Auto ja asenne kuntoon! Näin vähennät joulun matkastressiä

Joulun sääennusteen mukaan autoilijoiden on varauduttava hyvin vaihtelevaan ajosäähän. Etelä-Suomessa kohtaa talven kaikki olomuodot: loskaa, lunta ja jäätä. Pohjoisempana paukkuu jo kunnon pakkanen.

Nollan kieppeillä liikkuva lämpötila asettaa auton talvirenkaat suurten haasteiden eteen. Joulureissuun ei kannata lähteä huonokuntoisilla renkailla ja muutenkin auton kunto kannattaa tarkistaa ennen joulumatkalle lähtöä.

Tänä jouluna eniten liikennettä on odotettavissa tiistaina 23.12 ja paluuliikenteen osalta sunnuntaina 28.12. Onnettomuustilastojen mukaan Nelostie eli Valtatie 4 Helsingistä Lahden, Jyväskylän, Oulun ja Rovaniemen kautta Utsjoelle on Suomen vaarallisin. Runsaasti onnettomuuksia tapahtuu myös Helsingin kehäteillä, varsinkin Kehä ykkösellä.

Joulun vaihtelevat kelit merkitsevät autoilijalle haasteellisia ajo-olosuhteita, kun keli saattaa äkisti vaihtua ja esimerkiksi mustan jään riski on paikallisesti suuri. Vaihteleva keli on vähintäänkin yhtä suuri haaste myös renkaille.

− Jos uusien talvirenkaiden hankintaa on leudon kelin vuoksi siirretty, kannattaa todella vakavasti harkita niiden hankkimista ennen joulumatkalle lähtöä. Lain mukaan talvirenkaissa on oltava uransyvyyttä kolme millimetriä, mutta me suosittelemme vähintään neljän millimetrin uransyvyyttä turvallisen talvipidon varmistamiseksi. Äkilliset kelin muutokset saattavat yllättää autoilijan ja jos renkaat ovat huonot ja auto täyteen lastattu, hallittavuus heikkenee entisestään, muistuttaa Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Talvirenkaat eivät myöskään saa olla liian vanhat, koska niiden kumiseos kovenee vuosien kuluessa ja talvipito heikkenee. Nokian Renkaat suosittelee renkaiden käyttöiäksi kuusi vuotta ja maksimissaan kymmenen vuotta.

Tiesitkö? Renkaiden iän näkee niiden kyljessä olevasta nelinumeroisesta luvusta (DOT-koodi), joka ilmaisee valmistusviikon ja vuoden. Esimerkiksi numerosarja 1014 merkitsee, että renkaat on valmistettu viikolla 10, vuonna 2014.

Huoletonta matkantekoa laaturenkailla

Uusia talvirenkaita hankittaessa ei kannata pihistellä. Halvat budjettirenkaat eivät pidemmän päälle tule halvemmaksi kuin korkealaatuiset talvirenkaat. Halpojen renkaiden vierintävastus on usein korkea, joka lisää polttoaineen kulutusta ja lisäksi tällaiset renkaat kuluvat huomattavasti nopeammin. Erittäin tärkeää on huomioida, että budjettirenkaiden talvipito on kaikkien lehtitestien mukaan pahimmillaan todella kehno. LUE MYÖS: Älä tingi talvirenkaiden turvallisuudesta – budjettirenkaissa vain yksi etu

Turvallisen joulumatkan edellytykset:

Ovatko talvirenkaat riittävän hyvät? Hanki uudet, jos uransyvyys on alle neljä millimetriä tai jos renkaat ovat liian vanhat.

Onko renkaissa tarpeeksi ilmaa? Talvella tulee ilmanpaineen olla noin 0,2 baria (20 kPa) suurempi kuin kesällä. Kun auto on lastattu täyteen, tulee ilmanpainetta lisätä 10-15 prosenttia.

