Mainos

11 kotoasi löytyvää asiaa, jotka tekevät sinut onnettomaksi

Kotoa löytyvät tavarat voivat olla syynä epämääräiseen stressiin tai ahdistukseen. 

Kun astut kotiisi, kiinnitä huomiotasi siihen, mitä tunnet. Pohdi, onko asuinympäristösi innostava vai koetko siellä jatkuvasti ahdistuksen tunnetta. Jos valitsit jälkimmäisen vaihtoehdon, kiinnitä huomiota sisustukseesi, sillä yllättävätkin asiat kodissasi voivat laskea mielialaasi huomattavasti.  

Jos koti aiheuttaa ahdistusta, ongelmaa kannattaa lähteä ratkomaan seuraavien kohtien kautta.

1. Lasten tavarat

Se ei ole vain muutama lelu lattialla, vaan alati kasvava tulva leluja, vaatteita ja piirustuksia. Psykologi Susan Bartellin mukaan kodissa pyörivät lasten tavarat voivat aiheuttaa vanhemmille suurtakin ahdistusta.

Vanhemmat saattavat tuntea riittämättömyyden tunnetta siitä, etteivät he koskaan pysty pitämään kotiaan puhtaana. He saattavat myös katua, että ovat tuhlanneet omaisuuden tavaroihin, joita heidän lapsensa eivät oikeasti tarvitse. Joskus oma ahdistus voi helpottaa lapsen turhia tavaroita karsimalla.

2. Perintötavarat ja lahjat

Moni meistä pitää kirjahyllyssään tai kaapissaan tavaroita, joista ei oikeasti pidä, mutta joiden hävittäminen voi aiheuttaa syyllisyyttä. Bartellin mukaan nämä tavarat aiheuttavat meille tarpeetonta emotionaalista painoa, mutta myös fyysistä sotkua.

Pitämällä kotona asioita, jotka eivät vastaa makuamme, jätämme hankkimatta tavaroita, jotka todella tuottaisivat meille iloa. Kannattaa siis pohtia uudelleen, mitä jos sittenkin myisit sen isomummosi vaasin eteenpäin.

3. Kirjat

Kirjat aiheuttavat meille yllättävän paljon emotionaalista painoa. Jo pelkkä ajatus kirjapinojen läpikäymisestä voi olla vaikeaa kirjojen ystäville. Kirjailija Christina Watersin mukaan kirjat herättävät monia tunteita, ja meillä onkin taipumus säilyttää juuri ne kirjat, joista meillä on muistoja. Nuoruuden suosikkinovelli tai ensirakkauden lahjaksi antama runokirja. Joskus rakkaasta kirjasta luopuminen voi tuntua siltä, kuin päästäisi irti läheisestä ystävästä, mutta joskus se on sen arvoista. 

4. Lapsuuden lelut

Et välttämättä halua koskaan luopua ensimmäisestä nukestasi tai nallestasi, mutta moni meistä säilyttää kotonaan myös vähemmän tärkeitä muistoja. Watersin mukaan näiden tavaroiden läsnäolo voi vaatia veronsa. Joskus on vain tunnustettava, että olemme muuttuneet, eikä vanha aarre ole meille enää yhtä arvokas kuin ennen.

Usein näiden tavaroiden karsiminen pakottaa meidät kysymään itseltämme, tekevätkö nämä tavarat minut oikeasti onnelliseksi. Jos eivät, heitä ne menemään.

5. Kokoelmat, jotka eivät enää tuota iloa

Aikoinaan kovalla työllä hankittu levy- tai taidekokoelma voi aiheuttaa ahdistusta, jos kiinnostuksen kohteesi ovat vaihtuneet. Joskus koko kokoelman hävittäminen voi tuntua kamalalta ajatukselta, vaikka se veisikin runsaasti kaappitilaa. Tätä ongelmaa pohtiville tohtori Gail Saltzilla on yksi neuvo. Hän kehottaa ihmisiä säästämään yhden osan kokoelmasta, jolloin tunnearvo säilyy ilman, että kaappisi täyttyvät tavarasta.

6. Käyttämättömät harrastusvälineet

Oletko hankkinut kotiisi maalaustarvikkeita ja neulomisvälineitä siinä uskossa, että ajattelit joskus aloittavasi uuden harrastuksen? Vuosia myöhemmin saatat kuitenkin huomata, että nämä tavarat ovat edelleen käyttämättömänä kaapissasi.

Bloggaaja Francine Jayn mukaan kaapissa lepäävät harrastustarvikkeet saattavat aiheuttaa meille syyllisyyttä ja ahdistusta aloittamattomista harrastuksista. Käy tavarat läpi ja myönnä vihdoin itsellesi, että sinusta ei koskaan tule kutojaa, vaikka pitäisitkin lankoja kaapissasi.

7. Raskaat materiaalit

Paksut verhot voivat tuntua hyvältä ajatukselta, mutta ne voivat tehdä huoneestasi tarpeettoman synkän ja ahdistavan paikan. Sisustaja Laura Benko on sitä mieltä, että mitä raskaammat huonekalut ja verhot sinulla on, sitä raskaampi huoneen tunnelma on. Sisustuksen keventäminen saa myös olosi kevenemään. Joskus massiiviset huonekalut ovat myös vaikeita puhdistaa, mikä voi saada sinut ahdistumaan entisestään.

8. Väärät värit

Väreillä on psykologinen vaikutus mieleemme. Tiedämme, että punainen on aktivoiva, sininen ja vihreä puolestaan rauhoittavia värejä. Benkon mukaan värien vaikutusta tärkeämpää on miettiä, mistä väreistä itse pidämme.

Älä siis jätä valitsematta makuuhuoneeseesi punaista, jos se saa sinut iloiseksi, sanoivatpa muut mitä tahansa.

9. Rikkinäiset tavarat

Joka kerta kun avaat kaapin, näet saman näyn: rikkinäinen lautanen odottaa edelleenkin korjaamista. Et ehkä raaski heittää sitä pois, sillä mieleesi on iskostettu ajatus säästämisestä. Joskus tavara jää kaappiin siinä uskossa, että saatamme tarvita sitä joskus myöhemmin.

Nämä rikkinäiset tavarat saattavat kuitenkin aiheuttaa rikkinäistä energiaa niin sisäiseen kuin ulkoiseen elämääsi. Mieti, aiotko todella korjata rikkinäisen tavaran, vai olisiko se vain parempi heittää pois.

10. Vanhat sanomalehdet

Lehtipinot, vanhat kirjeet ja kortit ja pankkipaperit edustavat muistoja, joista monetkaan ihmiset eivät uskalla päästää irti. Ammattijärjestäjä Collette Shinen mukaan nämä paperipinot voivat kuitenkin aiheuttaa sotkua, ahdistusta, häpeää  ja stressiä.

Jos paperipinojen läpikäyminen tuntuu työläältä, Shine kehottaa käymään niitä läpi vähitellen tai pyytää ystävä apuun.

11. Mainosmukit ja muu ilmaistavara

Vaikka muki olisi joskus ollut kuinka hauska, vitsi voi nykyisin olla jo vanha. Vaikka loputtomat mainosmukirivistöt saattavat aiheuttaa ärsytystä, monella on silti vaikeuksia hankkiutua niistä eroon. Vaikka olisitkin saanut mukin ilmaiseksi eikä siinä olisi mitään vikaa, joskus siitä on vain parempi hankkiutua eroon.

***


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.