Mainos

Asiantuntija kertoo: Miksi muumimukit ovat niin suosittuja?

Muumibuumi on käynyt kuumana jo pitkään, eikä hiipumisen merkkejä vieläkään näy.

Muumimukeja löytyy lähes joka taloudesta. Keräilijäksi voi päätyä kuin vahingossa: joka vuosi lahjaksi saatu muumimuki kasvaa pian kunnon kokoelmaksi, jota haluaa alkaa kerryttää.

Muumimukien keräily on myös helppoa: uusia mukeja tulee vuosittain muutama lisää. Talven ja kesän sesonkimukeja osataan jo odottaa. Mikä on muumimukien suosion salaisuus?

– Ne ovat niin herttaisia, sanoo helsinkiläisen Astiataivaan omistaja Tuulikki Räikkönen.

– Muumit edustavat hyvää tahtoa, iloisuutta ja suvaitsevaisuutta – niistä tulee jotenkin hyvälle tuulelle.

Lisäksi Räikkönen kehuu muumimukeja käytännöllisyytensä vuoksi: mukien koko on kätevä ja kahva tukeva. Mukit kestävät myös loistavasti pesemistä, mikä korostaa niiden käytännöllisyyttä.

Räikkösen mukaan muumeihin liittyy vahvoja tunteita, muistoja ja nostalgiaa – kuten astioihin ylipäätään. Moni ilahtuu, kun onnistuu löytämään esimerkiksi vanhoja mukeja, joita on käyttänyt omassa lapsuudessaan.

– Muumit ovat olleet pinnalla jo pitkään, eikä hiipumisen merkkejä ole näkynyt.

Mukien tilalle pian jo jotain muuta?

Vaikka muumimukien arvo onkin pysynyt hyvänä jo pitkään, ei Räikkönen kuitenkaan lähtisi ensimmäisenä varsinaisesti niihin sijoittamaan.

– Toistaiseksi niiden arvo on pysynyt korkealla, mutta milloin raja tulee vastaan? Sitä on mielenkiintoista seurata.

– Tai siirrytäänkö kohta jo kulhoihin, laseihin tai lautasiin? Joskus aikoinaan seinälle laitettiin Fasaani-lautasia – koska on muumien vuoro?

Alkuvuodesta Fiskars ilmoitti siirtävänsä Arabian astioiden tuotannon kokonaan pois Suomesta. Muumimukeja on tosin valmistettu osittain ulkomailla jo noin kymmenen vuoden ajan.

Räikkönen epäilee, että kotimaisuuden uupuminen saattaa vaikuttaa uusien muumimukien suosioon, vaikka hahmot ovatkin tähän saakka päihittäneet kotimaisuuden. Tosin samalla vanhempien, Suomessa valmistettujen mukien suosio todennäköisesti kasvaa.

Muumimukeja perinteisenä Teema-mukina on julkaistu tähän mennessä yhteensä 78 erilaista vuodesta 1990 alkaen. Lisäksi muumiastioita löytyy esimerkiksi kulhoina, lautasina, laseina, aterimina ja kannuina. Myös lapsille on tehty omat mallistonsa.

Tällä hetkellä kaikkein kysytyimpiä muumimukeja Räikkösen mukaan 1990-luvulla tuotannossa olleet mukit.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.