Äitiinsä pettynyt Samantha teki kipeän ratkaisun: "Minun piti päästää irti myrkyllisestä suhteesta"

Kun perheluku kasvaa, myös isovanhemmat nauttivat. Joskus perhesuhteet eivät kuitenkaan suju toivotulla tavalla.

Samantha Angoletta kirjoitti Scary Mommy -sivustolle kokemuksiaan kivuliaasta aiheesta.

Hän otsikoi tekstinsä sanoilla ”Voit joutua katkaisemaan välit vanhempiisi elääksesi parasta mahdollista elämää”, vaikka tiesi, että toteamus aiheuttaisi vastustusta joissain lukijoissa.

– Jos luit otsikon ja ensimmäinen ajatuksesi oli jotakin tällaista: ”Vitsailetko? He synnyttivät sinut ja kasvattivat sinut, ja he tekivät parhaansa. Anna anteeksi ja jatka elämää. Älä elä menneessä. Saat vain yhden äidin! Kadut niin paljon myöhemmin elämässäsi”, sinulla ei todennäköisesti ollut myrkyllistä tai väkivaltaista vanhempaa, eikä tämä teksti ole sinulle. Olen onnellinen puolestasi. Oikeasti, se ei ollut sarkasmia.

"Joskus emme voi pitää yllä suhdetta ihmiseen, joka synnytti meidät"

Angoletta osoittaa kirjoituksensa ihmisille, jotka tunnistivat kirjoituksen vihjaaman tilanteen elämästään – valitettavasti.

– Valitettavasti, sinä tiedät. Tiedät, että joskus emme voi pitää yllä suhdetta ihmiseen, joka synnytti meidät. Meidän pitää kirjaimellisesti erota, muuttaa erilleen, ottaa avioero heistä, jotta voisimme elää parasta, mahdollista elämäämme.

Angoletta haluaa muistuttaa, ettei myrkyllisestä vanhemmastaan kärsivä ihminen ole yksin. Myös epäterveen suhteen loppua ja vanhempaa, jota ei koskaan saanut, saa surra.

– Totuus kuitenkin on, ettet jää mistään paitsi. Koska kaikki ne tapahtumat, joita kadehdit kaukaa, kun näet tiukasti yhteen sulautuneita perheitä juhlimassa maagisia juhlapyhiä ja iloisia, kaoottisia syntymäpäiviä, takapihan grillijuhlia sekä satunnaisia ”muuten vain” -tapaamisia, nämä tapahtumat eivät toteutuisi sinulle noin. Ja tämä tosiasia on ikävä. Hitto, miten ikävä se onkaan.

Tilanne on ikävä myös perheen pienimmille, joille vanhemmat toivoisivat kaikkea ihanaa – myös isovanhempia. Angoletta toteaa, että moni jaksaakin toivoa muutosta ja uudenlaista suhdetta vanhempaansa.

– Sinä (kuten minäkin) luultavasti pitelit kiinni näistä toiveista ja haaveista liian kauan. Annoit itsesi tuntea olosi voitetuksi, pieneksi ja hylätyksi. Annoit muiden manipuloida sinua, saada sinut kyseenalaistamaan mielenterveytesi ja viedä sinua kuin talutusnuorassa. Huusit, itkit ja raivosit. Annoit anteeksi, ja annoit anteeksi, ja sitten annoit anteeksi vähän lisää. Eikä mikään muuttunut, Angoletta kuvailee.

– Sinua ei koskaan kuultu. Tunteitasi ei koskaan hyväksytty. Sinulta ei koskaan pyydetty anteeksiantoa. Et saanut aitoa, et edes puolittaista anteeksipyyntöä.

Angoletta huomauttaa, että anteeksipyynnön sijaan myrkyllinen vanhempi todennäköisesti leimaa toimintansa kyseenalaistajat dramaattisiksi, itsekkäiksi ja huomionhakuisiksi.  Hän saattaa käskeä ”pääsemään asian yli” tai sanoa, ettei hänen toimintansa ollut ”niin paha asia”.

– Ja nuo sanat ja se, että täysin oikeutetut tunteesi ja varmat muistosi jätetään täysin huomiotta, se viiltää syvältä. Se haava ei oikeastaan koskaan parane. Se on rupi, jota jatkuvasti nypitään. Kunnes viimein sanot, että tämä on tarpeeksi. Ei enää. Olen loppu. Hyvästi.

"Ihmiset ovat usein shokissa siitä, etten kutsu äitiäni syntymäpäiville"

Angoletta sanoi hyvästit äidilleen noin neljä vuotta sitten. Hän on joustanut päätöksestään vain kerran, ja silloinkin äidin toiminta vain vahvisti Angolettan päätöstä pysyä hänestä erossa.

Äidin toiminnan takia Angolettalle puhkesi ahdistuneisuushäiriö. Hän kyyneltyy edelleen ajatellessaan kokemuksiaan.

– Enkä ole yksin. Tiedän, etten ole yksin. Tämä on se vaikutus, joka myrkyllisillä vanhemmilla on lapsiinsa. Se on rumaa. Se on brutaalia. Se on kipeää. Kukaan ei ansaitse tätä.

Harva ymmärtää vanhemman hylkäämistä, koska se sotii vahvasti yhteiskunnan ja kulttuurin odotuksia vastaan.

– Ihmiset ovat usein shokissa siitä, etten kutsu äitiäni syntymäpäiville tai palkintoseremonioihin, etten soita hänelle satunnaisesti viikon aikana juorutakseni tai valitellakseni, että lapset eivät nukkuneet edellisenä yönä, Angoletta kuvaa.

Hänellä ei kuitenkaan ole vanhempaa, jolle asioita voisi jakaa turvallisesti. Siksi Angoletta päätyi katkaisemaan välit äitiinsä.

– Minun piti päästää irti toimintahäiriöisestä, myrkyllisestä suhteesta, jotta voisin kasvaa parhaaksi itsekseni. Onnellisimmaksi itsekseni. Itsevarmimmaksi itsekseni. Jotta voisin olla se äiti, jonka lapseni tarvitsevat. Jotta kun he kasvavat, he tulevat aina kotiin. Ja tuovat lapsenlapseni mukanaan. 

***

15:00

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja