Biden: Gazan ja Länsirannan hallinto tulisi tulevaisuudessa yhdistää – MTV seurasi sotaa

Israelin joukot tekivät rynnäkön Gazan suurimpaan sairaalaan 2:04
Israelin joukot tekivät rynnäkön Gazan suurimpaan sairaalaan.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa lauantaina 18. marraskuuta 2023. Tuoreimpia tietoja pääset lukemaan täältä. 

  • YK:n turvallisuusneuvosto vaatii humanitaarisia taukoja Gazaan
  • Israel väittää löytäneensä Hamasin komentokeskuksen al-Shifan sairaalan alta, Hamas kiistää
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.), Gazassa yli 12 300 (Äärijärjestö Hamas 18.11. )
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

23.43:Biden: Gazan ja Länsirannan hallinto tulisi tulevaisuudessa yhdistää

Gaza ja Länsiranta tulisi lopulta yhdistää uuden palestiinalaishallinnon alaisuuteen, katsoo Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

Biden kirjoittaa Washington Postissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että alueille tulisi muodostaa yhteinen hallinto samalla kun kaikki tekevät työtä kahden valtion ratkaisun edistämiseksi.

Äärijärjestö Hamas on hallinnut Gazaa vaalivoitostaan vuodesta 2006 lähtien. Länsirantaa ja kansainvälisesti tunnustettua palestiinalaishallintoa taas johtaa Fatah-palestiinalaisjärjestö.

19.38: Hamas: Gazassa kuolleiden määrä noussut 12 300:aan

Gazan kaistaleella Israelin hyökkäyksen aikana kuolleiden kokonaismäärä on noussut 12 300:aan, ilmoittaa Gazaa hallitseva äärijärjestö Hamas. Vihollisuudet Israelin joukkojen ja palestiinalaisten militanttien välillä alkoivat Välimeren rannalla sijaitsevassa Gazassa lokakuun 7. päivänä.

Hamasin mukaan kuolleiden joukossa oli yli 5 000 lasta ja 3 300 naista, minkä lisäksi haavoittuneita on noin 30 000. Hamasin alainen terveysministeriö on aiemmin kertonut, ettei se voi enää antaa kuolonuhrien tarkkoja lukuja, koska rajut taistelut ovat estäneet ruumiiden löytämisen.

Israelin hyökkäystä Gazaan edelsi Hamasin isku Israelin puolelle. Israel on kertonut iskussa kuolleen noin 1 200 ihmistä.

15.25: Ainakin 50 kuollut Israelin iskettyä YK:n kouluun Gazassa, Hamasin alainen terveysministeriö kertoo

Ainakin 50 ihmistä on kuollut Israelin iskettyä Pohjois-Gazassa Jabalian pakolaisleirissä sijaitsevaan al-Fakhouran kouluun, äärijärjestö Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön edustaja kertoo.

Ministeriön edustajan mukaan Israel teki ilmaiskun koululle tänä aamuna. Tietoja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Koulusta on vastannut YK:n palestiinalaispakolaisia auttava järjestö UNRWA. Koulua on käytetty kotinsa jättäneiden palestiinalaisten väliaikaiseen majoitukseen.

11.23: Satoja poistunut al-Shifan sairaalasta

Satoja ihmisiä on poistunut kävellen Gazan al-Shifan sairaalalta, jonka Israel määrännyt evakuoitavaksi, AFP:n paikalla oleva toimittaja kertoo. Hamasin kontrolloiman Gazan terveysviranomaisen mukaan sairaalalle on jäänyt 450 potilasta, joita ei ole voitu siirtää.

9.40: Israel määräsi Gazan suurimman sairaalan evakuoitavaksi

Israelin joukot ovat määränneet Gazan suurimman sairaalan al-Shifan evakuoitavaksi tunnin sisällä, kertoo uutistoimisto AFP:n paikalla oleva toimittaja. Hänen mukaansa israelilaisjoukot ovat ilmoittaneet evakuointivaatimuksista kovaäänisillä.

Sairaalan ympärillä on käyty viime aikoina kiivaita taisteluja. YK:n arvion mukaan sairaalassa on potilaiden ja henkilökunnan lisäksi taisteluja paenneita siviilejä, kaikkiaan ainakin 2 300 ihmistä.

Israelin mukaan sairaalan alla on äärijärjestö Hamasin komentokeskus. Hamas on kiistänyt Israelin väitteet.

