Asiantuntija kertoo kaksi asiaa, jotka tekevät Yhdysvaltojen vaaleista poikkeukselliset: "Äänestysprosentti on korkein ehkä jopa sataan vuoteen"

MTV Uutisten politiikan asiantuntija:"Maailmalla vaalit nähdään amerikkalaisen poliittisen järjestelmän testinä" 3:18
Penttilä kertoo myös arvionsa siitä, millaiseksi politiikka muuttuisi, jos Biden tulisi valituksi.

Vaalit ovat parhaillaan käynnissä Yhdysvalloissa ja tunnelma on kireä, sillä maa on jyrkästi jakautunut Trumpin ja Bidenin kannattajien kesken. Vaalit ovat poikkeukselliset kahdesta painavasta syystä.

– Kaksi asiaa erottaa nämä vaalit aiemmista vaaleista. Ensimmäinen on se äänestysprosentti tulee olemaan historiallisen korkea. Jo nyt tiedetään, että se on korkein viiteenkymmeneen – ehkä jopa sataan vuoteen, toteaa MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä.

– Toinen on se, että sekä Amerikassa että maailmalla nämä vaalit nähdään koko amerikkalaisen poliittisen järjestelmän testinä. Se ei ole tavallista.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinenkertoi aiemmin tavanneensa Bidenin kannattajia, jotka ovat odottaneet neljä vuotta, että saisivat äänestää Trumpin ulos.

Penttilän mukaan Bidenin kannattajat eivät voi vielä huokaista helpotuksesta.

–  Eivät varmasti vielä voi. Kyllä kaikki merkit viittaavat siihen että Biden tulee nämä vaalit voittamaan, mutta tuntuu olevan epävarmuutta siitä, ovatko kannatusmittaukset kuitenkaan sellaisia, joihin voidaan uskoa. Viimeksi ei voitu.

Historiallinen vaaliyö suorana! MTV Uutiset seuraa vaalien tuloslaskentaa 3.–4. marraskuuta. Koko yön kestävä erikoislähetys nähdään MTV3-kanavalla, mtvuutiset.fi:ssä sekä MTV Uutiset Livessä. Myös television puolella MTV:n Uutisaamu aloittaa tulosseurannan aikaisin keskiviikkoaamuna.

Lue myös:

    Uusimmat