28-vuotias Phillip piti pelastaa samalta luontoreitiltä kahdesti

Phillip joutui soittamaan itselleen apua kesken luontovaelluksen. Seuraavana päivänä mies jouduttiin pelastamaan uudelleen. 

Phillip Vasto on nyt aiempaa nöyrempi mies. 28-vuotias amerikkalainen nousi julkisuuteen, kun hänet piti pelastaa samalta luontoreitiltä kahdesti, kertoo muun muassa AP.

New York Cityssa asuva Phillip oli lomailemassa Phoenixissa maaliskuussa 2022, ja päätti yrittää kiivetä paikalliselle Humphreys Peakille, jonka huippu on Arizonan korkein.

Phillip on vaeltanut ennenkin ja piti vuorta "uutena haasteena".  Hän oli tutkinut asiaa ja päätellyt muun muassa YouTuben ja luontoreittioppaan avulla voivansa saavuttaa huipun muutamissa tunneissa.

Pahaksi onnekseen Phillip ei kuitenkaan ollut ottanut huomioon, että meneillään on talvikausi, eivätkä lumiset olot vastanneet helpommalle säälle tarkoitettuja ohjeistuksia.

Lähti matkaan, mutta joutui soittamaan apua

Maaliskuun toinen päivä 2022 Phillip lähti matkaan, mutta havaitsi pian, että kulkeminen lumessa on vaikeaa.

– Oli hyvin helppoa harhautua polulta ja pudota lumeen, Phillip kommentoi Arizona Daily Sunille.

Phillipilla ei ollut mukanaan lamppua. Illan koittaessa hän alkoi huolestua tilanteestaan ja soitti hätänumeroon.

Katso myös: Kaikki somessa ei ole totta! Olivia näki somevideon upeasta vuoristosta ja lähti innoissaan matkaan – pian paljastui karu totuus... Juttu jatkuu videon alla.

Olivia näki somevideon upeasta vuoristosta ja lähti innoissaan matkaan – pian paljastui karu totuus 1:49

Pelastajat varoittivat vaaroista – Phillip lähti silti uudelleen

Pelastusryhmä onnistui löytämään Phillipin ja tuomaan hänet turvaan. Pelastajat keskustelivat miehen kanssa erikseen vaaroista, joita oikeiden varusteiden ja suunnittelun puute voivat aiheuttaa, ja kehottivat Phillipiä yrittämään uudelleen keväämmällä.

Phillip ei kuitenkaan ollut valmis luovuttamaan. Seuraavana päivänä hän lähti yrittämään uudelleen kello yhdeksältä aamulla.

– Ajattelin, että jos aloitan aikaisin aamulla, minulla on runsain mitoin aikaa päästä huipulle, Phillip kuvailee.

Muut luovuttivat – Phillip päätti jatkaa

Matkalla Phillip tapasi vaeltamassa olleen pariskunnan. Kolmikko lyöttäytyi yhteen ja käytti Phillipin puhelimen sovellusta navigoidessaan huipulle. Iltapäivällä he kuitenkin kohtasivat vaeltajan, joka kertoi huipun olevan vielä ainakin tunnin matkan päässä.

Pian Phillipin seurana ollut pariskunta päättikin luovuttaa ja palata takaisin.

– Päätin, että meidän pitää panna egomme syrjään, kunnioittaa vuorta ja laskeutua turvallisesti, mukana ollut vaeltaja Jonathan O'neill sanoo.

Kuten kenties arvata saattaa, Phillip ei ollut samaa mieltä. Hän jatkoi matkaa vielä vartin, mutta päätti sitten kääntyä: miehen mukaan vuorella tuuli voimakkaasti, ja tuulen aiheuttaman haitan vuoksi hän päätti päättää vaelluksensa.

Liukastui ja loukkaantui – akkuakin oli enää 5%

Matkalla alas Phillip kuitenkin liukastui alas polulta ja loukkasi jalkansa lievästi. Hän koki onnettomuutensa jälkeen huimausta ja tunnottomuutta "kaikkialla". Tarkistaessaan puhelintaan Phillip lisäksi havaitsi, että akkua oli jäljellä enää viitisen prosenttia – olihan laitetta käytetty navigointiin aiemmin samana päivänä.

Viideltä illalla Phillip päättikin vielä soittaa apua itselleen.

– En tiennyt, miten kylmää siellä olisi tähän vuodenaikaan. Päätin vähintään soittaa jollekulle, jotta he tietävät, että olen siellä, hän kuvailee.

Toinen vaeltaja, Phillip Wyatt, sattui kulkemaan Phillipin ohi ja päätti jäädä tämän seuraksi. Mies tarjosi omaa numeroaan pelastajien käyttöön siltä varalta, että toisen Phillipin akku loppuisi.

– Oli hyvin selvää, ettei hän ollut valmistautunut siihen säätilaan, jossa oli. En usko, että hän oli fyysisesti kykenevä laskeutumaan ennen auringonlaskua, Phillip Wyatt kommentoi.

Pelastustiimi kävi hakemassa molemmat Phillipit helikopterilla.

Samanlaisia tapauksia on muitakin: "Ihmiset oikaisevat eivätkä käytä yhtä paljon aikaa valmistautuakseen"

Vaikka tapahtumasarja voi vaikuttaa kummalliselta, vastaavat tapaukset eivät itse asiassa ole harvinaisia, pelastustiimin jäsen, kersantti Aaron Dick paljasti haastattelussa. Dickin mukaan tietoa vaellusreiteistä on älylaitteiden, sosiaalisen median ja sovellusten vuoksi paljon tarjolla, mutta tämän vuoksi moni myös jättää tiedonkeruun puolitiehen.

– Yksi teknologian mahdollinen sudenkuoppa on, että ihmiset oikaisevat eivätkä käytä yhtä paljon aikaa valmistautuakseen, kerätäkseen tietoa tai kehittääkseen taitojaan, jotta he ne riittävät näin karussa ympäristössä, Dick kuvailee.

Muista paperinen kartta ja kompassi – suunnitelmiakin kannattaa varautua muuttamaan

Moni lohduttautuu sillä, että apua saa soittamalla nopeasti. Toisaalta puhelinten läsnäolo on tehnyt myös pelastusoperaatioista helpompia.

– En usko, että teknologia on kokonaan huono juttu. Vastuullinen teknologian käyttö on asia, jota haluan korostaa, Dick sanoo.

Dickin mukaan vaeltajalla tulisikin aina olla sekä paperinen kartta että kompassi ja kyky käyttää näitä. Reittejä tulisi tutkia virallisista lähteistä, ja jos esimerkiksi sää näyttää huonolta, suunnitelmia kannattaa muuttaa.

– Hieno asia vuorissa ja kanjoneissa on, että ne ovat täällä vielä ensi viikolla, ensi kuussa ja ensi vuonnakin, Dick lohduttaa.

"Ei elämää kuitenkaan kannata uhrata vain coolin Instagram-kuvan vuoksi"

Phillip julkaisi kuvia vaellukseltaan. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Phillip Vesto kertoo ymmärtävänsä, että tarvitsee nöyryyttä luonnon edessä. Hän kertoi aiheesta sosiaalisessa mediassa ja varoitti muita yrittämästä talvivaellusta Humphreys Peakille.

– Ei minua hävetä kääntyä takaisin. Ei elämää kuitenkaan kannata uhrata vain coolin Instagram-kuvan vuoksi, mies kirjoitti.

Hän jätti pois tarinastaan osuuden, jossa hänen piti soittaa apua kahdesti.

Phillip aikoo palata reitille toukokuussa.

Katso myös: Tinsley-koira pelasti omistajansa – haki  poliisit paikalle kolarin jälkeen!

Tinsley-koira pelasti omistajansa – haki  poliisit paikalle kolarin jälkeen 1:51

Lue myös:

    Uusimmat