Mainos

AKT jatkaa lakkoilua, mikäli Posti-kiistassa ei päästä pian tasapuoliseen sopuun – "Tämä on laajempi kuin 700 pakettilajittelijaa koskeva kysymys"

6:25
Postikiista on vain kovien työehtoneuvotteluiden alku – AKT varautuu kovaan vääntöön työehdoista: "Tämä tauti pitää tappaa heti alkuun"

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitti eilen laajentavansa postityöntekijöitä koskevaa tukilakkoaan tulevana torstaina.

– AKT:n hallitus päätti, että jos torstaiaamuun kello 6.00 ei ole Posti- ja Logistiikka-alan Unionia ja PAU:ta tyydyttävää neuvottelutulosta olemassa, silloin ahtaajien tukitoimet käynnistyvät ja kestävät kaksi vuorokautta, AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen avaa tilannetta MTV Uutisille.

Syksy ollut poikkeuksellinen

Piirainen on toiminut alalla yli kaksi vuosikymmentä. Miehen mieleen ei muistu yhtäkään vastaava tapausta – syksy on ollut poikkeuksellinen, mitä tulee työnantajaliittoihin ja niiden käymiin keskusteluihin.

Miehen mukaan ammattiliitot ovat syksyn aikana lähteneet keskusteluihin poikkeuksellisen "raskaasti aseistautuneina".

– Mistä se johtuu, viittaan näihin työnantajaliittojen esityksiin, jotka eivät ole maltillisia, eikä loppuun asti harkittuja.

Piirainen yllättyi kuullessaan, ettei Posti-neuvotteluja saatu eilenkään maaliin, vaikka kaikkia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun olisi ollut mahdollista päästä.

– Tämä on laajempi kuin 700 pakettilajittelijaa koskeva kysymys. Jos hyväksyttäisi jollekin alalle se, että työehtoja voidaan heikentää yksipuolisesti kolmellakymmenellä prosentilla, se tauti totta kai leviää ja tämä tauti pitää tappaa heti alkuun.

Lakkoilu jatkuu, jos sopua ei synny

Piirainen toteaa, että AKT tulee tukemaan PAU:ta jatkossakin: Jos Posti-kiistassa päädytään sopimukseen, joka alistaa postilaisten työehtoja, AKT jatkaa lakkoilua suunnitelmiensa mukaan.

– Posti- ja Logistiikka-alan Unioni tekee omat arvionsa. Me luotamme heidän arvioonsa ja lähtökohta heidän osaltaan on, että työehtoja ei voi heikentää, vaan ne tulevaisuuden kysymykset käydään yhdessä sopijaosapuolten kanssa, ja kehitetään alaa tasapuolisesti – ei toisen osapuolen sanelemalla.

– Toivon ratkaisua, mutta sen ratkaisun pitää olla tasapuolinen ja sellainen, että sen kanssa voidan työntekijäpuolella elää eteenpäin ja kehittää alaa yhdessä. Ei voida hyväksyä sellaista ratkaisua, joka on vain toisen osapuolen tavoitteiden mukainen, Piirainen muotoilee.

Millaisia terveisiä AKT:n puheenjohtaja lähettää suomalaisille? Katso Marko Piiraisen koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Ahtaajien tukilakko alkaa varhain torstaiaamuna ja päättyy lauantaina aamukuudelta, mikäli Postin työehtoriitaa ei saada ratkaistua.

Tukilakon aikana kaikki Suomen satamat hiljenevät tukilakon seurauksena kahdeksi vuorokaudeksi. Lisäksi työstä pidättäytyvät työntekijät, jotka tekevät työtä Satamaoperaattorien ja AKT:n välisen ahtausalan työehtosopimuksen piirissä. Tukilakon piirissä on noin 2 000 ahtaajaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja