24-vuotias nainen sairastui rintasyöpään – päätti lykätä hoitoja tullakseen äidiksi

2:07
Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä. Videolla kerrotaan, miten rintasyöpä oireilee.

Parikymppinen brittinainen sai keskellä koronakriisiä tietää sairastuneensa rintasyöpään, kertoo muiden muassa Liverpool Echo. Ennen syöpähoitojen aloittamista nainen haluaa pakastaa munasolujaan, jotta sairaus ei tuhoaisi hänen lapsitoiveitaan.

Liverpoolissa asuva Georgia Day, 24, on tiennyt jo useita vuosia, että hänellä on kohonnut riski sairastua rintasyöpään. Georgia kantaa BRCA1-geenivirhettä, joka suurentaa rintasyövän ilmaantumisen todennäköisyyttä. Geenivirheen vuoksi nuori nainen oli tottunut tutkimaan rintansa huolellisesti kuukausittain.

Huhtikuun alussa Georgia huomasi kutisevaa ihottumaa vasemmassa rinnassaan. Aluksi Georgia uskoi oireen johtuvan pyykinpesuaineesta, kunnes hän huomasi kyhmyn kainalossaan. Pian toinen kyhmy löytyi rinnasta kivun siivittämänä.

Useiden lääkärikäyntien jälkeen Georgia sai diagnoosin: kolmoisnegatiivinen rintasyöpä. Kyseinen rintasyövän tyyppi löytyy tavallista useammin BRCA-geenimutaatiota kantavilta.

Munasolujen pakastus ennen syöpähoitoja

Vakavasta taudista huolimatta Georgia päätti lykätä sytostaattihoitojen aloittamista, kertoo Metro UK. Hoidot voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen, ja Georgia halusi pakastaa munasolujaan tullakseen tulevaisuudessa äidiksi. Hän on yhdessä kihlattunsa Isaac McCarthyn kanssa unelmoinut perheen perustamisesta lähitulevaisuudessa. 

Jotta parin toivomat lapset eivät kantaisi niin sanottua rintasyöpägeeniä, voidaan alkioista valita ne, joilta ei tuota BRCA-geenivirhettä löydy. Jos raskaus ei onnistu pakastetuilla sukusoluilla, Georgia ja Isaac aikovat harkita adoptiota.

Georgian syöpähoidot alkavat kesäkuussa. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Muista huolehtia rinnoistasi

Geogia haluaa kannustaa kaikenikäisiä naisia tutkimaan rintansa kuukausittain. 

– Jos löydät jotain, kerro siitä lääkärillesi, vaikka ajattelisitkin sen olevan hölmöä. Minä olisin voinut vain sivuuttaa sen, erityisesti pandemia-aikana, Georgia sanoo Liverpool Echolle.

Rintojen omatarkkailun lisäksi naisten on tärkeä osallistua rintasyöpäseulontoihin, joihin kutsutaan Suomessa 50–69-vuotiaat naiset joka toinen vuosi.

Opettele tutkimaan rintasi – katso videolta, miten teet sen oikein.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja