Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Alkoholiuudistuksessa yllättävä sivujuonne: Kilju vapaaksi kaikelle kansalle

Wikimedia Commons
Julkaistu 05.01.2018 15:27
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Alkoholilain uudistuksen myötä kotitaloudet saavat jatkossa valmistaa omaan käyttöönsä kiljua. Kilju on pelkästä sokerista ja hiivasta valmistettua alkoholijuomaa.

Aiemmin laki oli määritellyt, että muuta kuin olutta valmistaessa kotitalouksilla oli oikeus käyttää alkoholijuoman raaka-aineilla ainoastaan "tuoreita tai kuivattuja hedelmiä, marjoja, rypäleitä tai raparperia sekä aromia antavia kasvinosia, ei kuitenkaan viljaa eikä siitä valmistettuja tuotteita". Sokeria tai hunajaa sopi käyttää ainoastaan käymisen edistämisessä.

– Valmistuksen tulee tapahtua käyttäen riittäviä raaka-ainemääriä siten, että sanotut raaka-aineet tai niiden käymisen yhteydessä syntyneet maku- ja aromiainekset ovat juomassa selvästi havaittavissa, asetuksessa alkoholijuomista ja väkiviinasta säädettiin.

Kiljun erottaminen kotiviinistä oikeudessa vaikeaa

Sosiaali- ja terveysministeriön Kari Paaso kertoo, että kotivalmistuksen vapauttamisessa on kyse sen alkoholipoliittisen merkityksen vähenemisestä. Nykyään alkoholia tuodaan Virosta, eikä kansa ole samalla tavalla kiinnostunut valmistamaan alkoholia itse, saati käyttämään sitä pelkästä, vedestä, sokerista ja hiivasta.

– Ei nykyään ole syytä, miksi pitäisi olla niitä rajoituksia. Ne ovat vanhalta ajalta, Paaso kommentoi.

Aiemmin, vielä 1990-luvun lamankin aikaan, kotiviineillä ja kiljun keittelyllä oli merkittävä rooli alkoholin käytössä Suomessa. Säädöksillä on Paason mukaan ollut ilmeisesti ajatuksena tehdä valmistuksesta hankalampaa.

– Ajatus on kai ollut se, että kotivalmisteisellakin alkoholijuomalla täytyy olla jokin erityinen piirre. Haluttiin, että siinä olisi muutakin kuin hiivaa ja joku hedelmä, hän kuvailee lain vaatimusta juoman tunnistettavista makuaineista.

Hän arvioi, että tositilanteessa olisi kuitenkin ollut hankalaa määritellä, mikä määrä esimerkiksi hedelmiä riittäisi tekemään juomasta luvallista.

– Jos menee oikeuteen, on hirveän vaikea juridisesti tarkastella, minkä tyyppinen juoman laadun on oltava, hän kertoo.

Valmistustaparajoitteiden poistaminen kotivalmistuksessa ei hänen mukaansa juuri herättänyt keskustelua lainsäätötöissä.

– Hallitus lähti siitä, että turhat normit pois. Kun luettiin uusin silmin, mietittiin onko nyt kauheasti merkitystä, heitetäänkö sinne käymispataan omena tai ei.

Sen sijaan väkevämpien alkoholijuomien, kuten pontikan, tislaamista ei uudistuksessa vapautettu. Aiheesta ei Paason mukaan herättänyt keskustelua, eikä se noussut otsikoihinkaan.

Poliisi ei juuri kiljua kohtaa

Keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion johtaja Erkki Sippola kertoo, että poliisiorganisaation näkökulmasta laitonta alkoholin valmistusta ei käytännössä enää tapahdu. Kun joitakin vuosikymmeniä sitten tapauksia tuli ilmi useita satoja vuodessa, on viimeisen viiden vuoden aikana ilmi tulleita kilju- ja pontikkatapauksia ollut enimmillään 21 ja vähimmillään viisi.

Alkoholia valmistetaan laittomasti todennäköisesti lain kirjaimesta välittämättä. Myös Sippola uskoo, että tuonti Virosta ja Venäjältä on vähentänyt näiden juomien kotivalmistuksen houkuttelevuutta.

– Haluaisin uskoa, että Suomessa on kulttuuri tässä muuttunut. Ihmiset haluavat enemmän laatua kuin prosentteja, Sippola sanoo.

Viime vuosina kilju on noussut otsikoihin esimerkiksi nuorten alkoholin käytöstä keskusteltaessa, vankien päihtymispyrkimyksistä kerrottaessa sekä satunnaisesti myös kauppatavarana luvattomassa "lestinheitossa".

Lisää aiheesta:

Alkoholin ostaminen helpottui – näin kävi kulutukselleAlkoholin kotiinkuljetuslakiin keskeinen muutos: puistoon tai kotiin voisi tilata myös tilaviinejä ja käsityöläisoluita"Lähes yhtä vahvat – paitsi lain edessä": Hartwall sivalsi hallituksen lonkerolinjausta HS-etusivun mainoksessaanAlkoholin kotiinkuljetuksessa lähetit joutuisivat kovaan paikkaan – voisiko viranomainen esittää humalaista?"Alkoholi on alkoholia" – Hartwallin toimitusjohtaja syyttää hallitusta kilpailun vääristämisestäUlkomaiset firmat markkinoivat "tiukkaa viinaa kotiovelle kuljetettuna", suomalaiset pientuottajat kärvistelevät – yrittäjä jyrähtää: "Kiitos Suomi, että suojelet väkevien alkoholien vaaroilta"
Kotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa
  • 09:59
    Influenssa

    Pieni lapsi on viruslinko – asiaan väläytetty uutta ratkaisua

  • 07:08
    Sää

    Päivän sää-menu: Utuista lorotusta vaarallisella ajokelillä höystettynä

  • 06:54
    Ähtäri

    Ähtärin eläinpuisto tänään viimeistä päivää auki: Mahdollisuus jättää "heipat eläimille"

  • 06:22
    Espoo

    Äiti Amma saapuu tänään Espooseen halaamaan ihmisiä: Tarvitset vuoronumeron

  • 06:00
    Kuolemantapaukset

    Mies kuoli pudottuaan kerrostalon sisäpihalle Helsingissä