Influenssan ja koronan sairastaminen yhtä aikaa voi olla vaarallinen yhdistelmä – lääkäri kannustaa rokotteen ottamiseen: "Emme todellakaan tiedä, miten influenssa tulee käyttäytymään"

2:07
Influenssarokote voi estää samanaikaisen sairastumisen influenssaan ja sairaalahoitoa vaativaan vakavaan koronatautiin.

Influenssan ja koronan sairastaminen yhtä aikaa voi olla vaarallinen yhdistelmä, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen infektioylilääkäri Hanna Nohynek. Influenssarokote voi estää samanaikaisen sairastumisen influenssaan ja sairaalahoitoa vaativaan vakavaan koronatautiin.

Influenssarokotukset ovat jo käynnistyneet Suomessa yksityisillä terveysasemailla. Väestön laajat rokotukset käynnistyvät marraskuussa.

Eteläisellä pallonpuoliskolla influenssakausi on jo loppumassa, sillä kausi jäi siellä tavallista lyhyemmäksi koronarajoitusten vuoksi. Suomessakin influenssakausi pysähtyi viime keväänä maaliskuussa tiukkojen koronarajoitusten vuoksi.

– Jos sairastuu samanaikaisesti koronaan ja influenssaan, se lisää huomattavasti sairaalahoidon  ja vakavan taudin riskiä eli siitä näkökulmasta toivottaisiin, että ihmiset ottaisivat rokotteensa, toteaa Nohynek.

Nohynekin mukaan influenssarokotteen hyöty selvisi keväällä Englanissa tehdyssä tutkimuksessa, jossa rokottamattomilla oli suurempi riski sairastua samaan aikaan influenssaan ja vakavaan versioon koronasta.

Yleisörokotukset käynnistyvät marraskuussa

– Meillä rokotukset alkavat viikolla 46 viikonloppupainotteisesti ajanvarauksella. Jonon kautta emme rokota. Ajanvarauksella tullaan ja tietenkin hengitysmaskin kanssa, opastaa sairaanhoitaja Sanna Lehtonen Tikkurilan terveysasemalta.

Tämän vuoden influenssakauden rokotteeseen on muutettu kolme neljästä virusantigeenistä. Nuorilla rokotteen teho on peräti 60, mutta vanhemmilla suoja on heikompi.

Nohynekin mukaan vähäisemmästäkin suojatehosta on hyötyä.

– Me emme todellakaan tiedä, millä tavoin influenssa tulee käyttäytymään.

Suomalaisille on varattu tavallinen määrä, 1,7 miljoonaa rokotetta,
jonka toivotaan riittävän kaikille halukkaille.

– Niistä joka kaudella 200-300 000 on jäänyt käyttämättä eli mennyt roskikseen. Toivotaan, että tämä ylijäämä riittää tällä kertaa, päättää Nohynek.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja