Mainos

Ahtisaaren ja Halosen panssaroitu Mersu esittelyssä – viiden tonnin menopeli

1:08

Lahden klassikkoajoneuvonäyttelyssä oli vierailijoiden ihasteltavana Suomen presidenttien käytössä ollut panssaroitu V140-sarjan Mercedes-Benz 600 SEL Guard.

Mersu on hankittu vuonna 1994 Martti Ahtisaaren käyttöön uutena, ja se on ehtinyt olla myös Tarja Halosen käytössä satunnaisesti. Suomen Mercedes-Benz Clubin puheenjohtaja Ari Kangas kertoo MTV Autoille, että panssaroitu Mersu on ensikertaa esillä yleisölle.

– Mersu oli ensin Ahtisaarella aktiivikäytössä, ja sitten se siirtyi takaisin Vehon omistukseen. Veholta sitä otettiin keikalle aina kun tarvittiin, esimerkiksi jos valtiovierailulle tarvittiin useampi panssaroitu auto, Kangas kertoo.

Myös entisen Saksan liittokanslerin Helmut Kohlin käytössä oli vastaavanlainen panssaroitu Mersu. Se on esillä tehtaan museossa.

Mersussa on monia erikoisominaisuuksia. Siinä on hyvin paksu panssarointi, joka on valmistettu teräksestä. Auto painaa noin viisi tonnia.

– Lasit on tosi paksut ja ne painavat niin paljon, että yhden kolmioikkunan juuri ja juuri yksi mies jaksaa nostaa.

Kuljettajan ikkunan voi avata, mutta mitkään muut ikkunat eivät aukea. Mersussa ei myöskään ole alla vakiorenkaat, vaan erikoisominaisuuksilla varustetut nekin.

– Vaikka renkaat ammuttaisiin rikki, autolla pystyy ajamaan. Siellä on sellainen ylimääräinen vanne sisällä, että se rengas ei mene littaan.

Kangas kertoo, että panssarointi on tehty Mercedes-Benzin omalla tehtaalla, vaikka monet autotehtaat teettävät panssaroinnit usein jossain muualla.

– Se näyttää hyvin vakioautolta, mutta ei siinä ole vakioauton kanssa hirveän paljon loppujen lopuksi yhteistä.

Nyt Mersu viettää eläkepäiviään.

– Periaatteessahan se kulkisi ja ajamalla se tuotiin Lahteen Helsingistä. Ihan ajokunnossa on ja rekisterissä, mutta nyt se alkaa olla yksinkertaisesti liian vanhanaikainen tuollaisiin hommiin, Kangas toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.