13-vuotiaan hautakivi aiheuttaa paheksuntaa – skottiäiti seisoo järkähtämättä valinnan takana: "Jos et pidä siitä, älä katso sitä"

Millaista on kohdata ihminen kuoleman jälkeen? Markku kysyi suomalaisilta 0:47
Millaista on kohdata kuolleen läheisen henki? Psykoterapeutti ja pappi Markku Siltala kysyi suomalaisilta.

13-vuotiaana kuolleen tytön hautakiveen valittiin röyhkeä kuva, joka omaisten mukaan edustaa hyvin vainajaa. Nyt perhe joutuu vääntämään kättä kuvasta pahastuneiden kanssa, jotta muistomerkkiä ei muutettaisi.

Skotlannissa Aberdeenissa sijaitsevalla Hazleheadin hautausmaalla seisoo hautakivi, joka on saanut jotkut ohikulkijat pöyristymään. Helmikuussa 2020 kuollutta Kayla Leanne Carlea muistavaan kiveen on painettu kuva keskisormea näyttävästä teinistä. 

– Sain kaupunginvaltuustolta puhelun, että joku oli tehnyt valituksen tyttäreni hautakiven kuvasta ja sanonut sen olevan törkeä ja sopimaton. He sanoivat, että kuva pitää poistaa, lapsensa menettänyt äiti Rachael Carle sanoo Mirror Online -verkkolehdelle.

32-vuotias Rachael ei kuitenkaan aio taipua painostuksen alla. Hän sanoo kuvan edustavan edesmenneen tyttärensä luonnetta ja olleen yksi tämän lempikuvista itsestään.

Lapsensa menettänyt äiti ei koe sympatiaa valittajia kohtaan

Kayla sairasti kystistä fibroosia. Kystinen fibroosi on periytyvä aineenvaihduntasairaus, jossa elimistö kehittää sitkeää ja paksua limaa, joka tukkii herkästi keuhkojen osia ja ruuansulatuselimistöä vaikeuttaen niiden toimintaa ja altistaen infektioille.

Viime vuonna Kayla sairastui influenssaan ja vaipui koomaan. Herättyään syvästä tajuttomuudesta hänen keuhkonsa olivat pahoin vaurioituneet. Sitten parainfluenssavirus iski Kaylan heikentyneeseen kehoon. Viikkoa myöhemmin nuori menehtyi.

Kaylan hautakivi on seissyt hautausmaalla kolmen kuukauden ajan rauhassa ennen kuin joku pahastui siitä. 

– En koe sympatiaa loukkaantunutta henkilöä kohtaan, Rachael sanoo.

Perhe ei aio tehdä muutoksia hautakiveen

Rachael kertoo kaupunginvaltuuston tarjoutuneen vaihtamaan hautakiven kuvan ilmaiseksi, mutta hän ei halua tehdä siihen muutoksia. 

– Jos et pidä siitä, älä katso sitä, hän sanoo.

Aberdeenin kaupunginvaltuusto vahvistaa Mirrorille saaneensa puhelun, jossa hautakiven kuvan sanottiin olevan sopimaton ja yksityiskohtaa esitettiin poistettavaksi. Kuva on nähty epäkunnioittavaksi muilla lähistöllä olevilla haudoilla vierailevia ihmisiä kohtaan, minkä vuoksi se halutaan vaihtaa. Itse hautakiven poistoa ei ole missään vaiheessa vaadittu.

Kaylan omaiset ovat laatineet kansalaisadressin kuvan säilyttämisen puolesta. Voit katsoa vetoomuksesta, miltä kiistelyä aiheuttanut hautakivi näyttää.

– Olemme kaikki saaneet tuta Kaylan menettämisen ja tämä kuva antaa meille lohdutusta, että hän on edelleen nälvimässä meille, vetoomuksessa kirjoitetaan.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun hautakiveen painettu kuva vainajasta on aiheuttanut paheksuntaa. Aiemmin tänä vuonna kerroimme hautakivestä, johon 33-vuotiaan australialaismiehen ilkikurinen huumorintaju ikuistettiin kuvalla, jossa hän näytti keskisormea.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat