Oletko sinäkin pudonnut kärryiltä lakkosotkusta – miten Medialiitto liittyy tähän kaikkeen? Tässä 19+1 vastausta Postin jättilakosta

MTV satamassa, joka on hiljentynyt lakkojen takia – kaikki Suomen lipun alla risteilevät ruotsinlaivat jäävät nyt rantaan 7:57
Viking Linen markkinointipomo oli turhautunut lakosta – kaikki asiakkaat eivät ymmärrä, miksi laivat eivät lähde.

Moni uutisia eilen seurannut mietti ihmeissään, mikä ihme kaatoi postikiistan sovun illalla. Aivonystyröiden hieromista vaatii myös pohtiminen, mistä kaikki sai alkunsa.

Postikiistaa setvimään perustettu neljän konkarin selvitysryhmä sekä Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Teollisuusliitto mainitsivat syypääksi Medialiiton, joka ei hyväksynyt selvitysryhmän esitystä.

Kiista kulminoitui noin 700 Postin pakettilajittelijan tilanteeseen. Samaan aikaan PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta neuvottelevat uudesta työehtosopimuksesta.

MTV Uutiset kokosi, mistä pakettilajittelijoiden kiistassa on kyse.

1. Posti halusi parantaa kilpailukykyään

Valtio-omisteinen Posti halusi parantaa asemaansa kilpailijoihinsa nähden ja aloitti valmistelut noin 700 pakettilajittelijan siirtämiseksi Posti- ja logistiikka-alan unionin työehtosopimuksesta Teollisuusliiton sopimuksen piiriin.

PAUn mukaan kyseessä on heikompi työehtosopimus, mutta Posti on tästä eri mieltä.

2. Pakettilajittelijat toisen työehtosopimuksen piiriin

Postin hallitus päätti syyskuussa siirtää noin 700 pakettilajittelijaa liikkeenluovutuksella Postin tytäryhtiön Posti Palvelut Oy:n palvelukseen, jolloin heidän työehtosopimuksensa vaihtui PAUn työehtosopimuksesta Teollisuusliiton piiriin.

Työntekijöiden palkka- ja työsuhde-edut ovat erilaiset Teollisuusliiton työehtosopimuksessa kuin PAUn työehtosopimuksessa.

3. PAU ei suostunut järjestelyyn

Posti kuitenkin tiedotti syyskuussa järjestelystä, jolla pakettilajittelijoiden kokonaispalkan säilyminen ennallaan turvataan vuoteen 2022 asti, mutta PAU ei tähän järjestelyyn suostunut.

4. Postin toimitusjohtaja myrskyn silmässä

Oman juonteensa tilanteeseen toi se, että Postin silloisen toimitusjohtaja Heikki Malisen yli 80 000 euron kuukausiansio nousi julkisuuteen.

5. Pakettilajittelijat siirtyivät toisen työehtosopimuksen piiriin

Postin pakettilajittelijat siirtyivät marraskuun alussa PAUn työehtosopimuksesta Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin.

Tässä sopimuksessa työnantajaosapuolta edustaa Medialiitto, kun aiemmassa sopimuksessa työnantajan edustajana oli Palvelualojen työnantajat Palta.

6. Postilaiset aloittivat lakon

Postilakko alkoi 11. marraskuuta, jolloin noin 9 000 PAUn alaista työntekijää jätti tulematta töihin.

Lakko alkoi heti vaikuttaa postin lajitteluun ja jakeluun.

7. Kiistaa vuokratyövoiman käytöstä

PAUn ja Postin välille syntyi kiistaa lakon aikaisen vuokratyövoiman käytöstä.

PAU syytti Postia siitä, että se käyttää vuokratyövoimaa korvaamaan lakkoilevia työntekijöitä.

Postin mukaan se käytti vuokratyövoimaa samaan tapaan kuin aiemminkin.

8. Lajittelukeskuksen aitaan reikä

Postin Liedon logistiikkakeskuksen aitaan ilmestyi postilakon alkaessa varhain aamulla aukko, josta PAUn mukaan päästettiin vuokratyöntekijöitä lakkovahtien ohi sisään.

Postin poikkeustilannejohtaja Jarmo Ainasoja totesi tuolloin MTV Uutisille, että reikä tehtiin sen vuoksi, että työntekijöiden kulku parkkipaikalta sisätiloihin helpottuisi.

Seuraavana päivänä Ainasoja tunnusti Iltalehdelle, että aukon tekoa aikaistettiin postilakon vuoksi, ja uudella aukolla haluttiin taata rauhallinen kulku työpaikalle.

9. Ensimmäinen sovintoehdotus kaatui – PAU halusi pakettilajittelijat mukaan sopimukseen

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala antoi ensimmäisen sovintoehdotuksen Postin työehtokiistaan viime viikon tiistaina 19. marraskuuta.

Sovintoesitys kaatui PAUn vastustukseen. PAUn puheenjohtaja Heidi Niemisen mukaan esitys sisälsi listan työehtosopimuksen heikennysesityksiä, jotka olivat tulleet työnantajan aloitteesta.

Erityisenä kiistakysymyksenä kuitenkin oli juuri pakettilajittelijoiden siirtoa koskeva asia. PAU halusi lajittelijat mukaan neuvoteltavan työehtosopimuksen piiriin.

Palta olisi tuolloin hyväksynyt Piekkalan esityksen, mutta toimitusjohtaja Tuomas Aarton mukaan pakettilajittelijoiden tilanne ei koskenut mitenkään käytäviä työehtosopimusneuvotteluja.

10. Posti ilmoitti, ettei aio perua pakettilajittelijoiden sopimusvaihdosta

Posti ilmoitti tuoreeltaan ensimmäisen sovintoehdotuksen kaaduttua, ettei se aio perua pakettilajittelijoiden sopimusvaihdosta.

Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto sanoi tuolloin 19. marraskuuta, että sopimussiirrolla oli valtion omistajaohjauksen tuki.

11. Paatero: En antanut lupaa siirrolle

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoi torstaina 21. marraskuuta Huomenta Suomen haastattelussa, ettei Postin hallitus kysynyt häneltä lupaa pakettilajittelijoiden siirrolle. Paateron mukaan asiasta kerrottiin hänelle, kun päätös oli tehty.

Paatero kuitenkin tarkensi vielä samana päivänä Valtioneuvoston tiedotteessa, että hän oli tietoinen työehtosopimuksia koskevista suunnitelmista valmisteluiden aikana.

12. Rinne: Pakettilajittelijoiden työehdot turvataan

Pääministeri Antti Rinne (sd.) ehätti torstaina 21. marraskuuta sanomaan, että postikiistan ratkaisu on valtakunnansovittelijan käsissä.

Vielä samana iltana hän kuitenkin lupasi, että 700 pakettilajittelijan työehdot turvataan ja hallitus aikoo lisäksi huolehtia, että työehtosopimusshoppailu loppuu Suomessa.

Viimeksi sunnuntaina 24. marraskuuta Rinne totesi Yle Radio 1:n pääministerin haastattelutunnilla, ettei hänellä ole mitään tekemistä Postin työkiistan kanssa.

13. Neuvottelutilanne jumiutui

Pakettilajittelijoiden tilanne jumiutti valtakunnansovittelijan johdolla käydyt neuvottelut.

PAU katsoi, että asiaa voidaan neuvotella osana postilaisten työehtosopimusta, mutta Palvelualojen työnantajat Palta katsoi, että he eivät voi neuvotella asiasta, koska Medialiitto neuvottelee Teollisuusliiton kanssa.

Selvennykseksi siis kerrataan, että PAU neuvottelee Paltan kanssa, ja Medialiitto Teollisuusliiton kanssa.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala totesi torstaina, etteivät neuvottelut hänen johdollaan jatku ennen kuin pakettilajittelijoiden tilanne on ratkaistu.

