Lisääkö mammografia rintasyöpäriskiä? Lääkäri vastaa

Noin neljäsosa uusista rintasyövistä löytyy seulonnoissa. On osittain niiden ansiota, että rintasyövän hoitotulokset ovat Suomessa parantuneet.

Suomessa kaikki 50–69-vuotiaat naiset kutsutaan rintasyöpäseulontaan kahden vuoden välein. Käytännössä silloin tehdään mammografia eli rintojen röntgenkuvaus.

– Seulonnat perustuvat siihen, että tietyn ikäisillä naisilla esiintyy rintasyöpää sen verran paljon, että näillä seulonnoilla löytyy riittävä määrä syöpiä. On osoitettu, että nimenomaan 50–70-vuotiailla rintasyövän ilmaantuvuus on niin suurta, että joukkoseulonta hyödyttää. Vastaavasti 40-vuotiailla rintasyöpä ei ole vielä niin yleinen sairaus, että kahden vuoden välein tehtävä seulonta merkittävästi hyödyttäisi väestöseulontana, syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, HYKS Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson kertoi Hyvää Elämää -ohjelmassa.

Mattson suosittelee seulontaan menemistä.

– Se on juuri se keino, jolla pystytään havaitsemaan oireettomia, varhaisvaiheen rintasyöpiä. Se on yhteiskunnan tarjoama, terveydenhuollon keskeinen palvelu.

Lähes 90 prosenttia seulontaan kutsutuista noudattaa kutsua.

– Joskus on tullut kommenttia siitä, lisääkö tällainen säteilyä aiheuttava tutkimus itse rintasyöpäriskiä. Nykykäsityksen mukaan se riskin lisäys on hyvin vähäinen. Yksi mammografiatutkimus aiheuttaa ylimääräistä säteilyä saman verran kuin kolmen viikon taustasäteily. Eli puhutaan pienestä riskin lisäyksestä. Hyödyt ovat valtavan paljon suuremmat, Mattson toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja