Mainos

Äidin mukaan hänen lapsensa ei olisi pitänyt koskaan syntyä – sai korvaukseksi 16 miljoonaa dollaria

Äiti on saanut 16 miljoonan dollarin eli noin 13 miljoonan euron korvauksen poikansa "epäoikeudenmukaisesta syntymästä". Äiti olisi tehnyt abortin, jos olisi tiennyt, että lapsi syntyy vammaisena.

Vuonna 2006 Omodele Meadows päätti selvittää, kantoiko hän geeniä, joka altistaa aggressiiviselle hemofilialle ja autismille. Samaisista taudeista kärsi Meadowsin sisarenpoika.

Hemofilia on perinnöllinen verenvuototauti. Sairastavalle ilmestyy helposti mustelmia, ja pienetkin haavat vuotavat paljon. Verenvuodosta eniten haittaa on kuitenkin kudosten sisään: Toistuvat vuodot niveliin voivat johtaa vaikeisiin pysyviin nivelmuutoksiin. Lähde: Terveyskirjasto

Lääkärin mukaan kaikki naisen testien osalta oli kuitenkin kunnossa. Neljä vuotta myöhemmin Meadows synnytti pojan, Adejuwon. Pojalle kuitenkin diagnosoitiin samat sairaudet: aggressiivinen hemofilia sekä autismi.

Pojan diagnoosin saamisen jälkeen äiti hakeutui uudestaan geenitesteihin, jotka varmistivat, että hän kantoikin hemofiliaa aiheuttavaa geeniä.

Meadows haastoi virheelliset tulokset vuonna 2006 antaneen lääkärin, Hafshah Khanin oikeuteen. Khanin asianajajat myönsivät huolimattomuuden, mutta puolustautuivat sillä, että Adejuwon ei olisi koskaan syntynyt ilman lääkärin toimia.

Tuomarin mukaan Meadowsin oltiin tulosten perusteella annettu ymmärtää, että lapsi ei sairastuisi vaikeisiin sairauksiin. Tuomarin mukaan Adejuwon ei ollut äitinsä silmissä epätoivottu lapsi, mutta äiti oli nähnyt sairauden vaikutukset eikä halunnut, että hänen oma lapsensa joutuisi kokemaan samanlaista tuskaa.

– Ei voi olla helppoa yhdellekään äidille väittää suoraan, että heidän lapsensa ei olisi pitänyt syntyä, tuomari Justice Yip sanoi oikeudessa.

– Hän on selkeästi sanonut, että olisi päättänyt raskauden, jos olisi tiennyt, että vauvalla on hemofilia, mutta se ei ole sama asia kuin sanoa, että Adejuwon olisi nyt epätoivottu lapsi.

Tuomari hyväksyi oikeudessa kokonaan äidin korvausvaatimuksen: Meadowsille maksettiin noin 13 miljoonaa euroa. 

– Vaikka tämä on korvausvaatimus hänen menetyksistään, en epäile, etteikö hänen ensimmäinen motiivinsa olisi käyttää korvaussumma paremman elämän takaamiseksi pojalleen, tuomari sanoi.

***

0:40

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.