Mainos

7 nukkumiseen liittyvää virhettä – vältä näitä!

Kärsitkö nukahtamis- ja uniongelmista? Et ole ainut. Eritoten stressi ja huolet vievät monen yöunet.

On suoranainen klisee kannustaa laskemaan lampaita saadaksesi paremmin unta – mutta oletko kenties sortunut näihin mokiin?

Virhe 1: Syöt iltapalaksi kofeiinipitoisia ruokia


Harva juo iltakahveja, mutta esimerkiksi tummassa suklaassa tai terveysjuomissa voi olla kofeiinia. Kofeiini tunnetusti piristää ja voi aiheuttaa unettomuutta. Vältä myös sokerituotteita, sillä sokeri vaikuttaa hormonitoimintaan heittelevästi ja voi saada sinut heräilemään keskellä yötä.

Ratkaisu: Syö iltapalaksi tuotteita, jotka sisältävät tryptofaani-aminohappoja. Se auttaa kehoa tuottamaan serotoniinia, mikä puolestaan tuottaa melatoniinia – hormonia, joka auttaa sinua saamaan unen päästä kiinni. Näitä ruokia ovat esimerkiksi jogurtti, maito, banaani, kananmunat ja kalkkuna.

 

Virhe 2: Univelkaa? Nukut myöhemmin varastoon


Nukuit arkena 5–6 tunnin yöunia ja viikonloppuna nukut sitten ”varastoon” yli 9 tuntia? Tämä on hyvin yleinen virhe, johon moni meistä sortuu.

Ratkaisu: Univelan kerryttämistä kannattaa välttää. Pyri arkenakin nukkumaan hyvät, suhteellisen pitkät yöunet. Nuku samanpituisia yöunia niin arkena kuin viikonloppunakin. Älä myöskään valvo viikonloppuna aamun pikkutunneille ja nuku puolillepäiville. Kolme hyvin nukuttua yötä auttaa selviämään univelasta.

 

Kannaattako lemmikkiä päästää samaan sänkyyn?

Virhe 3: Nukut lemmikin kanssa

Erään tutkimuksen mukaan 63 prosenttia lemmikinomistajista nukkuu huonosti, sillä lemmikki nukkuu samassa huoneessa tai jopa samassa sängyssä omistajansa kanssa.

Ratkaisu: Ikävä kyllä lemmikki kannattaa pitää eri huoneessa.

 

Virhe 4: Torkutat

Herätyskello soi, mutta torkutat nukkuaksesi vielä hetken. Ei hyvä. Nuo ekstraminuutit ovat vain sirpaleista unta. Tämä takaa sen, että kroppasi menee tästä edestakaisesta venkslaamisesta sekaisin ja tunnet olosi koko päivän ajan väsyneeksi.

Ratkaisu: Laita herätyskello soimaan juuri silloin, kun sinun täytyy nousta. Älä aikaista aikaa vain siksi, että sinulla on sitten ”aikaa torkuttaa”. Jos mahdollista, ajasta herätys myös aina samaan aikaan jok’ikinen päivä. Kun tästä tulee säännöllinen tapa, saatat herätä automaattisesti aamuisin jo ennen herätyskellonkin soittoa.

 

Vihre 5: Otat yömyssyn

Vaikka pieni määrä alkoholia saattaa auttaa nukahtamaan nopeammin, se häiritsee ja vähentää kuitenkin tärkeää REM-unta, jolloin näet unia. REM-unen puute voi aiheuttaa uneliaisuutta. 

Ratkaisu: Älä juo alkoholia juuri ennen nukkumaanmenoa. Juo sen sijaan kamomillateetä.

 

Virhe 6: Räpläät kännykkääsi sängyssä

Menit jo sänkyyn, mutta tarkistat vielä Facebookin? Virhe. Älylaitteista tuleva valo hidastaa melatoniinin tuotantoa. 

Ratkaisu: Jätä kännykkä, läppäri ja tabletti kokonaan pois käsistäsi ennen nukkumaanmenoa. Paras olisi, ettet ota niitä edes makuuhuoneeseen mukaan.

 

Virhe 7: Nukut televisio päällä

Oletko ottanut tavaksesi nukahtaa television ääreen? Vaarana on, että valvot huomattavasti myöhempään, kun jäät katsomaan mielenkiintoista ohjelmaa. Unenmäärä vähenee ja unenlaatukin kärsii.

Ratkaisu: Älä sijoita televisiota makuuhuoneeseen. Säästyt näin kiusaukselta.

25:00

Lähde: lifehack.org

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.