Paikalla oleva lääkäri on vahvistanut tänään annetun evakuointimääräyksen qatarilaismedia al-Jazeeralle. Lääkärin mukaan kaikkia sairaalalla olevia ihmisiä olisi mahdotonta evakuoida tunnissa. Hänen mukaansa sairaalalla ei myöskään ole ambulansseja potilaiden ja keskosvauvojen siirtämiseksi. Al-Jazeeran mukaan ihmisiä on käsketty poistumaan sairaalalta merenrantaa pitkin kulkevaa al-Rashidin tietä käyttäen. Gazan eteläosiin evakuoitavia ihmisiä on aiemmin ohjeistettu käyttämään toista tietä eli Gazan alueen keskellä kulkevaa Salah al-Dinin tietä. (STT)

7.49: Gazalaissairaalan johtajan mukaan 26 ihmistä kuoli asuintaloon tehdyssä iskussa

Gazan alueen eteläosassa ainakin 26 ihmistä on saanut surmansa asuinrakennukseen tehdyssä iskussa, kertoo paikallisen sairaalan johtaja uutistoimisto AFP:n mukaan.

Sairaalaan tuotiin 26 ruumiin lisäksi 23 vakavasti haavoittunutta ihmistä, sairaalan johtaja sanoo.

Iskua tai sen uhrimäärää ei ole vahvistettu muista lähteistä. Sairaalan johtajan mukaan kyseessä olisi ollut ilmaisku Khan Yunisin kaupungissa. Israelin asevoimat ei tuoreeltaan vastannut AFP:n kommenttipyyntöön.

Israel on jatkanut hyökkäystä palestiinalaisen äärijärjestö Hamasin hallitsemalle Gazan alueelle yli kuukauden ajan sen jälkeen, kun Hamas hyökkäsi lokakuun alkupuolella Israeliin ja surmasi noin 1 200 ihmistä. (STT)

6.30: Israel sanoo päästävänsä Gazaan joka päivä kaksi polttoainekuormaa 

Israel sanoo päästävänsä Gazan kaistalle kaksi polttoainerekkaa päivässä Yhdysvaltojen painostuksesta. Yhdysvaltain ulkoministeriön virkamiehen mukaan noin 140 000 litraa polttoainetta päästetään sisään joka toinen päivä.

Suurin osa tästä määrästä on tarkoitettu avustuskuljetuksiin sekä YK:n tukemiseen veden ja sanitaation toimittamisessa, virkamies sanoi brittimedia BBC:n mukaan.

Loppuosa on tarkoitettu matkapuhelin- ja internetpalveluihin, jotka olivat katkenneet polttoaineen puutteen vuoksi.

Perjantai 17. marraskuuta:

22.50: Palestiinalainen rajavirkailija: Gazaan saapunut 17 000 litraa polttoainetta

Noin 17 000 litraa polttoainetta on saapunut tänään Gazaan Rafahin rajanylityspaikan kautta, kertoo palestiinalainen rajavirkailija.

Kyse on ensimmäisestä polttoainelastista sen jälkeen, kun Israel ilmoitti aiemmin tänään sallivansa polttoaineen viennin Gazaan. Israelin viranomaisten mukaan alueelle päästetään joka päivä kaksi tankkiautolastillista polttoainetta.

Rajavirkailijan mukaan polttoaine on tarkoitettu palestiinalaiselle tietoliikenneyhtiölle Paltelille, joka ilmoitti eilen viestiyhteyksien olevan poikki. Tämä johtui yhtiön mukaan siitä, että verkkoa ei ole saatu pidettyä toiminnassa, koska sähköä tai polttoainetta sen tuottamiseen ei ole ollut.

22.47:Hamasin mukaan Gazassa kuollut yli 12 000 palestiinalaista

Gazan kaistaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin mukaan Israelin ilma- ja maahyökkäyksessä on kuollut tähän mennessä yli 12 000 palestiinalaista, joista 5 000 on lapsia.

Lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Hamasin mukaan kateissa on yli 3 500 ihmistä, joista 1 800 on lapsia, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

19.36:Turkin Erdogan vaatii Israelia lopettamaan sotatoimet ja suostumaan tulitaukoon Gazassa

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vaatii Israelia lopettamaan sotatoimet äärijärjestö Hamasin taistelijoita vastaan ja suostumaan tulitaukoon. Erdogan kommentoi asiaa vierailullaan Saksassa tänään.

Saksan presidentti Frank-Walter Steinmeier puolestaan korosti Israelin oikeutta olemassaoloon ja oikeutta puolustaa itseään.

Lue lisää perjantain uutisia täältä

Lue myös:

    Uusimmat