Adam, 33, meni lääkäriin vatsakipujen takia – sai kuulla karmean uutisen: "Koko elämäni kääntyi ylösalaisin"

Viivi sai 29-vuotiaana tietää sairastavansa parantumatonta keuhkosyöpää 0:27
Videolla kerrotaan Viivistä, joka sai 29-vuotiaana musertavia uutisia.

Syöpädiagnoosi oli sokki Adamille, kertoo muun muassa Metro.

Kun 33-vuotias lontoolainen Adam Gray meni viime vuoden heinäkuussa lääkäriin vatsakipujen takia, hän sai kuulla sairastavansa haimasta lähtöisin olevaa ja muualle levinnyttä syöpää. Ja mikä vielä pahempaa, hänelle sanottiin tuolloin, että elinaikaa ei välttämättä olisi jäljellä vuottakaan.

Nyt perhe kerää rahaa päästäkseen spesialistin hoidettavaksi Saksaan. He toivovat näin voivansa saada Adamille lisää elinaikaa. Lisäksi he haluavat kerätä rahaa sairauden tutkimukseen. Lehtitietojen perusteella uutta ennustetta Adamin jäljellä olevasta ajasta ei ole kerrottu ainakaan julkisuuteen.

Elämänsä kunnossa ja kaikki mallillaan

Adam oli ollut hyvässä kunnossa ja terve. Hän ja hänen vaimonsa Christine odottivat ensimmäistä lastaan ja Christine oli seitsemännellä kuulla raskaana. Pariskunta oli avioitunut alle vuotta aiemmin.

– Vuoden 2018 lopulla olimme juuri viettäneet kuherruskuukauttamme Etelä-Afrikassa. Tunsin, että en voisi olla onnellisempi.

– Lisäksi olimme piakkoin toivottamassa tervetulleeksi esikoistyttäremme. Olin saanut myös uuden työn Lontoosta ja voin loistavasti.

Uutinen järkytti. Juristina työskentelevä Adam ei ollut osannut odottaa mitään tällaista, sillä hänen voinnissaan ei ollut tuntunut olevan mitään vikaa. Hän oli hyvässä kunnossa oleva ja nuori. Hän pyöräili joka aamu 14 kilometriä ja pelasi viikonloppuisin jalkapalloa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Tuntui kuin maailmani olisi romahtanut ihan yhtäkkiä. Kahdessa päivässä koko elämäni kääntyi ylösalaisin.

Kyseessä haiman neuroendokriininen kasvain

Testitulokset ja ultraääni paljastivat, että Adam sairasti haimasyöpää. Hänen tapauksessaan kyseessä on haiman neuroendokriininen kasvain (NET), joka on haiman erityistoimintaa säätelevän järjestelmän pahanlaatuinen kasvain. Tammikuussa kerroimme suomalaisesta perheenisästä Jannesta, jolla todettiin sama sairaus.

Adamilla syöpä oli ehtinyt levitä maksaan, keuhkoihin ja imusolmukkeisiin. Lääkärit arvelevat, että syöpä oli tehnyt tuhojaan hänen kehossaan jo kahden vuoden ajan.

Tyttären syntymä antoi voimaa kestää hoidot

Adam kävi kemoterapiassa yli 10 kuukautta, mutta siitä ei ollut apua. Kasvaimet jatkoivat kasvuaan.

Hoitojen aikana Adamilla oli kovia kipuja eikä hän pystynyt nukkumaan. Hän kertoo saaneensa voimaa siitä, että hoitojen puolivälissä hänen tyttärensä syntyi. Adam ja Christine ovat yrittäneet nauttia jokaisesta päivästä yhdessä. Nyt Amelie-tytär on yhdeksän kuukauden ikäinen.

– Ennen keskityin töihini ja kuntoiluun. Nyt perhe on kaikkein tärkeintä.

– En halua jättää heitä. Haluan elää ja iloita joka hetkestä heidän kanssaan.

Haimasyövästä yleisesti

Suomen Syöpäjärjestöjen ylläpitämällä Kaikki Syövästä -sivustolla kerrotaan, että kolme prosenttia haimasyövistä on neuroendokriinista alkuperää. Terveyskirjaston mukaan haiman endokriiniset syövät saavat alkunsa haiman hormonituotannosta vastaavista – endokriinisista – soluista. NET-kasvaimen yksi alamuoto on saarekesolusyöpä, joka alkaa haiman hormonituotannosta vastaavasta eli endokriinisestä osasta. Suurin osa haimasyövistä on adenokarsinoomia, mikä tarkoittaa, että ne alkavat ruoansulatuksessa tarvittavia entsyymejä tuottavasta osasta.

Haimasyövän oireet sekoitetaan helposti muiden sairauksien oireisiin, eikä se välttämättä alkuvaiheessa oirehdi. Tyypillisimmät oireet ovat laihtuminen, ylävatsakipu, selkäkipu, ihon kellastuminen sekä suolen toiminnan muutokset. 

Koska haimasyövän oireet voivat olla kovin epämääräisiä, se saatetaan havaita vasta myöhään. Havaitsemista vaikeuttaa myös se, että haima on piilossa muiden elinten takana ja syövällä on tilaa kasvaa. Haimasyöpä saattaa oireilla haima- ja laskimotukoksen, maksan suurentumisen tai diabeteksen muodossa. 

Haimasyöpä on Suomessa yleistymässä toistaiseksi tuntemattomasta syystä. Suomessa uusia tapauksia todetaan vuosittain yli 1 000. Se on pääasiassa iäkkäiden ihmisten sairaus. Haimasyövän syntyyn vaikuttavia tekijöitä ei tunneta.

Lue myös:

    Uusimmat