14 säästövinkkiä matkalle – hyödynnä seuraavalla reissulla

Matkailun ei aina tarvitse olla kallista. Brightside.com kokosi yhteen näppäriä säästövinkkejä, joiden avulla lomailet edullisesti, mutta laadusta tinkimättä.

1. Vuokraa yksityisasunto tai kokeile sohvasurffausta

Hotellit turistialueilla voivat olla usein kalliita ja tylsiä majoitusvaihtoehtoja. Matkakohteesta saa enemmän irti majoittumalla alueelle, jossa paikalliset viihtyvät. Keskustan ulkopuolella hotellitkin ovat halvempia.

Netistä saa helposti vuokrattua yksityismajoitusta, joka tulee usein halvemmaksi kuin monet hotellit. Samalla pääset lähemmäs paikallisia asukkaita ja saat matkakohteestasi hieman enemmän irti.

Toinen edullinen majoitusvaihtoehto on niin sanottu sohvasurffaus (couchsurfing). Nettipalveluun rekisteröitymällä löydät useita kotimajoitusvaihtoehtoja ja saat kontakteja paikallisiin. Voit vastaavasti tarjota majoitusta omassa kodissasi muille matkailijoille.

2. Vertaile lentohintoja

Lentoyhtiöt tarjoavat ajoittain tarjouslentoja. Jos haluat pysyä ajan tasalla tarjoushinnoista, kannattaa tilata lentoyhtiöiden uutiskirjeitä sähköpostiin.

Budjettimatkailijan on hyvä tarkkailla myös halpalentoyhtiöiden tarjouksia. Silloin kannattaa muistaa, että halpalentoyhtiöt veloittavat usein lisämaksuja matkatavaroista, aterioista ja paikkavarauksista.

Lyhyillä matkoilla voi säästää pakkaamalla mukaan vain käsimatkatavaroita. Lennolle voi ottaa mukaan myös omat eväät.

3. Vertaile lähilentokenttien hintoja

Lentäminen tulee usein edullisemmaksi, jos määränpäänä on suuri lentokenttä. Kun olet suuntaamassa johonkin pienempään kaupunkiin, saattaa tulla halvemmaksi lentää lähistöllä sijaitsevalle päälentokentälle ja jatkaa siitä esimerkiksi junalla varsinaiseen määränpäähäsi.

4. Edullisimmat lennot ovat usein varhain aamulla tai myöhään illalla

Varhaiset ja myöhäiset lennot eivät ole suosituimmasta päästä, joten ne ovat usein edullisempia. Jos sijoitat lähtösi varhaiseen aamuun ja paluun myöhäiseen iltaan, säästät rahaa ja saat samalla pidennettyä matkakohteessa vietettyä aikaa.

5. Käytä julkista liikennettä

Monissa Euroopan kaupungeissa päänähtävyyksiä voi katsella tavallisen paikallisbussin kyydissä. Esimerkiksi Berliinissä bussilinja 100 kulkee muutamalla eurolla kaupungin tärkeimpien maamerkkien ohi.

Venetsiassa julkisen liikenteen Alilaguna-vene tulee kuusi kertaa halvemmaksi kuin yksityisen firman vene. Usein julkinen liikenne myös lentokentiltä keskustaan tulee moninkertaisesti halvemmaksi kuin esimerkiksi lentokenttätaksi.

6. Hanki museokortti

Useissa kaupungeissa on myynnissä turisteille suunnattuja museokortteja, jotka kattavat useiden museoiden ja muiden nähtävyyksien sisäänpääsymaksun tai vähintäänkin huomattavia alennuksia pääsylipun hinnasta. Joissain kaupungeissa korttiin sisältyy myös julkisen liikenteen päivälippu.

Jos matkasuunnitelmiisi kuuluu museoissa ja nähtävyyksissä kiertely, museokortilla säästät pitkän pennin. Säästät myös aikaa, sillä kortin kanssa ei tarvitse jonottaa pitkissä lippujonoissa.