Suksiboksiin ei saa laittaa painavia tavaroita, sillä silloin auton painopiste muuttuu, mikä lisää sivuluisun vaaraa.

Tarkista auton lamput ja tuulilasinpyyhkimet, öljyn määrä, pakkasnesteen määrä ja pakkaskestävyys. Ota mukaan tuulilasinpesunestettä.

Onko autossa mukana jääskrapa, lumilapio, käynnistyskaapelit, taskulamppu tuoreilla paristoilla ja heijastinliivit? Pidemmälle matkalle lähdettäessä on hyvä ottaa mukaan myös lämpimiä vaatteita sen varalta, jos autoon tulee vika eikä apua saa paikalle nopeasti.

Lataa matkapuhelin ennen matkaa.

Katso säätila ja kelivaroitukset ennen matkalle lähtöä.

Varaa normaalia enemmän aikaa matkalle ja pidä taukoja.

Aja varovaisesti, hiljennä vauhtia kelin mukaan ja säilytä riittävä etäisyys edellä ajavaan. 

Talvella renkaat vaativat enemmän ilmaa

Talvella renkaissa tulee olla noin 0,2 baria (20 kPa) enemmän ilmaa kuin kesällä, koska kylmässä paine laskee. Lisäksi raskaasti lastatun auton renkaiden ilmanpainetta tulee nostaa 10–15 prosenttia. Liian alhainen ilmanpaine heikentää ajettavuutta, kuluttaa renkaita nopeammin ja myös polttoaineen kulutus nousee.

Lisäksi kannattaa tarkistaa vetorenkaiden ja vapaasti pyörivien renkaiden kulumisen ero. Jos vetorenkaiden uransyvyys on yli kaksi millimetriä pienempi kuin vapaasti pyörivien renkaiden, kannattaa renkaiden paikkaa vaihtaa keskenään kulumisen tasaamiseksi. Vetorenkaat kuluvat aina enemmän kuin vapaasti pyörivät renkaat. Paremmat renkaat tulee sijoittaa taka-akselille.

Joulun viettoon lähdettäessä auto lastataan tyypillisesti täyteen matkatavaroita ja lahjoja. Usein avuksi otetaan myös suksiboksi, mutta raskaat tavarat on kuitenkin pakattava tavaratilaan. Normaalisti auton katolle saa lastata tavaraa maksimissaan noin 100 kiloa, suurin sallittu paino löytyy auton ohjekirjasta.

Perustarkastus ennen matkaa

Kun renkaat ja ilmanpaineet ovat kunnossa, tulee autolle tehdä lisäksi tietyt perustarkastukset. Tällaisia ovat esimerkiksi öljyn, tuulilasinpesunesteen ja jäähdytysnesteen määrien sekä pakkaskestävyyden tarkistukset sekä tutkia, toimivatko tuulilasinpyyhkimet, lamput ja akku moitteettomasti.

Matkalle lähdettäessä on tavarakonttiin hyvä pakata lisäksi lumilapio, käynnistyskaapelit, taskulamppu ja heijastinliivit. Myös lämpöisiä vaatteita kannattaa varata mukaan, varsinkin jos joulumatkalla ajetaan hiljaisilla tieosuuksilla, jolloin auton rikkoontuessa apua saattaa joutua odottamaan pitkään. 

Viimeinen turvallisen matkanteon neuvo koskee itse ajamista. Varaa matkalle runsaasti aikaa ja pidä taukoja. Säilytä turvaetäisyys edellä ajavaan autoon ja muista, että uhkarohkeilla ohituksilla ei aikaa juuri voita pidemmälläkään matkalla. Seuraa myös tarkkaan kelin vaihteluita ja sopeuta vauhti sen mukaan. 

Katso myös Autoliiton video – paranna reissuturvallisuutta pakkaamalla tavarat autoon oikein:

Jos video ei näy mobiililaitteellasi, valitse selaimen täysversio.

Lähde: Nokia

Lue myös:

    Uusimmat