21-vuotias nainen kuoli polvileikkauksen jälkeen bakteeritartuntaan – lääkärin syytteet hylättiin

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi tiistaina lääkärin kuolemantuottamussyytteen tapauksessa, jossa polvileikkauksessa ollut nainen kuoli pian leikkauksen jälkeen bakteerin aiheuttamaan aivokalvontulehdukseen.

Leikkaus tehtiin Tampereella Dextra Koskiklinikalla elokuussa 2016. Dextra Koskiklinikan omistaa Pihlajalinna.

Polvileikkausta lukuun ottamatta perusterve 21-vuotias nainen kotiutettiin hyväkuntoisena. Illalla naiselle nousi kuumetta ja hän hakeutui päivystykseen.

Sairaalassa nainen siirrettiin teho-osastolle, kun hänellä todettiin bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus. Nainen kuoli seuraavana päivänä.

Syyttäjän mukaan bakteeri joutui potilaan selkäytimeen puudutuksen yhteydessä, koska anestesialääkäri laiminlöi hyvästä hygieniasta huolehtimisen.

Syytteiden mukaan lääkäri oli muun muassa lisännyt puudutusainetta aiemmin avatusta ampullista ja ollut leikkauksessa ainoa, joka ei käyttänyt suu- ja nenäsuojaa.

Myrkytys johtui suu-nenä-suojan puuttumisesta? Valvirasta todennäköistä

Jutussa kuullun todistelun perusteella käräjäoikeus katsoi, että puuduteaineampullin suhteen lääkäri toimi kuten sairaalassa oli tapana, eivätkä yleisesti hyväksytyt toimintatavat suoranaisesti velvoittaneet häntä toimimaan toisin.

Näin ollen lääkäri täytti terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain määräykset.

Suu-nenä-suojan osalta oikeus päätyi toiseen lopputulokseen. Todistelun mukaan sairaalan yleinen käytäntö ja siten kokemusperusteisesti perusteltu menettelytapa oli, että suojaa käytetään.

Oikeuden mukaan lääkäri toimi huolimattomasti. Siitä huolimatta ei voida sanoa varmuudella, että bakteeritartunta johtui lääkärin toiminnasta, oikeus katsoi.

Asiaa selvittäneen Valviran mukaan ”on jokseenkin todennäköistä", ettei potilas olisi saanut aivokalvontulehdusta, jos puudutusta annettaessa olisi käytetty suu-nenä-suojusta.

– Varmuudella ei kuitenkaan voida todeta, että laiminlyötyjen varotoimenpiteiden käyttö olisi estänyt aivokalvontulehduksen kehittymisen. Saadun selvityksen perusteella ei myöskään voida todeta, että aivokalvontulehduksen aiheuttanut bakteeri olisi ollut peräisin jonkun toimenpiteeseen osallistuneen suusta,  Valvira totesi lausunnossaan.


Oikaisu 29.5. klo 15.28: Viimeinen sitaatti on valviran lausunnosta, ei oikeuden arviosta.

Lue myös:

    Uusimmat