7. Vertaile valuutanvaihtokursseja

Jos matkustat maahan, jossa on käytössä vieras valuutta, kannattaa vertailla valuutanvaihtokursseja. Ulkomailla vaihtokurssit voivat vaihdella, joten aina ei kannata marssia lähimpään valuutanvaihtopisteeseen. Usein kannattaa vaihtaa ainakin osa rahoista etukäteen jo kotimaassa. Kaikissa kohteissa korttimaksut eivät aina onnistu, joten käteistä kannattaa olla mukana riittävästi.

8. Hemmottele itseäsi hyvällä lounaalla

Kahviloiden ja ravintoloiden suurin asiakasvirta on illallisaikaan. Siksi monet ruokapaikat tarjoavat usein lounasta ja aamiaista huomattavasti edullisempaan hintaan.

Hienompiin ravintoloihin kannattaakin suunnata lounasaikaan, jos haluaa kokea matkallaan kulinaristisia elämyksiä edullisempaan hintaan.

9. Etsi äkkilähtöjä

Jos tahdot vain päästä jonnekin lämpimään, mutta itse kohteella tai majoituksella ei ole suurta merkitystä, kannattaa seurata äkkilähtötarjouksia. Muutaman viikon varoitusajalla saattaa saada hyvinkin edullisia pakettimatkoja, joihin sisältyy sekä lennot että hotelli. Hotellin saa usein tietää vasta perillä matkakohteessa, joten äkkilähdöt sopivat parhaiten seikkailunhaluisille matkailijoille.

10. Vältä turistiravintoloita

Kaupunkien keskustat ovat usein pullollaan turisteille suunnattuja ravintoloita, joiden hinnastoon on lisätty huomattava turistilisä. Yritä niiden sijaan löytää paikallisten suosimia ravintoloita. Niissä on tarjolla usein maukkaampaa ruokaa huomattavasti edullisempaan hintaan. Tunnelmakin on taatusti autenttisempi.

11. Kokeile matkailijoille suunnattuja mobiilisovelluksia

Matkailijoille on kehitetty monenlaisia ilmaisia mobiilisovelluksia, kuten Tripadvisor ja Foursquare, joista löytyy muiden matkailijoiden suosituksia paikallisista nähtävyyksistä ja ravintoloista. Myös karttapalvelut ja mobiilisanakirjat ovat käteviä matkalla.

Monet matkailusovelluksiset toimivat osittain myös ilman internet-yhteyttä. Näiden avulla voi korvata erilliset turistioppaat, kartat ja sanakirjat.

12. Tingi rohkeasti

Monissa tilanteissa on mahdollista tinkiä reilusti hinnoista. Etenkin katukauppiaat ja basaarimyyjät saattavat joustaa hinnoissa huomattavan paljon, mikäli rohkenet vain pyytää alennusta.

Museoissa ja muissa nähtävyyksissä kannattaa kysyä esimerkiksi eläkeläisalennuksia, ja hotelleista voi olla mahdollista saada pyytämällä lisäpalveluita, kuten ilmaisen tai edullisemman lentokenttäkuljetuksen.

13. Valmistaudu matkaan etukäteen

Vaikka spontaani matkailu voi olla antoisaa ja edullista, se ei ole ainoa tapa säästää rahaa. Huolellisen etukäteissuunnittelun avulla voi myös säästää kustannuksissa.

Kun suunnittelee etukäteen järkevimmän tavan päästä lentokentältä majapaikkaan, perehtyy etukäteen ilmaisiin ja edullisimpiin nähtävyyksiin sekä paikalliseen ravintolatarjontaan, voi säästää pitkän pennin.

14. Matkaile isossa seurueessa

Yksin matkustaminen on monesti kallein tapa matkustaa, mutta mitä enemmän matkaseurueessasi on ihmisiä, sen edullisemmaksi monet kustannukset tulevat. Isommalla porukalla voi vuokrata edullisesti kokonaisen asunnon tai vaikkapa rantamökin.

Mitä mieltä Kampin palvelukeskuksen asiakkaat ovat menneiden murehtimisesta? Katso video!

1:10

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja