90-vuotias mummo asui lähes 20 vuotta pesulassa

90-vuotias ”Queen Mimi” asui lähes 20 vuotta itsepalvelupesulassa. Nyt hän asuu näyttelijä Renee Zellwegerin sisustamassa asunnossa ja paistattelee julkisuuden valokeilassa. Hänestä kertova dokumentti sai ensi-iltansa perjantaina.

Marie Elizabeth Haist, 90, tunnetaan Yhdysvaltain Santa Monicassa Montana Avenuen kuningattarena.

Paikalliset ovat tottuneet näkemään hänet itsepalvelupesulan ovella muovituolissaan komentamassa asiakkaita, jotka erehtyvät käsittelemään pesukoneita liian kovakouraisesti.

Haist komentaa tottuneesti pihalle myös kodittomat, jotka yrittävät tulla pesulaan norkoilemaan. Tämä voi tuntua erikoiselta, sillä Haist oli itsekin pitkään koditon, vaikkei sellaisena itseään koskaan pitänyt.

Kotinsa hän menetti erottuaan miehestään vuonna 1976.  Sen jälkeen Haist asui autossaan, kunnes hänellä ei ollut siihenkään enää varaa. Tämän jälkeen hän nukkui puistoissa ja ovenpielissä ja söi ravintoloiden pois heittämää ruokaa.

Koti löytyi itsepalvelupesulasta

Haist alkoi viettää aikaansa itsepalvelupesulassa. Eräänä sateisena iltana hän sai omistajalta luvan jäädä pesulaan yöksi. Yöpymisestä tuli tapa, ja pian hän sai omat avaimet pesulaan. Muovituolit pesulan käytävällä toimivat Haistin sänkynä lähes 20 vuotta.

Vaikka Haist ei koskaan varsinaisesti työskennellyt pesulassa, hän viikkasi välillä vaatteita pientä maksua vastaan. Haistista tuli persoonallisuus, jonka tunsivat sekä pesulan asiakkaat että ostoskeskuksen työntekijät.

Hän ei ole koskaan kerjännyt rahaa, mutta ihmisillä on tapana tuoda hänelle lahjoja: syötävää, juotavaa, ruusujakin. Ostoskeskuksen ravintoloista hän saa aina tuntuvat alennukset, ja pääsy jonojen ohi on taattu.

Pesulasta parrasvaloihin

Haistista tehty dokumenttielokuva sai alkunsa, kun hän tutustui näyttelijä Yaniv Rokahiin, joka työskenteli ostoskeskuksen kahvilassa. Rokah piti Haistia niin kiinnostavana persoonana, että hän alkoi kuvata hänestä videoita puhelimellaan.

Rokahilla ei ollut aiempaa kokemusta elokuvan kuvaamisesta, eikä sellaisen tekeminen ollut hänen alkuperäinen tarkoituksensakaan, mutta mitä enemmän hän kuvasi Haistia ja hänen kertomuksiaan, sitä enemmän hän halusi päästä kertomaan hänen tarinansa myös muille.

Dokumenttia kuvattiin viiden vuoden ajan, ja sen ensi-ilta oli perjantaina 13.5. Nyt Hait asuu näyttelijäystävänsä Zach Galifianakisin tarjoamassa asunnossa. Kalusteet asuntoon lahjoitti Hollywood-tähti Renee Zellweger.

Haist viihtyy silti edelleen pesulassa, jonne hän palaa joka päivä heti aamusta ja viettää päivänsä muovituolissaan istuen.

Kampin palvelukeskuksen seniorit kertovat, mikä heidän mielestään on parasta vanhenemisessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja