaan, ja tuloillaan oleva talvi lisää nälkiintymisen välitöntä uhkaa.

WFP toivoo, että Gazaan avattaisiin toinen turvallinen rajanylityspaikka, jotta siviileille saataisiin toimitettua ruokaa. Tällä hetkellä Gazan kaistalle kuljetettavan ruoan määrä on WFP:n mukaan täysin riittämätön. (STT, AFP)

5.17: Blinken toivoo Israelilta toimia väkivallan ehkäisemiseksi Länsirannalla

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on pyytänyt Israelia ryhtymään kiireellisesti toimenpiteisiin Länsirannan palestiinalaisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi. Alueen palestiinalaiset ovat kertoneet siirtokuntien israelilaisasukkaiden lisääntyneestä väkivaltaisesta käytöksestä.

Blinkenin mukaan tilanne vaatii jännitteiden vähentämistä alueella ja puuttumista lisääntyneisiin väkivallantekoihin. Blinken kertoi näkemyksensä asiasta puhelinkeskustelussa Israelin oppositiojohtaja Benny Ganzille.

Ganz kuuluu Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun muodostamaan hätätilahallitukseen. (STT, AFP)

Torstai 16.11.

20.56: Israelin armeija kertoo löytäneensä panttivangin ruumiin

Israelin armeija kertoo, että sen joukot löysivät Gazan Al Shifa -sairaalan lähellä sijaitsevasta rakennuksesta Yehudit Weissin ruumiin, joka oli yksi Hamasin asemiesten 7. lokakuuta Etelä-Israeliin rynnätessään ottamista noin 240 panttivangista.

Armeija kertoi, että oikeuslääkärit olivat tunnistaneet ruumiin ja että perheelle oli ilmoitettu asiasta.

20.51: YK-johtajat tyrmäävät yksipuolisesti julistetut turvavyöhykkeet Gazassa

Useiden YK-järjestöjen johtajat kieltäytyvät ottamasta osaa yksipuolisesti julistettujen turvavyöhykkeiden perustamiseen Gazassa.

Järjestöjen johtajien torstaina julkaiseman yhteisen lausunnon mukaan turvavyöhykkeet eivät pysty takaamaan siviilien turvallisuutta ilman kaikkien osapuolien hyväksyntää.

Lausunnon on allekirjoittanut yhteensä 18 YK:n alaisen järjestön johtajaa. Allekirjoittajien joukossa on muun muassa YK:n humanitaaristen asioiden ja hätäavun päällikkö Martin Griffiths sekä YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk.

20.40: Israelin armeija sanoo tuhoavansa "sotilasjärjestelmän" Gazan pohjoisosassa

Israelin armeijan esikuntapäällikkö sanoi torstaina, että Israel oli lähellä tuhota Hamasin sotilasjärjestelmän Gazan pohjoisosassa.

"Olemme lähellä tuhota Gazan kaistan pohjoisosassa olleen sotilasjärjestelmän. Saamme sen päätökseen", sanoi kenraaliluutnantti Herzi Halevi.

Hän ei tarkenna, mitä "sotilasjärjestelmällä" tarkalleen tarkoittaa.

17.47: Viestintäyhteydet Gazassa jälleen poikki

Viestintäyhteydet Gazaan ovat jälleen katkenneet, kertoo YK:n palestiinalaispakolaisten järjestön UNRWA:n johtaja Philippe Lazzarini.

Lazzarinin mukaan katkos johtuu polttoaineen puutteesta.

Myös Gazassa toimivat tietoliikenneyritykset Paltel ja Jawwal kertoivat viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter) yhteyksien katkenneen Gazan kaistalla.

Aiemmin torstaina ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch varoitti uhkaavasta viestintäkatkoksesta, mikäli polttoainetta ei saada toimitettua Gazaan.

Lue myös:

    Uusimmat