Mainos

1400 eurolla kiljua naapurilleen myyneen tonkat valtiolle – tuomittiin menetettäväksi "uusien rikosten ehkäisemiseksi"

KRP tutki kiljun, jota mies myi naapurilleen yli 1400 eurolla – "Kaksi kannellista muoviastiaa tuomitaan valtiolle menetetyksi"

Mies myi naapurilleen vuosia kiljua – tuomittiin menettämään valtiolle kaksi kannellista muoviastiaa

Ylöjärveläismies jäi kiinni valmistettuaan vuosia kiljua, jota oli kaupannut naapurilleen vähintään useita satoja litroja.

Kilju on laitonta

Alkoholilain mukaan kotitaloudessa saa käymisteitse valmistaa mietoja alkoholijuomia yksityiseen käyttöön ja vieraiden nautittavaksi. Sen myynti tai tarjoaminen kaupallisen toiminnan yhteydessä on kuitenkin kielletty.

Alkoholijuomista ja väkiviinasta annettu asetus myös rajaa hyväksyttäviä valmistustapoja. Esimerkiksi viljasta saa valmistaa olutta, ja kotiviinin valmistuksessa saa käyttää hedelmiä, marjoja, rypäleitä, raparperia tai muita aromia antavia kasvinosia.

– Valmistuksen tulee tapahtua käyttäen riittäviä raaka-ainemääriä siten, että sanotut raaka-aineet tai niiden käymisen yhteydessä syntyneet maku- ja aromiainekset ovat juomassa selvästi havaittavissa, laki määrää.

Toisin sanoen pelkästä sokerista ei saa käyttää alkoholijuomaa, kuten tapauksen kiljunkeittelyssä on tehty.

Mies myönsi rikoksen esitutkinnassa. Hän kertoi esitutkinnassa saaneensa maksuna kiljusta noin 30 euroa kuukaudessa, minkä perusteella oikeus laski rikoksen taloudelliseksi hyödyksi yhteensä 1440 euroa.

KRP tutki kiljun

Asiaa tutkittiin ilmeisen perinpohjaisesti, sillä jutussa käytettiin kirjallisena todisteena KRP:n lausuntoa, jossa syytetyn asunnosta otettujen näytteiden todettiin olevan luvattomasti käymisteitse valmistettua mietoa alkoholijuomaa. Toisin sanoen asunnosta otetut kiljunäytteet ilmeisesti lähetettiin KRP:n laboratorioon tarkempaa tutkimusta varten.

Syytetty ei saapunut oikeuteen, mutta käräjäoikeudelle toimittamassaan kirjelmässä hän kertoi myyneensä kiljua vain naapurilleen. Miehellä ei ollut aiempaa rikostaustaa.

Kiljutonkat valtiolle

Oikeus totesi kiljun valmistuksen kestäneen pitkän aikaa, mutta myytyä miedon alkoholijuoman määrää ei voitu oikeuden mukaan pitää erityisen suurena.

Mies tuomittiin 65 päiväsakkoon, minkä lisäksi hänet tuomittiin menettämään valtiolle rikoshyötynä tienaamansa 1440 euroa. Lisäksi oikeus määräsi valmistusvälineistön menetetyksi.

– Takavarikoidut kaksi kannellista muoviastiaa ja kaksi imuletkua tuomitaan valtiolle menetetyksi, tuomiossa todetaan.

Tuomiossa katsottiin astioiden olevan "erityisen soveliaita tällaisen rikoksen tekemiseen" ja ne tuomittiin menetettäväksi "uusien rikosten ehkäisemiseksi".

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.