14. Avuksi neljän konkarin selvitysryhmä

Avuksi huudettiin neljän konkarin selvitysryhmä, johon kuuluvat EK:n entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen, SAK:n entinen puheenjohtaja ja entinen työministeri Lauri Ihalainen, PAMin entinen puheenjohtaja Ann Selin ja työmarkkina-asiantuntija Jukka Ahtela.

15. Esitys valmistui – aikarajat paukkuivat

Selvitysryhmä sai eilen valmiiksi esityksen pakettilajittelijoiden tilanteeseen.

Esitys piti julkistaa kello 16.30, mutta uudeksi takarajaksi ilmoitettiin kello 17. Lopulta neuvotteluväki ilmoitti tilanteesta vasta kello 17 jälkeen.

16. Medialiitto tyrmäsi esityksen

PAU ja Teollisuusliitto olisivat eilen hyväksyneet sovintoesityksen, jonka mukaan pakettilajittelijoille olisi tehty Medialiittoon erillissopimus, jossa palkat ja työehdot olisivat pysyneet ennallaan.

Medialiitto torppasi esityksen. Liitto katsoo, ettei sitä voi pakottaa Paltan ja PAUn välillä sovitun työehtosopimuksen osapuoleksi.

Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmbergin mukaan ei ole mahdollista, että heidän jäsen eli Posti Palvelut Oy toisi mukanaan vanhan työehtosopimuksen eli sen, joka aiemmin oli PAUn ja Paltan välillä.

17. Medialiitto sysäsi vastuun Postin hallitukselle ja valtiojohdolle

Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg sysäsi vastuuta pakettilajittelijoiden tilanteen ratkaisemiseksi Postin hallitukselle ja valtiolle Postin omistajana.

Holmbergin mukaan pakettilajittelijoiden siirron voi purkaa vain Postin hallitus.

18. Myös työehtosopimusneuvottelut kaatuivat taas

Pakettilajittelijoiden tilanteeseen saadun esityksen lisäksi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala jätti eilen jälleen sovintoesityksen PAUn ja Paltan väliseen työehtosopimukseen.

Piekkalan esitys työehtosopimuksesta kuitenkin kaatui siihen, ettei PAU hyväksynyt sopimusta pakettilajittelijoiden pattitilanteen takia.

19. Tukilakot laajenevat – lentoja ja laivavuoroja peruttu, bussit eivät kulje

Työehtosopimusneuvotteluja ja pakettilajittelijoita koskevan ongelman vuoksi useat liitot ilmoittivat alkavansa tukilakkoon, joilla on merkittäviä vaikutuksia lento- ja laivaliikenteeseen sekä pääkaupunkiseudun bussiliikenteeseen.

PAU puolestaan kertoi eilen jatkavansa lakkoa 22. joulukuuta saakka.

Tukilakoista ovat ilmoittaneet Ilmailualan unioni, Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT, Suomen merimies-unioni sekä Palvelualojen ammattiliitto PAM.

+1 rautalankakaavio: Näin pakettilajittelijoiden työehtosopimuksen siirto tehtiin

​​​​​​​

Postin pakettilajittelijat kuuluivat aiemmin Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn alaisuuteen.

Posti siirsi pakettilajittelijat tytäryhtiönsä Posti Palvelut Oy:n alaisuuteen ja siirsi lajittelijat Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin.

Molemmat liitot ovat Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n jäseniä.

Työnantajapuolella puolestaan aiemmin neuvotteluosapuolena on ollut Palvelualojen työnantajat Palta, joka edelleen neuvottelee PAUn kanssa työehtosopimuksista.

Pakettilajittelijoiden osalta työnantajapuolta edustaa nykyisin Medialiitto, koska pakettilajittelijat ovat nykyisin Teollisuusliiton alaisia.

Sekä Palta että Medialiitto kuuluvat Elinkeinoelämän keskusliittoon eli EK:hon.

Lue myös:

    Uusimmat