Amerikkalaismiehellä todettiin hullun lehmän taudin ihmismuoto – surun murtama vaimo: "Järkyttävintä, mitä olen ikinä nähnyt"

Miten muistisairauden erottaa tavallisesta muistamattomuudesta? 7:42
Miten muistisairauden erottaa tavallisesta muistamattomuudesta?

Yhdysvaltalaismiehellä todettiin sairaus, joka iskee yhteen miljoonasta, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava News Channel 5.

Vuosi sitten Danielle Gibson alkoi ihmetellä aviomiehensä Tonyn toimintaa. Outo käytös ja vakavalta tuntuva asioiden unohtelu herättivät vaimon huolen.

– Minun piti laittaa nimilaput kotimme huoneisiin. Hän saattoi eksyä matkalla ruokakauppaan, ja joku soitti minulle sanoen, että meillä on sinun miehesi, kertoi Danielle News Channel 5:lle.

Danielle vei 32-vuotiaan puolisonsa lääkäriin, jossa Tonylla todettiin Creutzfeldt–Jakobin tauti (CJD).

Sairauden kolme eri muotoa

Creutzfeldt–Jakobin tautia on kolmea eri muotoa: satunnainen, periytyvä ja variantti.

Satunnainen Creutzfeldt–Jakobin tauti on sairauden yleisin muoto, vaikka siihenkin sairastuu vuosittain vain 1–2 henkilöä miljoonaa asukasta kohden. Tauti puhkeaa tavallisesti 60–79-vuoden iässä.

Perinnöllinen Creutzfeldt–Jakobin tauti on satunnaisen Creutzfeldt–Jakobin taudin alamuoto, johon sairastutaan usein noin viisikymppisenä. Arviolta noin 10–15 prosenttia satunnaisista tautimuodoista on perinnöllisiä.

Creutzfeldt–Jakobin taudin varianttimuodon vCJD uskotaan olevan yhteydessä ”hullun lehmän tautiin”, jota todettiin Britanniassa vuonna 1986 sen jälkeen, kun nautoja oltiin tehoruokittu rehulla, jossa oli märehtijöiden kudoksia. ”Hullun lehmän tauti” voi tarttua ihmiseen, joka on syönyt tartuttavaa naudanlihaa. Tauti kuitenkin kehittyy arviolta vasta 15 vuoden kuluttua tartunnasta.

Kaikki Creutzfeldt–Jakobin taudin muodot aiheuttavat vaurioita aivoissa ja johtavat vääjämättä kuolemaan.

”Järkyttävintä, mitä olen ikinä nähnyt”

Ihmisellä Creutzfeldt–Jakobin tauti, ”hullun lehmän taudin ihmismuoto", oireilee hankalasti tunnistettavasti, kuten ongelmina liikkumisessa, mielialassa, luonteessa ja muistissa.

Samoja oireita oli havaittavissa myös Tonylla. Hänelle annettiin vuosi sitten vuosi elinaikaa. Mies on edelleen hengissä, mutta elää tällä hetkellä hoitokodissa.

– Tämä on järkyttävintä, mitä olen ikinä nähnyt. Olen nähnyt paljon hirveitä asioita. Olen nähnyt ALS-taudin, mutta tämän on pakko olla pahinta, Danielle suri.

Creutzfeldt–Jakobin taudin aiheuttamat aivovauriot taannuttavat potilaan, joka vaipuu lopulta koomamaiseen tilaan.

Vaimo ei tiedä, miten hänen miehensä on saanut tartunnan. Hän toivoo rahoitusta taudin hoitoon ja haluaa levittää tietoisuutta Creutzfeldt–Jakobin taudin oireista.

Erittäin harvinainen tauti

Creutzfeldt–Jakobin tauti on erittäin harvinainen. Vain noin yksi miljoonasta sairastuu. Suunnilleen kolmen prosentin kaikista CJD-tartunnoista on esitetty olevan peräisin leikkauksissa tapahtuneesta tartunnasta tai verensiirrosta. Periytyvä CJD:n altistava geeni tunnetaan, mutta parantavaa hoitoa ei sairauteen ole olemassa. Naudan lihan välityksellä syntyvä vCJD on saatu kuriin nautaeläinten ruokintaa koskevilla säännöksillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja