Asiantuntijat vinkkaavat: Nämä asiat on syytä muistaa kesärenkaita valitessa

Talvirengaspakko päättyy piakkoin ja talvinopeudet ovat poistumassa. Ajankohtaiseksi tulevat siis kesärenkaat.

Renkaiden valintaan kannattaa paneutua, sillä kyseessä on ennen kaikkea turvallisuuteen vaikuttava tekijä. Rengaskoon tulee olla autoon sopiva ja rengasta valittaessa kannattaa miettiä omaan ajotyyliin sopivaa rengasta. Taloudellisena mainostettuja pienen vierintävastuksen renkaita valittaessa on hyvä huomioida, että niiden pito-ominaisuudet ovat heikommat. Renkaat on myös tärkeä uusia ajoissa, koska vesiliirtoriski on suoraan verrannollinen renkaan urasyvyyteen.

— Malttia ja huolellisuutta renkaanvaihtoon, peräänkuuluttaa Autonrengasliitto kausitiedotteessaan, ja jatkaa, että renkaanvaihdon ajoituksessa kannattaa ajatella ensisijaisesti liikenneturvallisuutta, vaikka samanaikaisesti puhutaan myös teiden kunnosta ja ilmanlaadusta. Yöpakkasten myötä Etelä-Suomessakin saattaa yhä esiintyä kuuraa ja yllättävää liukkautta. Lisäksi on syytä varautua siihen, että huhtikuussa noepatkin kelimuutokset ovat mahdollisia.

Nastarenkaita saa käyttää tänä keväänä maanantaihin 28.4. asti tai kun keli sitä edellyttää. Lainsäätäjä on kytkenyt nastarenkaiden sallimisen Pääsiäiseen, jotta lomareissut tehtäisiin varmuuden vuoksi vielä talvirenkailla. Nastattomien talvirenkaiden käytölle ei ole rajoituksia, mutta niitäkään ei suositella ympärivuotiseen käyttöön.

— Talven vähäisestä lumimäärästä ja nopeasti edenneestä keväästä johtuen näyttää siltä, että nastarenkaat voi vaihtaa turvallisesti jo ennen kalenteriin sidottua nastakauden päättymistä. Keliolosuhteet kuitenkin vaihtelevat maassamme, jote on hyvä seurata ennen matkalle lähtöä, voiko renkaiden vaihdon tehdä turvallisesti, toteaa poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliishallituksesta.

Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuoran mukaan suurin osa suomalaisista vaihtaa renkaat itse, vaikka puutteita on usein välineissä ja ympäristössä.

— Vaihtotyö vaatii tietoa ja taitoa enemmän kuin äkkiseltään voi kuvitella. Usein myös ympäristö on riskitekijä renkaanvaihdossa. Epätasaisella alustalla auto voi pudota tunkilta ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa henkilövahinkoja.

— Renkaanvaihdon voi vaivattomasti teettää myös asiantuntevassa rengasliikkeessä, joka ottaa aina vastuun tekemästään työstä. Samalla tulee tarkastettua renkaiden kunto ja ilmanpaineet kesäkautta varten, Nuora muistuttaa.

---

Teknavi kysyi numerossaan 5/2014 rengasalan asiantuntijoilta renkaan ostajan muistilistan tärkeimpiä asioita. Näin asiantuntijat vastasivat:

"Poikkeuksellisen paljon teitä kuluttaneen talven vuoksi renkaiden kulumista tulee seurata tarkasti ja oikea-aikaisesti vaihtaa eturenkaat taakse ja päin vastoin. Oikealla ilmanpainetasolla saadaan myös maksimoitua ajotulos ja samalla saavutetaan valmistajan suunnittelema vierintävastustaso, eli säästetään polttoainetta verrattuna liian alhaisiin ilmanpaineisiin."
Matti Morri, teknisen asiakaspalvelun päällikkö, Nokian Renkaat

"Aina kannattaa muistaa turvallisuus. Alan yleinen turvasuositus kesärenkaiden minimiurasyvyydeksi on 4 millimetriä, vaikka lain mukaan 1,6 milliä on alaraja. Lisäksi kevätkarkeilla teillä kesärenkaiden osalta on erityisen tärkeää huolehtia riittävän korkeista ilmanpaineista nopean kulumisen ehkäisemiseksi."
Sami Horto, toimitusjohtaja, Rengasmaailma

"Nyt kannattaa huomioida varsinkin renkaan märkäominaisuudet. Poikkeuksellisen talven jälkeen tiet ovat todella huonossa kunnossa ja urat lisäävät merkittävästi vesilirron riskiä. Turvallisena pidetty minimiurasyvyys on 4 milliä, jonka jälkeen renkaat kannattaa uusia."
Jari Alopaeus, tuotepäällikkö, Continental Rengas

---

Lue lisää rengasasiantuntijoiden tietoa tulevan kauden trendeistä ja ostovinkeistä sekä mielenkiintoisimmista rengasuutuuksia Teknavin lehdestä:

Lue myös:

    Uusimmat