Aurinkolasit: Optikot vastaavat yleisimpiin kysymyksiin

Häikäiseekö aurinko enemmän lasta vai aikuista? Ikä on yksi niistä asioista, jotka vaikuttavat merkittävästi häikäistymiseen.

Pienellä lapsella silmät vasta kehittyvät, kun taas varttuneemmilla vuosikymmenillä tullaan tutuiksi ikänäön kanssa. On siis luonnollista, että ikä vaikuttaa myös siihen, miten herkät silmät ovat auringonvalolle ja millaisia aurinkolaseja tarvitaan.

Tässä vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.

Kuinka pieni lapsi tarvitsee aurinkolasit?

Lapsen silmät ovat erilaiset kuin aikuisen, esimerkiksi pupilli on isompi ja mykiö kirkkaampi. Siksi auringon UV-säteily tekee niille vielä enemmän hallaa kuin aikuisten silmille. Lasten silmät pitäisikin suojata aurinkolaseilla vauvaiästä lähtien.

– Ihan pienille lapsille tarkoitetut aurinkolasit ovat yleensä kaarevia niin, että ne suojaavat silmiä myös sivulta. Aurinkolasit kannattaa laittaa vasta, kun ollaan jo ulkona auringossa. Silloin lapsi oppii nopeasti, että aurinkolasit päässä on mukavampi olla, eikä ota niitä pois, neuvoo optikko Seija Nyyssölä Synsamilta.

Vaikuttaako korkea ikä aurinkolasien tarpeeseen?

Kun silmä vanhenee, se saattaa reagoida herkemmin kirkkaaseen auringonvaloon. Valonsäteet taittuvat silmässä eri tavalla, mikä voi aiheuttaa enemmän häikäisyä kuin normaalisti.

– Ikänäkö vaikuttaa myös siten, että aurinkolaseihinkin tarvitaan vahvuudet. Monet moniteholaseja käyttävät saattavat ajatella, että aurinkolaseihin riittävät yksiteholinssit. Mutta silloin ei näe esimerkiksi lukea auringossa istuskellen tai käyttää kännykkää, Nyyssölä muistuttaa.

– Jos ei käytä piilolinssejä, kannattaa ehdottomasti hankkia aurinkolasit samoilla vahvuuksilla kuin silmälasitkin.

Tarvitaanko aurinkolaseja, jos siristely ei haittaa?

Aurinkolasien tehtävänä on paitsi estää häikäisyä, myös suojata silmiä UV-säteiltä. Erityisen tärkeää silmien suojaus on lapsilla, joiden silmät kehittyvät vielä. Aurinkolaseja ei kuitenkaan pidä unohtaa aikuisenakaan.

– Pitkäaikainen altistuminen auringon UV-säteille saattaa aiheuttaa silmille pysyvää vahinkoa. Kannattaa myös muistaa, että silmien lisäksi aurinkolasit suojaavat herkkää silmänympärysihoa, muistuttaa optikko Vesa Vaine Essilorilta.

Mitä eroa on optikolta tai marketista ostetuilla laseilla?

Aurinkolaseja on nykyään myynnissä lähes joka puolella lähtien huoltoasemista ja ruokakaupoista. Kaikissa laseissa on UV-suoja, mutta linssien optisessa laadussa voi olla valtavia eroja.

– Kun ostaa aurinkolasit optikolta, voi olla varma, ettei linsseissä ole omituisia vääristymiä tai jopa pieniä ylimääräisiä voimakkuuksia. Optikkoliikkeessä myös linssien sävyvalikoima on laajempi, joten omille silmille ja omiin tarpeisiin sopivat aurinkolasit löytyvät helpommin, Vaine sanoo.

Lähde: Deski

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat