Tutkimus: Tuttu tulehduskipulääke pienentää syöpäriskiä geneettisesti alttiilla henkilöillä – ehkäisevä teho jatkuu jopa 20 vuotta

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Tavallisia vatsavaivoja vai jotain vakavampaa? Videolla kerrotaan, miten suolistosyöpä oireilee.

Tuore tutkimus toteaa aspiriinin puolittavan paksusuolen syövän riskin sairaudelle alttiilla riskihenkilöillä. Suojaava vaikutus jatkuu jopa 10–20 vuotta lääkkeen käytön jälkeen.

600 milligramman päivittäinen aspiriiniannos puolittaa syöpäalttiuden perineiden henkilöiden syöpäriskin lumelääkettä käyttäviin verrattuna.

Löydös perustuu tutkimukseen, jossa seurattiin 10–20 vuoden ajan 861 henkilöä, joilla oli syövälle altistava geenivirhe, Lynchin oireyhtymä. Aspiriinia käyttävistä osallistujista 40 sairastui paksusuolen syöpään, lumelääkettä käyttävistä 58.

– Luvut voi tulkita siten, että aspiriini puolitti syöpäriskin, ja syöpää ehkäisevä teho säilyi vielä 10–20 vuotta lääkityksen lopettamisen jälkeen, professori Jukka-Pekka Mecklin Jyväskylän yliopistosta ja Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä kertoo Jyväskylän yliopiston tiedotteessa.

Tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet-tiedelehdessä. Tutkimukseen osallistui 149 suomalaista potilasta ja tutkijoita Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä sekä Jyväskylän ja Helsingin yliopistoista.

Aspiriinin on havaittu suojaavan syövältä aiemminkin

Nyt tehty havainto on samansuuntainen kuin on jälkikäteen tehty suurista sydän- ja verisuonitutkimuksista. Niissä on havaittu, että aspiriinia sydäntapahtumien ehkäisyyn käyttäneillä on ollut lumelääke-ryhmää merkittävästi vähemmän syöpätapauksia.

On hyvä muistaa, että liian suuri aspiriiniannos altistaa verenvuodoille ja ärsyttää mahaa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat