Bensamielenosoitukset kärjistyvät Zimbabwessa: poliisi ja armeija kadulla, useita kuollut, kymmeniä hoidettu ampumahaavojen vuoksi

Zimbabwessa on osoitettu tällä viikolla mieltä muun muassa polttoaineiden hinnannousun vuoksi. Internet ja sosiaalinen media on ollut suljettuna keskiviikkona ja torstaina.

Zimbabwessa on ollut runsaasti levottomuuksia tällä viikolla. The Guardian -lehden mukaan yleinen järjestys on romahtanut. Poliisi ja armeija ovat kadulla. Keskiviikkona internet ja sosiaalinen media oli pitkälti suljettu.

Viisi ihmistä on kuollut ja satoja loukkaantunut. 70:ä ihmistä on hoidettu ampumahaavojen vuoksi, kertovat paikalliset lääkärit uutistoimisto Reutersille.

Kansalaisjärjestöt ovat kertoneet, kuinka poliisit ja sotilaat ovat pahoinpidelleet kansalaisia. Zimbabwen valtionmedian ZBC:n mukaan 600 ihmistä on otettu kiinni protesteissa.

Taustalla hankala vallanvaihto

Zimbabwessa tehtiin vallanvaihto viime vuonna, kun vuosikymmeniä maata hallinnut diktaattori Robert Mugabe syöstiin vallasta. Elokuussa pidetyissä presidentinvaaleissa varapresidentti Emmerson Mnangagwa otti ohjat.

Zimbabwen talous on kärsinyt pahasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Mnangagwalle asetettiin suuret odotukset maan talouden oikaisemiseksi, mutta Mnangagwan hallinto ei ole pystynyt tähän.

Torstain aikana yritykset alkoivat pikku hiljaa aueta pääkaupunki Hararessa kolme päivää kestäneen lakon jälkeen.

– Se on oikeastaan ainoa mahdollisuus, koska muuten paikalliset perheet kärsivät, sanoi James Vambe uutistoimisto Reutersille.

1:53
Elokuussa Zimbabwessa oli levottomuuksia presidentinvaalien jälkeen.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja