Mainos

Vankilaan salakuljetetaan eniten luvattomia lääkkeitä – näitä aineita vangeilta löydetään

Yleisimmin vankilat takavarikoivat vangeilta luvattomia lääkeaineita, joihin heillä ei ole reseptiä. Yleisimmät päihteet vankilassa ovat Subutexin ja Suboxonen kaltaiset opiaatit, minkä lisäksi muurien sisälle tuodaan Diapamia ja muita rauhoittavia lääkkeitä.

Vasta näiden jälkeen tulevat varsinaiset huumausaineet, kuten amfetamiini ja kannabistuotteet.

Muuntohuumeet eivät ole vankiloissa suuri ongelma. Vankilassa aineen lainsäädännöllisellä statuksella ei ole väliä, vaan kaikkien aineiden luvaton hallussapito vangilta kielletty.

– Kakolanmäellä oli 2000-luvun alussa myös ongelmia doping-aineiden kanssa, jotka olivat silloin ehkäpä suosituinta vankilaan tuotavaa. Meillä ongelmaa ei kuitenkaan ole, Turun vankilan turvallisuudesta vastaava apulaisjohtaja Petri Kiuru kertoo.

Salakuljetettavat tuotteet eivät rajoitu pelkästään aineisiin. Muurien sisälle yritetään saada esimerkiksi huumeiden käyttövälineitä, tatuointineuloja sekä kännyköitä.

Vangeilta takavarikoidaan myös vankilassa valmistettua kiljua, jota jotkut vangeista tislaavat pontikaksi kahvin- tai vedenkeittimistä rakentamillaan välineillä.

– He tekevät siitä ilmeisesti ihan pätevääkin alkoholia, joka on kirkasta ja haisee viinalle, kertoo apulaispäällikkö Tero Uuranmäki Helsingin vankilasta.

Huumeiden hallussapidosta voi seurata kurinpitorangaistus, suurempi erä menee poliisille

Jos vanki syyllistyy vankilassa järjestysrikkomukseen tai rikokseen, josta hän ankarimmillaan saisi sakkoja, voidaan hänelle määrätä kurinpitorangaistus. Tälläinen teko on esimerkiksi pienen huumemäärän hallussapito.

Näitä kurinpitorangaistuksia ovat varoitus, oikeuksien menetys sekä yksinäisyysrangaistus. Oikeuksien menetyksellä tarkoitetaan vapaa-ajan toimintaan osallistumisen tai rahan ja omaisuuden hallussapidon rajoittamista maksimissään 30 vuorokaudeksi. Yksinäisyysrangaistus taas kestää maksimissaan kymmenen päivää.

– Meillä ei juurikaan anneta kurinpitorangaistuksia, sillä löydetyt suuremmat määrät annetaan poliisin tutkittavaksi, mistä asia päätynee yleiseen oikeuteen, Kiuru kertoo.

Rangaistuksia annetaan kuitenkin muista syistä, kuten uhkaavasta ja sopimattomasta käytöksestä, lievästä väkivallasta ja kiljun teosta.

Vuonna 2014 rangaistuslaitoksissa tapahtui yhteensä 2376 kurinpitorikkomusta (Rikosseuraamuslaitos)
Päihderikkomuksia34 %
Järjestyssääntörikkomuksia16 %
Luvattoman tavaran hallussapitoa10 %
Väkivaltarikkomuksia7 %
Osallistumisvelvollisuusrikkomuksia1 %


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.