5 yllättävää ruokasääntöä – noudatatko jo näitä?

Et ehkä tietäisi, jos jäisit paitsi tärkeistä ravintoaineista, mutta näitä sääntöjä noudattamalla ruokavaliosi pysyy taatusti ravintorikkaana.

Tiedät, että hedelmiä ja vihanneksia pitää syödä ja täysjyvätuotteissa tulisi pitäytyä. Mutta mitä jos noudatat kaikkia sääntöjä etkä siltikään saa tärkeitä ravintoaineita?

Jotta saisit kaiken irti ruokavaliostasi, on tärkeää saada siitä kaiken muun hyvän lisäksi myös fytonutrientteja. Eating on the Wild Side -kirjan kirjoittaneen Jo Robinsonin mukaan nämä terveelliset kasviravintoaineet taistelevat syöpää vastaan, madaltavat verenpainetta ja kolesterolia sekä parantavat muistia.

Noudata siis näitä sääntöjä:

1. Syö tummia värejä

Syö paljon sinisiä, mustia, punaisia ja violetteja ruokia, kuten mustikoita, karhunvatukoita, karpaloita ja viinirypäleitä. Nämä herkut sisältävät antosyaaneja, joissa on enemmän terveyshyötyjä kuin muissa kasviravintoaineissa.

2. Älä kuori porkkanoita

Porkkanan kuoresta löytyvät ravintoaineet vastaavat määrältään kokonaista, kuorittua porkkanaa. Pese siis vain porkkanasi ja nauti sellaisinaan.

3. Syö myös kitkeriä ruokia

Moni jättää syömättä karvaalta maistuvia ruokia, mutta silloin jää paitsi myös niiden terveyshyödyistä. Esimerkiksi voikukassa on kaksinkertainen määrä kalsiumia ja kahdeksankertainen määrä antioksantteja pinaattiin nähden, sanoo Robinson. Jos voikukka ruoassa tuntuu liian hurjalta, kokeile repiä tavalliseen salaattiin hieman punasalaattia.

4. Revi salaatti ennen sen säilömistä

Robinsonin mukaan on helppoa unohtaa, että kasvit ovat elossa, kun ne poimitaan. Kun salaattia repii, se alkaa kehittää neljä kertaa enemmän antioksidanttipitoisia yhdisteitä suojellakseen itseään "hyökkääjältä".

5. Anna valkosipulin "levätä"

Älä heitä kokonaisia valkosipulinkynsiä kuumaan öljyyn. Hienonna sen sijaan valkosipuli ihan pieneksi ja jätä se lepäämään 10 minuutiksi. Valkosipulin pilkkominen aloittaa kemiallisen reaktion, jolloin syntyy terveellistä yhdistettä, joka vähentää syövän ja sydänsairauksien riskiä.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Men's Health

Lue myös:

    Uusimmat