Ässät on ottanut niin "monta lyöntiä päähän", että kärsimys on käännetty jo voimavaraksi: "Virheitä saa tehdä, ei syyllistetä toisia"

Ässien tuore päävalmentaja suitsuttaa joukkueen uhrautumista 1:36

Jääkiekon Liigassa pelaava Porin Ässät nappasi keskiviikkona 3-2-voiton Helsingin IFK:sta uuden päävalmentajan Pasi Kaukorannan alaisuudessa. Seuran potkurumba on harmittanut kokeneita Jyri Marttista ja Tuomas Huhtasta. Kaksikko ei kuitenkaan usko, että vaihtuvuus vaikuttaisi pelaajien arkeen. Tunnelma pukukopissa tekee aikamiehistä pikkupoikia.

Kuvan videolla tuoreen Ässäpäävalmentaja Pasi Kaukorannan mietteet avausottelusta joukkueen peräsimessä.

Sarjajumbo Ässissä ovet ovat viime viikkoina käyneet. Lähtöpassit on annettu Mikael Kotkaniemelle, urheilutoimenjohtaja Jari Korpisalolle ja apuvalmentaja Joni Petrellille. Tilalle palkattiin muun muassa mestaruusjoukkueen apuvalmentajana toiminut Pasi Kaukoranta.

Ässien ympärillä pyörinyt mediamylly on ollut suurta, sillä Ilta-Sanomat uutisoi Kotkanimen potkuista ja Kaukorannan pestistä ennen seuraa. Pelaajat ovat seuranneet keskustelua enemmän tai vähemmän sivusta, kunnes porilaisjoukkue tiedotti päävalmentajakuviostaan viime perjantaina.

– Media on pyörittänyt sellaista show’ta, ettei mikään tule yllätyksenä. On aina ikävää, että valmentaja vaihtuu. Silloin jokaisen täytyy katsoa peiliin. Sellaista se on, tulosurheilua. Tämä on bisnestä ja ihmiset puhuvat, hyökkääjä Huhtanen tuhahti MTV Sportille.

– En puhuisi vanhoista asioista mielelläni, vaan menisin eteenpäin. Sanon sen verran, että yllätyksenä se tuli, puolustaja Marttinen raotti ajatuksiaan.

Kymmenettä kauttaan seurassa pelaavan Huhtasen ja 36-vuotiaan Marttisen mielestä potkut ovat luonnollisesti surullinen asia.

– On todella harmi, kun joku menettää työpaikkansa. Varsinkin silloin, kun pelaajat alisuorittavat. On surullista, että tällaisia ratkaisuja joudutaan tekemään, Marttinen sanoi MTV Sportille.

Ässät teki jatkon suhteen erikoisia ratkaisuja, sillä Kaukoranta jatkaa penkin takana kauden loppuun saakka. Kaudelle 2019-2020 päävalmentajan paikan ottaa Jari Pasanen. Hämeen Sanomien tietojen mukaan projektia jatkaa Petri Karjalainen. Seura peräänkuuluttaa jatkuvuutta, mutta luotsit vaihtuvat tiheään tahtiin.

Onko pelaajien vaikea nähdä tulevaa?

– En ole uhrannut ajatuksia tuollaiselle. Eletään tässä ja nyt, Marttinen sanoi.

– En tiedä. Ajattelen vain päivä kerrallaan, niin kuin ammattiurheilijan pitääkin. Huomenna tulee uusi harjoitus ja sitten taas uusi, Huhtanen vastasi yhtä napakasti.

Selkärankajääkiekkoa

Kaukorannan aika päävalmentajana alkoi loistokkaasti 3-2-voitolla IFK:sta. Ässät ehti käydä parannuksia pelitapaan läpi ainoastaan muutaman kerran, sillä päävalmentaja tapasi joukkueensa ensi kertaa maanantaina.

Ajassa ehti käydä läpi perusasioita, mutta peliä myös yksinkertaistettiin.

– Turha miettiminen jäi pois. Pelaamme selkärankajääkiekkoa, ei polkupyörää voi keksiä uudestaan, hyökkääjänä pelaava Huhtanen kertoi.

– On sellainen fiilis, että virheitä saa tehdä. Niitä tulee: sitten mennään eteenpäin, eikä syyllistetä toisia. Virheitä ei pidä alkaa pelkäämään, ilmapiiri ei ole sellainen, Huhtanen jatkoi.

Marttisen mukaan joukkueen pukukopissa usein huomaa, jos pelit ovat menneet heikosti. Konkaripuolustaja on kuitenkin yrittänyt pitää ilmapiiriä hyvänä.

– Hymyillen hallille, kannustetaan ja ollaan positiivisia. Ei siihen ole poppaskonsteja, Marttinen totesi.

31-vuotias Huhtanen on ollut näkemässä Ässien laskut ja nousut. Hyökkääjä oli mukana, kun joukkue oli pudota Mestikseen, mutta on toisaalta ollut nostamassa myös Kanada-maljaa. Ässäkasvatti kertoi jopa yllättyneensä siitä, miten hyvänä tunnelma on vaikeana syksynä pysynyt.

– Kun ottaa alkukaudesta monta lyöntiä päähän... Häviämiseen ei koskaan totu, mutta tämä on vahvistanut joukkuetta. Ilmapiiri kopissa on käsittämätön ja joukkuehenki on säilynyt ihmeellisesti, Huhtanen kertoo.

Kumpikin konkaripelaaja antoi kehuja Ässien keskiviikkoillan taistelevalle ilmeelle. Marttisen mukaan porilaiset ovat pelanneet jo pidempään hyvää jääkiekkoa, mutta voitot ovat jääneet uupumaan.

Huhtanen puolestaan kehuu valmennuksen ja pelaajiston työnjakoa.

– On sellainen olo, että vanhemmatkin pelaajat saavat olla pikkupoikia kopissa. Saamme suorittaa ja luotamme, että valmennus hoitaa taktisen puolen, Huhtanen sanoo.

Ässät pelaa seuraavan kerran lauantaina Tapparaa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat