Mainos

Äidin kirjoitus koulun erikoisesta käytännöstä herättää ajatuksia: "Antaa lapsillemme viestejä, jotka ovat vääriä niin monella tapaa"

Erään äidin mielestä koulujen ei tulisi palkita lapsia siitä, että he saapuvat kouluun joka ikinen päivä. 

Kolmen lapsen äiti ja bloggari Rachel Wright julkaisi ajatuksia herättävän kirjoituksen siitä, miksi hän ei antanut kymmenvuotiaan poikansa vastaanottaa palkintoa, jonka koulu antoi hänelle sataprosenttisesta läsnäolosta. 

Wright kertoo, että heidän perheessään vallitsee käytäntö, jonka mukaan lapset palkitaan aina kun siihen on syytä. Se, että lapsi on ollut niin onnekas, ettei ole sairastunut kertaakaan lukuvuoden aikana, ei äidin mukaan kuulu näiden palkittavien asioiden joukkoon. Tuuri ei ole asia, josta tulisi jakaa palkintoja.

– Hän on ollut onnekas, ettei hänelle ole noussut kuumetta, hän ei joutunut onnettomuuteen tai elä kroonisen sairauden kanssa, Wright toteaa blogissaan.

Sairastuminen on äidin mukaan sekoitus onnea ja genetiikkaa, eikä kumpaakaan näistä asioista voi hallita. Hänen lapsensa saavat palkintoja saavutuksista, eivät jostain, mitä he eivät ole tehneet. 

Sairastuminen on sekoitus onnea ja genetiikkaa

Toinen asia miksi äiti kertoo ärsyyntyneensä palkinnosta on se, että palkinto asettaa heikommat ja huonon terveydentilan omaavat lapset eriarvoiseen asemaan. Hän kehottaa kaikkia pohtimaan, mitä jos tämä tapa otettaisiin käytäntöön myös työpaikoilla; joka viikon päätteeksi listattaisiin henkilöt, jotka olivat koko viikon paikalla. 

– Voitko kuvitella millaisen ilmapiirin tämä loisi ihmisten keskuuteen, jotka olisivat olleet poissa kuolemantapauksen, mielenterveysongelmien tai kroonisten sairauksien vuoksi? äiti kyselee.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Tämä palkitsemisjärjestelmä ei Wrightin mukaan millään tavalla opeta lapsille tärkeitä arvoja. Se ei myöskään kannusta pitämään huolta heikommista. Heidän perheeseensä kuuluu myös vakavasta auvovauriosta kärsivä lapsi, joten äiti tietää mistä puhuu.

Wright toteaa, ettei muutenkaan usko sataprosenttisen läsnäolon olevan hyväksi lapsille – myös lapset tarvitsevat välillä lepoa arjestaan. Äiti kertookin aikovansa ottaa poikansa pois koulusta viikon etuajassa viedäkseen hänet lomalle, jossa he aikovat oppituntien sijaan katsella elokuvia ja pelailla pelejä. 

– Ymmärrän läsnäolon olevan tärkeää, mutta on oltava parempiakin tapoja auttaa näitä perheitä ja lapsia, jotka eivät käy koulua epäaidoista syistä.

– Läsnäolosta palkitseminen antaa lapsillemme viestejä, jotka ovat vääriä niin monella tapaa, Wright lisää.

***

8:49

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.