Tämä on tilanne Yhdysvalloissa juuri nyt: Äänestys alkanut rauhallisesti, mutta kauppoja suojataan ja Valkoinen talo aidattu pahimman varalta – "Väkivaltaisuus voi olla vakavampaa, jos Trump voittaa"

Valkoisen talon ympärille rakennettiin aita suojaamaan mahdollisilta vaalipäivän levottomuuksilta 0:50
Katso video: Tällainen aita valkoisen talon ympärille on rakennettu

Yhdysvalloissa Washingtonissa Valkoinen talo on ympäröity aidoin mahdollisten levottomuuksien varalta. Liikkeiden ikkunoita on suojattu puurakennelmilla. Vaalien jälkimaininkeja odotetaan jännityksellä.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen on tällä hetkellä Joe Bidenin kotikaupungissa Wilmingtonissa. Vaalipäivä on sujunut toistaiseksi rauhallisesti, Karppinen kertoo. 

– Jonkinlaisia hässäköitä tässä paikoin pelätään. Täällä Joe Bidenin kotipaikassa ihmiset ovat sanoneet minulle, että he ovat odottaneet neljä vuotta pääsevänsä äänestämään sen miehen (Donald Trumpin) ulos valkoisesta talosta. Tietenkin toisessa osavaltiossa, jossa Trumpin kannatus on kovempaa, odotetaan, että päästään äänestämään Trumpin puolesta, Karppinen kertoi hetki sitten MTV:n Seitsemän uutisten lähetyksessä. 

Karppisen mukaan kaikki äänestäjät ovat jännittyneissä ja hermostuneissa tunnelmissa.

– Tietenkin toivotaan, että kaikki sujuisi rauhallisesti, mutta sekä kansalliskaartia että poliisin läsnäoloa on valjastettu valmiuteen eri puolilla maata, Karppinen toteaa.

Valkoinen talo aidattu

Joe Biden seuraa presidentinvaalien tulosta kotikaupungissaan. Puolestaan istuva presidentti Donald Trump viettää vaali-iltaa ja yötä aitojen ympäröimänä Valkoisessa Talossa Washingtonissa.

Viranomaisten mukaan näköpiirissä ei tällä hetkellä ole mitään uskottavia uhkia. Aitaamiseen ryhdyttiin sen varalta, että pahimmat pelot toteutuvat yön tai lähipäivien aikana, CNN raportoi.

Washingtonin ja Wilmingtonin sekä monen muun kaupungin kaupoissa on myös varauduttu siihen, että vaalit saattavat poikia levottomuuksia. Kauppojen julkisivuja oli laudattu umpeen mellakoinnin varalta.

Katso myös toinen uutisvideo: Yhdysvalloissa odotetaan levottomuuksia vaalipäivälle: "Poikkeuksellinen jännite vallitsee"

Yhdysvalloissa odotetaan levottomuuksia vaalipäivälle:"Poikkeuksellinen jännite vallitsee" 3:17

“Voitti kumpi tahansa, tulee levottomuuksia”

Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Mikko Saikku kertoo MTV:n Seitsemän uutisissa pelkäävänsä, että levottomuuksia syntyy, voitti kumpi ehdokas tahansa.

– Trumpin hävitessä saattaa olla jotain aika marginaalisia kansanmiliisiyhteisöjä, jotka saattavat jonkinnäköisiä väkivaltaisuuksia harrastaa. Sitten toisaalta, jos Trump voittaisi, se tulee olemaan niin valtava pettymys osalle yhdysvaltalaisia, että se tulee purkautumaan, Saikku sanoo.

– Itse asiassa tilanne voisi olla vakavampi jossain mielessä, jos Trump voittaa, Saikku arvioi.

Saikku kertoo uskovansa kohtuulliseen tasaiseen vaalitulokseen, jossa Biden vie kuitenkin voiton. Näissä vaaleissa kaikki on kuitenkin mahdollista, Saikku toteaa.

Historiallinen vaaliyö suorana! MTV Uutiset seuraa vaalien tuloslaskentaa 3.–4. marraskuuta. Koko yön kestävä erikoislähetys nähdään MTV3-kanavalla, mtvuutiset.fi:ssä sekä MTV Uutiset Livessä. Myös television puolella MTV:n Uutisaamu aloittaa tulosseurannan aikaisin keskiviikkoaamuna.

Lue myös:

    Uusimmat